Çepni: 17 çeyrektir aralıksız büyüme önemli başarıdır

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çepni, 2013 büyüme oranlarının umut verici olduğunu kaydetti.

Google Haberlere Abone ol
Çepni: 17 çeyrektir aralıksız büyüme önemli başarıdır

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çepni, 2013 büyüme oranlarının umut verici olduğunu kaydetti. Açıklanan rakamlara göre Türkiye'nin G 20, OECD ve Avro Bölgesi'nin en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olduğuna işaret eden Çepni, "Ekonomimiz 17 çeyrektir büyümesini aralıksız sürdürüyor. Bu, ekonomiye duyulan güvenin bir göstergesidir. Tüm ve ısrarlı olumsuz senaryolara rağmen elde edilen bu sonuç ekonomimizin parlak geleceğine işarettir." dedi.

Türkiye'nin, 2008 yılında ABD'de ortaya çıkan ekonomik krizin etkilerini hızla üzerinden attığını kaydeden Çepni, Avro Bölgesi'ndeki 2014'e ilişkin büyüme beklentisinin de ekonomiye doping etkisi yapacağını ifade etti. Çepki şunları söyledi: "Avro Bölgesi, bizim ihracattaki en büyük pazarımız. Burada işlerin düzelmesi ihracat kanalıyla büyüyen ülkemiz ekonomisi için önemli bir fırsat olacaktır. Biz, kötümser senaryolara rağmen ekonomimizin, sağlıklı yapısının sarsıntılardan diğer ülkeler kadar etkilenmeyeceğini, aksine dünyadaki ekonomik konjonktüre göre büyümenin tatmin edici bir boyutta olacağını öngörüyorduk. Açıklanan rakamlar MÜSİAD'ın haklı olduğunu bir kez daha göstermiştir."

MÜSİAD'ın ekonomi yönetimine yaptığını bir dizi tavsiyelerde bulunduklarını belirten Çepni, özel sektör yatırım harcamalarının ve yurtiçi nihai tüketimin artmasının ekonomiyi tetiklediğini dile getirdi. Çepni, "Türkiye, 2013 yılında Orta Vadeli Plan'da öngörülen yüzde 3.6'lık tahminin üzerinde büyüdü. FED'in sıkılaştırma politikası, bölgesel siyasi gerginlikler ve artan enerji maliyetlerine rağmen bu sonucun elde edilmesi dikkat çekicidir. Yerel seçim sonuçları, istikrar üzerindeki sis bulutlarını dağıtmıştır. İç talebin artması, AB'de toparlanma beklentisi ve kurdaki gelişmeler büyüme ivmesini yukarıya taşıyacaktır. Ekonomik verilerdeki istikrarlı gelişim yatırım ve dolayısıyla da ihracata olumlu yansıyacaktır. Yatırım, istihdam ve ihracattaki dinamizmimiz ekonomimizi daha güzel günlere taşıyacaktır." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar