Çerkezlerden sessiz yürüyüş

Kafkasya’da soykırım ve sürgünün 150. yılı nedeniyle Kayseri’de yaşayan Çerkezler, sessiz yürüyüş düzenledi. Ellerinde 'Anadilde radyo ve TV istiyoruz' dövizler taşıyan Çerkezler, köylerinin adlarını da geri istedi.     Mustafa...

Google Haberlere Abone ol
Çerkezlerden sessiz yürüyüş

Kafkasya’da soykırım ve sürgünün 150. yılı nedeniyle Kayseri’de yaşayan Çerkezler, sessiz yürüyüş düzenledi. Ellerinde 'Anadilde radyo ve TV istiyoruz' dövizler taşıyan Çerkezler, köylerinin adlarını da geri istedi.

    Mustafa Kemal Paşa Bulvarı’ndan yürüyüşe geçen yaklaşık 2 bin kişi, ellerindeki meşalelerle birlikte, 'Çerkez köy adlarını geri istiyoruz', 'Sürgün ve soykırımı unutmadık', 'Asimilasyona hayır', 'Biz bu topraklar için savaşırken Türkçe bilmiyorduk bugün anadilimizi bilmiyoruz', 'Anadilde radyo ve TV istiyoruz' dövizleri taşıdı. 150 yıl önce yapılan sürgüne tepki gösteren Çerkezlerden bazıları, yöresel kıyafetleriyle katılması dikkat çekti.

    Çerkez Soykırım ve Sürgününü Anma Komitesi adına açıklama Kayseri Kafkas Derneği Başkanı Mutlu Akkaya, dünyanın bugüne kadar görmüş olduğu en büyük soykırımın 150.yılı olduğunu hatırlatarak 21 Mayıs’ın bir halkın varoluş için direndiği günün sembolü olduğunu söyledi.

    Akkaya, "Yaşanan bu acı süreçte Çerkezler herhangi bir ciddi dış yardım almaksızın işgalci güçlere karşı inatla direndi. Ülkelerinin işgal edilmesinden sonra Çerkezler, yabancı topraklara kitlesel olarak sürgün edildi. 1,5 milyondan fazla insan yani nüfusunun yüzde 90’ı anayurdundan koparıldı. Nüfusun üçte biri sürgün yollarında ve yeni yerleşim yerlerinde hastalıktan, açlıktan hayatlarını kaybetti. Çerkezlerin bu trajedisini tanımlamak için hangi kelimeyi kullanırsak kullanalım Çerkezlerin kısa sürede, korkunç koşullar altında anayurtlarından sürgün edildikleri ve Çerkezlerin yerli haklarından koparıldığı herkes tarafından kabul edilen tarihsel bir gerçektir. Bu insanların tarihinin gördüğü en acımasız sürgün ve soykırımlarından biridir. Çerkezler şimdi asimilasyona karşı kültürel haklarını ve kaybolmak üzere olan ana dillerini, sürgüne karşı anayurduna dönüş hakkını, soykırıma karşı soykırımın tanınmasını ve tarihsel haksızlıkların telafi edilmesini istiyor." şeklinde konuştu.

    Çerkezler, yürüyüşleri Kadir Has Kongre Merkezi’nin içinde bulunduğu Kültür Parkı’nda sonlandırdı. CİHAN

Yorumlar