Can Dündar saldırıda yeni gelişme: İki gözaltı daha

Can Dündar'a silahlı saldırı girişimiyle ilgili iki kişi daha gözaltına alındı. Dün gözaltına alınan sanığın sorgusu sürüyor.

Google Haberlere Abone ol
Can Dündar saldırıda yeni gelişme: İki gözaltı daha
İstanbul'da Çağlayan Adliyesi'nde dün Can Dündar'a yönelik silahlı saldırı girişimiyle gözaltına alınan şahsın emniyetteki sorgusu devam ederken; saldırıyla ilgili bugün iki kişi daha gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar da İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Saldırgan Murat Ş. ile birlikte gözaltındaki şüpheli sayısı 3 oldu. Gözaltına alınanların, olayı gerçekleştiren Murat Ş.'nin eylemini önceden anlattığı kişiler olduğu ileri sürüldü. "Tehdit", "hakaret", "yaralama" suçlarından kaydı olduğu öğrenilen ve Asayiş Şube Müdürlüğünde sorgulanan Murat Ş. ve 2 arkadaşı için 24 saat ek gözaltı süresi verildi. Olayı tüm yönleriyle soruşturmak ve aydınlatmak için Asayiş Şube Cinayet Büro Amirliği ekiplerine bağlı polislerden özel ekip kurulduğu öğrenildi.

Saldırı girişimi soruşturmasını derinleştiren polis, Murat Ş.’nin Gaziosmanpaşa’daki evinden olayı gerçekleştirdiği ana kadar neler yaptığını belirlemek için güzergahtaki bütün güvenlik kamerası kayıtlarını topluyor. Ayrıca Murat Ş.'nin cep telefonu kayıtlarının da incelemeye alındığı belirtildi.

Soruşturmayı yürüten polisin saldırganın profilini ortaya çıkarabilmek için eşi ve çocuğunun da aralarında bulunduğu yaklaşık 100 kişinin bilgisine başvurduğu öğrenildi. Soruşturma sonucu Murat Ş.’nin ifadesinde belirttiği gibi olayı tek başına mı gerçekleştirdiği yoksa azmettiricisi olup olmadığı ortaya çıkarılacak.

Saldırganın sorgusunda "Kimseden emir almadığını, olayı kendi gerçekleştirdiğini veCan Dündar'ın adliyede olacağını medyadan öğrendiğini" söylediği, "Dündar'ı sevmediğini, sadece bireysel olarak ders vermek amaçlı böyle bir eylemgerçekleştirdiğini" tekrarladığı öğrenildi. Şüphelilerin emniyetteki sorguları devam ederken, olayla ilgili yarın da ek gözaltı süresi isteneceği öğrenildi.

NE OLMUŞTU ?

MİT TIR'ları davası kapsamında, dün Çağlayan Adliyesi'nde bulunan Can Dündar'a, adliye önünde iki el ateş edilmiş ve kurşun kendisine isabet etmemişti. Kurşunlardan biri Dündar'ın yakınında bulunan NTV muhabiri Yağız Şenkal'in bacağını sıyırmıştı.



MİT TIR'ları davasının dünkü duruşmasında mahkeme heyeti karar için ara verdi. Bu sırada adliye önünde Can Dündar gazetecilerin sorularını yanıtlarken bir şahıs yanına yaklaşıp slogan atarak ayaklarına doğru iki el ateş etti. Dündar silahlı saldırıda herhangi bir yara almazken, yanında bulunan NTV muhabiri Yağız Şenkal'in bacağını bir kurşun sıyırdı. Dündar ve  Şenkal'in sağlık durumu iyi. Polisler şahsa hemen müdahale ederek gözaltına aldı. Can Dündar saldırı girişiminin ardından adliyeye döndü. Dündar, "Kim olduğunu bilmiyorum. Sadece bana yönelik silahını yönelttiğini gördüm. Kimlerin bizi hedef gösterdiğini biliyoruz. Umarım onlar ders alır" diye konuştu.

SUÇ MAKİNESİ ÇIKTI

Can Dündar’a silahlı saldırı girişiminde bulunan 40 yaşındaki Murat Şahin’in poliste 3 suç kaydı var. Şahin’in Sivas’ın Hafik ilçesi Çimenyenice köyü nüfusuna kayıtlı olduğu ortaya çıktı. Ailesi yıllar önce Sivas’tan göç eden Şahin’in İstanbul’da dünyaya geldiği belirtildi. 4 üvey ve 5 öz olmak üzere 9 kardeşi bulunan Şahin’in evli ve 8 yaşında bir kız çocuk sahibi olduğu öğrenildi. İstanbul Gaziosmanpaşa’da ikamet eden ve işçi olarak çalıştığı öğrenilen Şahin’in 2011 yılında kasten yaralama, aynı yıl tehdit ve hakaret, 2014 yılı içerisinde ise kapkaç nedeni ile suç kaydının bulunduğu, hakkında bir kaç kez gözaltı ve yakalama kararı çıkarıldığı öğrenildi.

İFADESİ ORTAYA ÇIKTI

Olayın ardından gözaltına alınarak götürüldüğü Çağlayan Polis Merkezi'nde ilk ifadesi alınan saldırgan Asayiş Şube Müdürlüğü'ne sevk edildi. Saldırganın bir süre inşaatlarda çalıştığı, uzun süre işsiz kaldıktan sonra bir firmada montajcı olarak işe başladığı belirtiliyor. İfadesinde kendisini azmettiren olmadığın iddia etti. Saldırganın "Şehitler hakkında ileri geri konuşuldu, davayı duyunca Çağlayan Adliyesi'ne gittim" diye ifade verdiği öğrenildi. Şahin'in, telefon dökümleri çok yönlü olarak incelenecek. Saldırıda kullanılan silah ise ruhsatsız.



Murat Şahin'in Asayiş Şube Müdürlüğü'ne götürüleceği kaydedildi. Görgü tanıkları saldırganın "Seni yaşatmayacağım vatan haini" diye bağırdıktan sonra silahını ateşlediğini söyledi.

DİLEK DÜNDAR SALDIRGANIN YAKASINA YAPIŞTI

Gazeteci Can Dündar'a saldırıdan hemen sonra eşi Dilek Dündar saldırganın yakasına yapıştı.



Çağlayan Adliyesi önünde Can Dündar'a yönelik gerçekleştirilen silahlı saldırıda eşi Dilek Dündar'ın tavrı dikkat çekti. Saldırgan iki el ateş eder etmez Can Dündar'ın eşi Dilek Dündar saldırganın yakasına yapışarak polise doğru itti.

DİLEK DÜNDAR O ANLARI ANLATTI

Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar da saldırı girişimini anlattı. Dilek Dündar, "Silahı görünce üzerine gittim. O sırada ’vatan hainisin’ deyip iki defa ateş açtı. Can’ı o sırada başka bir yere kaçırdılar" dedi.

SALDIRI DIŞ BASINDA

Can Dündar'a yönelik saldırı girişimi dış basında da geniş yankı uyandırdı. Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a karşı yapılan silahlı saldırı, ardından mahkemenin Can Dündar ve Erdem Gül hakkında verdiği hapis cezaları İskandinavya ülkeleri İsveç, Norveç, Danimarka ve Finlandiya basınında geniş yer aldı.

İsveç televizyon kanalı SVT Can Dündar'a yapılan saldırıyı "Genel Yayın Yönetmeni suikasttan kurtuldu" başlığı ile vermesinin ardından, Can Dündar ve Erdem Gül için mahkemenin verdiği mahkumiyet kararlarını da "Türk gazeteciler için beş yıl hapis" başlığı ile duyurdu.

Dagens Nyheter Gazetesi de Can Dündar ve Erdem Gül'ün "devlet sırlarını yayınlama" nedeniyle beş yıl hapse mahkum edildiklerini duyurdu. 

Danimarka Televizyon kanalı DR da Can Dündar'a yapılan saldırı ile ilgili haberinde, Can Dündar ve Erdem Gül'ün Türk istihbarat teşkilatının Suriye'ye gönderdiği silahlar ile ilgili video görüntülerini yayınladıkları gerekçesiyle Kasım ayında tutuklandıklarını hatırlattığı haberinde "Türk genel yayın yönetmeni mahkeme binası önünde vurulmak istendi" başlığını kullandı.

Yorumlar