Çanakkale domatesi çalıştayda ele alındı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi ve Çanakkale Ziraat Odası işbirliğiyle, "Çanakkale Domatesi Çalıştayı" düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol
Çanakkale domatesi çalıştayda ele alındı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi ve Çanakkale Ziraat Odası işbirliğiyle, "Çanakkale Domatesi Çalıştayı" düzenlendi. Çalıştaya ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eyüp Özdemir, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Tekin, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Akkuş, Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, çok sayıda üretici ve sektör temsilcisi katıldı.

Açılış konuşmasını yapan ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feyzi Uğur, üreticilerle birlikte Çanakkale’nin önde gelen değerlerinden biri olan domatesini tartışmak istediklerini söyledi. Uğur, "Çanakkale’nin bu bereketli toprakları, körfezin en kaliteli zeytinyağını, domatesini, peynirini toplumumuza sunmaktan büyük mutluluk duymaktadır. Çanakkale, zengin tarımsal yapının içerisinde yer alan başlıca ürünlerinden olan domatesle markalaşma yolunda hızla ilerlemektedir. Çalıştay, bölgedeki üreticilerin daha verimli ve kaliteli üretim yapması, bölge ve dolayısıyla ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamasına yönelik olarak domates yetiştiricilerinin sorunlarına çözüm önerileri sunmak amacıyla düzenlenmiştir.” dedi.

Rektör Laçiner ise son birkaç yılda sığırcılık ve zeytin çalıştayları yaptıklarını hatırlatarak, üniversitelerin bilimsel eğitim dışında bir de bulundukları bölgeye katkı sağlama gibi bir sorumluluğu olduğunu söyledi. Laçiner, "Çalıştayda çeşitli ilçelerden gelen üreticilerimiz de bulunuyor. Ziraat fakültesinin bir güzelliği de bu zaten; üreticilerle beraber çalışıyor olması, onların sorunlarına çözüm üretmeye çalışıyor olması. Bunu ne kadar başarabilirsek, üniversite olarak o kadar sorumluluğumuzu yerine getirmiş olacağız. Domates, Çanakkale için çok önemli bir sebze. Yetiştirilen sebzelerde milli ya da geleneksel tohum kullanılmadıkça eski lezzetleri yakalamak mümkün olmuyor. Burada işin bir tohum boyutu var. Ben akademisyenlerimizden, bir tohum bankası oluşturulması konusunda çalışmalarını bekliyorum. Dışarıdan alınan tohumlarla yapılan tarımın nereye kadar gideceği ortada. O teknoloji ve bilgi birikiminde olmadıkça elimizdeki yiyeceklerin, içeceklerin nasıl tehlikeye düşeceğini de görmemek imkansız. O yüzden yapılan bu çalıştayların, tarımın her alanına katkı sunacağı görüşündeyim." şeklinde konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Canan Öztokat Kuzucu tarafından yapılan açılış sunumunun ardından oturumlara geçildi. İki oturum halindeki çalıştaya, 400 civarında domates üreticisi katıldı. CİHAN

Yorumlar