CHP adayı Yavaş: Köy isimleri kültürel mirasımız, koruyacağız

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı Mansur Yavaş, yeni Büyükşehir Yasası ile köylerin mahalle olduğuna dikkati çekerek, "Köy isimlerimiz bizim kültürel mirasımız.

Google Haberlere Abone ol
CHP adayı Yavaş: Köy isimleri kültürel mirasımız, koruyacağız

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı Mansur Yavaş, yeni Büyükşehir Yasası ile köylerin mahalle olduğuna dikkati çekerek, "Köy isimlerimiz bizim kültürel mirasımız. Belediye Meclisi’nden alacağımız kararla köyü ibaresini kullanmaya devam edilecek. Üzengili Köyü Mahallesi, Büyükkışla Köyü Mahallesi olacak. Onlar kanunen köyü kaldırsalar da, aynı şekilde köy isminin kullanılmasına devam edeceğiz.” dedi.

CHP Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı Yavaş, seçim çalışmaları kapsamında Şereflikoçhisarlılarla bir araya geldi. CHP Şereflikoçhisar Belediye başkan adayı İsmail Yalman ile halkı selamlayan Yavaş, seçim projelerini anlattı. 31 Mart’tan sonra yürürlüğe girecek olan Belediye Yasası ile belediye başkanlarına büyük yetkiler verildiğini ve siyasi partilerin değil hizmetin yarışacağını ifade etti. İktidar ile belediye başkanının aynı partiden olması gibi bir ayrımın ortadan kalktığını söyleyen Yavaş, “Bundan sonra Büyükşehir Belediyesi isterse baraj yapıyor, köylere sulama göletleri yapıyor, Hastaneler, okullar yapıyor. Dolayısıyla artık bundan sonra tek yetkili Büyükşehir Belediye başkanı oluyor. Onun için buraya gelip hala, 'İktidarla belediye aynı partiden olmalıdır.' diyenlere de inanmayın. Bunlar demokrasiye inanmıyorlar. Demokrasiye inanan insan halkın tercihine saygı duyar. Madem öyle belediye başkanlarını kaymakam tayin eder gibi hükümet tayin etsin.” diye konuştu.

KÖYLERİN ORTAK MALLARI 1 LİRAYA KÖYLÜLERİN OLACAK

Yeni yasa ile birlikte köylerin mahalle statüsüne getirilmesi ve büyükşehir belediyelerine bağlanmasının çeşitli sıkıntıları ortaya çıkardığına dikkat çeken Yavaş, “Köylerimiz mahalle olunca köylerimizin hepsini bir hüzün sardı. Köylerimiz, tarihe kavuştu diye. Köylerin meralar, orta malları var. Ayaş 50 kilometre içerisinde girdi ve Gökler köyüne ait bin 200 dönüm yeri Büyükşehir parselleyip birine sattı. Sorgun Göleti’ni de Büyükşehir içine girince birine verdiler, gitti. Köyünüzün tüzel kişiliği ortadan kalkınca buradaki malların hepsi, belediye içerisine girecek ve Büyükşehir’e ait olacak. Köyde oturan vatandaşlar, köye ait mera, orta malları yıllığı bir liradan geri kiraya vereceğim ve kimseye dokundurtmayacağım.” dedi. Köylerin isimleri konusunda da atacakları adımlarla eski günlerdeki kültürel özelliğini koruyacağına değinen Yavaş şöyle konuştu: “Bunlar bizim kültürel tarihi mirasımız bu isimler. Belediye Meclisi’nden alacağımız kararla köyü ibaresini kullanmaya devam edilecek. Üzengili Köyü Mahallesi, Büyükkışla Köyü Mahallesi olacak. Onlar kanunen köyü kaldırsalar da, aynı şekilde köy isminin kullanılmasına devam edeceğiz.”

YAVAŞ, GÖKÇEK’İ YUHALATMADI

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında değerlendirmelerde bulunan Yavaş, bu sırada meydandaki vatandaşların yuhalamalarına izin vermedi. Yavaş, “Büyükşehir Belediye Başkanı, televizyon televizyon dolaşıp ancak siyaset yapar. O partinin, bu partinin içerisine karışıp memleketteki olayların içerisinde insanları ötekileştirmek için görevlidir adeta. Belediye başkanlığından başka her şeyi yapıyor. Yuhlamak yok. Sandıkta görevinizi yapacaksınız. Ben sizlerin desteği ile seçildikten sonra rozetimi çıkartıp herkesin belediye başkanı olacağım. Aramızdaki fark budur.” şeklinde konuştu.

TUZ GÖLÜ TURİZMİNİ CANLANDIRACAĞIZ

Şereflikoçhisar için projelerinin hazır olduğunu ve ekonomik anlamda kalkınması için çalışacaklarını belirten Yavaş, Tuz Gölü’nün de dünyada tanınması için projelerinin olduğunu belirtti. Yavaş şöyle dedi: “Organize sanayisini Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak ortak olup birlikte yapacağız. Yapılacak hizmetlerin tümünü yapıp Organize Sanayi’nin açılacak ana geldiğinde idaresi sizde olacak. Altyapı sermayesi vermek suretiyle bunu yapacağız. Tuz Gölü turizmini canlandıracağız. Beypazarı’na turizm yapacağım dediğimde olmaz demişlerdi. Seçildik yaptık. Tuz gölü turizmiyle Şereflikoçhisar’ı bütün dünyaya tanıtmak bizim görevlerimizin arasında olacak.”
CİHAN

Yorumlar