Büyük işçi direnişinin yıl dönümü panelle anıldı

Bursa'nın Mudanya ilçesinde aralarında DİSK’e bağlı sendikaların yanı sıra Mudanya Halk Meclisi’nin de olduğu Mudanya Emek ve Demokrasi Platformu, 44 yıl önce yaşanan büyük işçi direnişinin yıl dönümünü panelle andı. 1970'te 168...

Google Haberlere Abone ol
Büyük işçi direnişinin yıl dönümü panelle anıldı

Bursa'nın Mudanya ilçesinde aralarında DİSK’e bağlı sendikaların yanı sıra Mudanya Halk Meclisi’nin de olduğu Mudanya Emek ve Demokrasi Platformu, 44 yıl önce yaşanan büyük işçi direnişinin yıl dönümünü panelle andı. 1970'te 168 fabrikadan 150 bin işçi ‘sendikasızlaştırmaya’ karşı eylem yapmıştı.

Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele, DİSK Genel İş Eğitim Daire Başkanı Hüseyin Yaman, Tüm-Bel Sen Yönetim Kurulu Üyesi Mümtaz Başar, DİSK Araştırma Daire Başkanı Serkan Öngel konuşmacı olarak katıldı. Emek Platformu adına Şeref Öztürk’ün yönetimindeki ‘15-16 Haziran ruhuyla taşeronlaşmaya ve güvencesizliğe karşı mücadele’ konulu panelde, işçi sınıfının mücadele azminin azaldığı vurgulandı.

MUDANYA’DA ÖRGÜTLENMEYE AÇIK DAVET

Büyük direnişte yaşamını yitirenler ile Soma faciasında hayatını kaybeden işçiler anısına saygı duruşu ile başlayan panelde, DİSK Genel İş Eğitim Daire Başkanı Hüseyin Yaman, 15-16 Haziran 1970 tarihlerinde 168 fabrikadan 150 bin işçinin katılımıyla ‘sendikasızlaştırmaya’ karşı gerçekleşen büyük işçi direnişinin 44. yıl dönümüne ilişkin tarihsel süreci anlattı.

"44 yıl önce işçi sınıfını sokaklara döken sorun neyse, bugünkü sorunumuzda aynı" diyen Yaman, sorunların sürekli daha da çoğaldığını ve işçilerin geçmişteki kazanımlarını bugün yavaş yavaş kaybettiklerini belirtti. Yaman, ayrıca Mudanya Belediyesi’nde örgütlenmeye başlayan DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’na işçi kesimini destek vermeye davet etti.

'TORBA YASA TUZAKLARLA DOLU'

Taşeronlaşma hakkında konuşan Tüm-Bel Sen Yönetim Kurulu Üyesi Mümtaz Başar ise taşeron çalıştırmanın işçiler üzerindeki karşılığının ‘sömürünün ve ağır çalışma koşullarının katmerleşmesi’ olduğunu söyledi.

Soma’daki facia ardından olay yerinde edindiği gözlemlerini de paylaşan Başar, gerek eski hükümetlerin, gerekse de şimdiki iktidarın politikalarına gönderme yaptı. Hazırlanan torba yasanın içine tuzaklar kurulduğunu öne süren Mümtaz Başar, söz konusu yasa ile kamu çalışanlarının iş güvencesi olduğunu düşünmediğini belirterek, "Pervarsızca olan gidişata dur demek adına ciddi şekilde örgütlenmemiz gerek." dedi. CİHAN

Yorumlar