Çakallı menemencileri hizmette sınır tanımıyor

Samsun-Ankara yolu üzerinde bulunan Çakallı mevkisindeki kilometrelerce uzayan ve daha önce sadece kamyoncuların uğrak yeri olan 'Menemenciler' ailelerin yoğun ilgisi sonrası menmen sunumunda lüks restoranlarla yarış hale geldi. Geçmişi yarım...

Google Haberlere Abone ol
Çakallı menemencileri hizmette sınır tanımıyor

Samsun-Ankara yolu üzerinde bulunan Çakallı mevkisindeki kilometrelerce uzayan ve daha önce sadece kamyoncuların uğrak yeri olan 'Menemenciler' ailelerin yoğun ilgisi sonrası menmen sunumunda lüks restoranlarla yarış hale geldi.

Geçmişi yarım asır öncesine dayanan 'Çakallı menemeni' kamyoncuların uğrak yeri olan lokantalarda otantik sunumlar eşliğinde ailelerin beğenisine sunulmasıyla tüm Türkiye’de tanınarak marka haline geldi. Orta Anadolu’dan Karadeniz’i gezemeye gelen hemen hemen herkesin uğrak yeri olan Kavak ilçesine bağlı Çakallı mevkiinde Samsun-Ankara yolu üzerinde bulunan sayısız menemenci yaz kış demeden yoldan geçenleri ağırlıyor.

"KAMYONCULARA HİZMET VERMİYORUZ"

10 yıl öncesine kadar Çakallı denilince akıllara kamyoncuların konaklamak için durduğu yerin akıllara geldiğini kaydeden Demirci, “Buradaki birçok lokanta daha önceden yoldan geçen kamyonculara hizmet veriyordu. Ama menemenin ününün Samsun dışında duyulmasıyla özellikle tatilciler menemen yemeye gelmeye başladı. Bizde otantik bir mekan oluşturarak sadece ailelere hizmet vermeye başladık. Biz bu konuda öncü olduk ve bir çok lokantada aynı yolu izledi. Daha önce ekmek ve menemen masaya konurken biz bunu biraz daha genişlettik. Yöreye özel turşu, yeşillikler, soğuk mezelerden oluşan zengin bir menüyü müşterilerimize ilave ücret almadan sunuyoruz. Şimdi Çakallı ailelerin uğrak yeri haline geldi. Çakallı menemenini bir yiyen bir hafta sonra gelip bir daha yiyor. Hatta bir keresinde bir başka ilin milletvekili ailesiyle birlikte buraya geldi meşhur menemeni yemek için. O milletvekili menemeni yedikten sonra eşine dönerek ‘sen bizi yıllarca menemen yapıyorum diye kandırıyormuşsun işte gerçek menemen buymuş’ diyerek takıldı.”

"TARİFLE ÇAKALLI MENEMENİ YAPILMAZ"

Yemek ve gezi programı yapan ünlülerin çekim için sıklıkla Çakallı’ya geldiğini hatırlatan menemen ustası Sebattin Demirci, daha düne kadar parmak sayısını geçmeyen lokantaların sayısını her geçen gün arttığını söyledi. Menemenin her lokantada aynı lezzette yapılamayacağını sözlerine ekleyen Demirci bu işi en iyi Çakallı’da yetişmiş ustaların yaptığını hatırlatarak şöyle konuştu: “30 yıldır bu işi yapıyorum Menemenci Dayı İşletmesinin ustası olarak çalışıyorum. Menemen burada 1950 yılından beri yapıla gelmekte biz çıraklıktan yetişmeyiz. Burada Çakallı menemenine lezzetini veren tereyağının, yumurtasının ve domatesinin bu bölgeden doğal olarak temin edilip alüminyum tavada malzemelerinin uygun miktarda atılıp uygun ısıda pişirilmesinde saklı. Ben aynı malzemeleri bir bayana versem alıp evine götürse ve menemen yapsa buradaki kadar lezzetli olmaz. Tarifle Çakallı menemeni yapılmaz normal menemen yapılır.”

    "SABAH, ÖĞLE, AKŞAM YİYENLER VAR"

    Bir gelenin bir daha geldiğini kaydeden Mutlu Menemen sahibi Veli Mutlu, “Çoğu zaman Samsun’dan yola çıkıp Ankara yada İstanbul’a gezemeye gidecek olanlar sabah yola çıkarken bizi ararlar kaç kişilik istiyorlarsa menemen siparişini verirler. Biz menemeni hazırlayana kadar 15 dakikada müşterimiz burada olur. Menemen yiyerek kahvaltısını yapan müşterilerimiz daha sonra bu seferde dönüş yolunda Kavak ilçesine yaklaştıklarında bizi ararlar bu kezde akşam yemeği olarak menemeni bize hazırlatırlar. Sabah öğle akşam ne vakit olursa olsun yenilebilen en lezzetli yemek türü menemendir. Bölge daha önce kamyoncuların uğrak yeri olarak biliniyordu. Ama bu düşünce bizim gibi ailelere göre dizayn edilen tesislerin artmasıyla ve hizmette kalitenin yükselmesiyle değişmeye başladı.” şeklinde konuştu.

    "EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ YERİNDE YENMESİ"

    Yaz aylarında özellikle hafta sonlarında içeride ve dışarıda oturacak yer kalmadığını hatırlatan Veli Mutlu, “Yaz-kış demeden burada iş yapma mutluluğunu yaşıyoruz. Bunun sebebi de Çakallı usulü menemenin sadece Çakallı’da yenildiğinde o farklı lezzeti müşterilerin alması. Ben ya da ustamız aynı malzemeyle evde bu menemeni yapmaya kalksak buradaki lezzeti alamayız. Çakallı Menemeni’nin meşhur olmasının altındaki sır bu ayrıntıda gizli doğal ortamında yapılıp servis edilmesi. Buraya gelen müşterilerimiz özellikle de bayanlar menemen yapılışını video kamera ile en başından sonuna kadar kaydediyor. Evlerinde izleyip yapmaya çalışıyorlar. Hatta sırf menemen için alüminyum tava ve metal ezici alıyorlar. Ama tekrar buraya geldiklerinde evde yaptıkları ile Çakallı’da yediklerinin çok farklı olduğunu söylüyorlar. Dediğim gibi burada el ustalığı da çok önemli. Ayrıca Çakallı havasında yenilen ile evde yenilen birbirini tutmayacaktır. Ayrıca menemeni karıştırırken ateşin derecesini ve karıştırılma dengesini iyi ayarlamak lazım. Çünkü kullanılan malzemelerin pişme süresi birbirinden farklı. Bunu düşürmek zor. Evlerde bu özeni göstermekte zor.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar