CHP dediğini yaptı, KHK'ları AYM'ye götürdü

CHP, kanun hükmünde kararnamelerin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu

Google Haberlere Abone ol
CHP dediğini yaptı, KHK'ları AYM'ye götürdü
Kanun hükmünde kararnameleri Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğini açıklayan CHP bütün itirazlara rağmen dediğini yaptı, iptal için Anayasa Mahkemesi'ne ilk başvurusunu yaptı. Başvuruyu CHP adına Levent Gök yaptı. 668 nolu kararnameyi bugün AYM'ye taşıdıklarını açıklayan CHP'li Gök önümüzdeki günlerde diğer maddelere de itiraz edeceklerini açıkladı.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, OHAL'in ardından ikinci kez çıkarılan 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) bazı hükümlerinin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurduklarını bildirdi.

Gök, Anayasa Mahkemesine başvurunun ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, 15 Temmuz darbe girişimini yurttaşların ve parlamentonun tarihi bir görev yaparak önlediğini anlattı.
Parlamentodaki bütün siyasi partilerin darbe teşebbüsü karşısında çok net bir duruş sergilediğini ve darbenin karşısında olduğunu ifade ederek görevlerini eksiksiz yaptığını vurgulayan Gök, "CHP olarak 15 Temmuz darbe teşebbüsü karşısında nasıl net bir duruş sergilediysek, hukuk dışı uygulamaya nasıl net bir duruş sergilemişsek, bugün de aynı kararlılıkla iktidarın hukukun dışına çıkmasını istemiyoruz." dedi.

Darbe teşebbüsünün ardından Yenikapı ruhuyla da oluşan iklimde siyasi partilerin bir uzlaşma kültürü içerisinde yeni bir siyaset dilini kurması gerektiğinin altını defalarca çizdiklerini kaydeden Gök, bu konuda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başbakan Binali Yıldırım ve çeşitli muhataplarla görüşmeler yaparak Türkiye'nin yaşadığı sıkıntıları kendilerine birinci elden anlattığını söyledi.

CHP olarak olağanüstü halin ilanına karşı çıktıklarının altını çizen Gök, "Türkiye'nin şu anda varılan uzlaşma ortamında bir olağanüstü hale değil, normalleşmeye, demokrasiyi daha da taçlandırmaya, insan hakları temeli üzerinde bütün hak ve hürriyetlerin özgürce korunmasına ihtiyacının olduğunu" ifade etti.

DİĞER KHK'LARLA İLGİLİ HAZIRLIKLAR SÜRÜYOR

Levent Gök, CHP olarak OHAL'in ardından ikinci kez çıkarılan 668 sayılı KHK'nin kimi hükümlerinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurduklarını bildirdi.
Darbe teşebbüsünün ardından 8 KHK çıkarıldığını, çıkarılan ilk KHK olan 667 sayılı KHK'nin Meclis gündemine alındığını, görüşmelere başlandığını anlatan Gök, söz konusu KHK'ye ilişkin itirazlarını kanunlaştıktan sonra Anayasa Mahkemesine taşıyacaklarını belirtti.
"Önümüzdeki hafta sanırım salı günü 669 sayılı KHK'yi, onu takip eden günlerde diğer kararnameleri de Anayasa Mahkemesine götürme hazırlıklarımız devam ediyor." diyen Gök, şöyle devam etti:

"Bugün Anayasa Mahkemesine taşıdığımız 668 sayılı KHK'nin ve bundan sonra taşıyacağımız kararnameler, CHP'nin bir anda icat ettiği 'Haydi bir kaç satır bir şey yazalım da Anayasa Mahkemesine götürelim' dediği ilkeler değildir. 1990 yılında ülkemizde ilan edilen olağanüstü hal üzerine o dönemde çıkarılan bazı KHK'ler, Anayasa Mahkemesine konu olmuştur ve Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın 148. maddesinde 'Olağanastü halde çıkartılan KHK'ler Anayasa Mahkemesine iptal davasına konu olamaz' şeklindeki hükmü ve yine Anayasa'mızın 121. Maddesi'nin 2. fıkrasında yazılan 'OHAL KHK'lerinin olağanüstü halin gerekliliği, onun sınırları içerisinde çıkarılması gereken hükmü' karşısında incelemiştir."

 

Yorumlar