Bursa’da yaşayan yabancılara Türk kültürü tanıtıldı

Bursa Kent Konseyi (BKK- Bursa City Council) tarafından düzenlenen ‘Bursa Yabancılar Gecesi’ne (Bursa Foreigners Night), şehirde yaşayan yabancı kökenliler büyük ilgi gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Bursa’da yaşayan yabancılara Türk kültürü tanıtıldı

Bursa Kent Konseyi (BKK- Bursa City Council) tarafından düzenlenen ‘Bursa Yabancılar Gecesi’ne (Bursa Foreigners Night), şehirde yaşayan yabancı kökenliler büyük ilgi gösterdi. İkincisi yapılan gecede, konuklara Bursa ve Türk kültürü tanıtıldı.

Türkiye’de ilk olarak BKK bünyesinde bulunan Yabancılar Çalışma Gurubu (Foreigners Working Group), Bursa’ya çeşitli ülkelerden iş, aile, eğitim gibi sebeplerle gelen yabancı kişilerin şehir hayatına adapte olması için desteklerini sürdürüyor. Bu yıl ikincisi yapılan ‘Bursa Yabancılar Gecesi (Bursa Foreigners Night)’, Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Hüdavendigar Salonu’nda düzenlendi. Programa, Kazakistan, Fransa, Brezilya, Amerika Birleşik Devletleri, Kırgısiztan, Almanya, Bosna Hersek, Kosova, Kanada, Rusya, Fas, İtalya, Tunus, Polonya, Suriye, İran Mauritius Cumhuriyeti ve Orta Afrika Cumhuriyeti uyruklu yabancı konuklar, yabancı dernek temsilcileri, fahri konsolosluk görevlileri ve Bursa Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Erdem Saker katıldı. Program kapsamında dernekler kurdukları stantlarla katılımcılara bilgiler de verdi.

Uludağ Mehter Takımı’nın alkışlar içerisinde salona girmesiyle başlayan gecede, konuklar tarihi mehter takımını büyük dikkatle izledi. Seslendirilen çeşitli marşlarla büyük coşku yaşayan yabancılar, bol bol fotoğraf ve görüntü çekerek anı ölümsüzleştirdi. Bursa’da yaşayan yabancıların şehirde çekindiği fotoğraflardan oluşan video gösteriminin yapıldığı buluşmada, Osmangazi Halk Dansları Topluluğu da sahne aldı. Yöresel kıyafetleriyle büyük ilgi gören dansçılar, performanslarıyla salonu dolduranlardan kendilerine hayran bıraktı. Gecenin sonunda ise Dünya Müzik Derneği (DMD) korosu sahne alarak çeşitli ülkelere ait eserleri seslendirdi. Söyledikleri şarkılarla yabancı konukları eğlendiren koro, konserin sonunda büyük alkış aldı.

BKK Başkanı Semih Pala, tarihin derinliklerinden gelen mehter marşlarıyla toplantıyı açarak, Türkiye’nin ve Bursa’nın geçmişinden örnekler sunduklarını söyledi. Kent Konseyi başkanı olarak böyle bir program düzenledikleri için mutlu olduğunu belirten Pala, ülkemize ve şehrimize gelen insanları ağırladıkları için de mutlu olduklarını dile getirdi. Türkiye’nin ve Bursa’nın huzur ve barış merkezi olduğunu ifade eden Pala, “Bursa ve Türkiye, dünyaya hizmet etmek isteyen insanlarla doludur. Biz de BKK olarak bu amaçla önemli çalışmalar yapıyoruz. Bizler demokrasi ve hukuk, insan hakları ve özgürlükler temelleri üzerinde faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Bursa’ya bir sebeple gelmiş yabancıları kardeşlerimiz olarak görüyoruz.” dedi.

BKK Yabancılar Çalışma Grubu Temsilcisi Rony Moulla, Türkçe ‘herkese iyi akşamlar’ diyerek konuşmasına başladı. Kent konseyi tarafından düzenlenen toplantının, şehirde yaşayan yabancılara faydalı olacağını aktaran Moulla, Yabancılar Çalışma Grubu’nun herhangi bir sebeple Bursa’ya gelmiş yabancılara yardımcı olmaya, sıkıntılarını dinleyip çözüm üretmeye çalıştığını anlattı. Geçmişte yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Moulla, “Her ay kent konseyi ofislerinde en az iki kez toplanıyoruz. Önerileri ve projeleri konuşuyoruz. BUSMEK işbirliğiyle Türkçe kursu başlattık. Ayrıca turistik yerlere geziler düzenliyoruz. Grubumuz gün geçtikçe büyüyor. Bursa’da yaşayan tüm yabancıları çalışmalarımıza davet ediyoruz. Bu imkanları bize veren ve geceyi düzenleyen Bursa Kent Konseyi’ne teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Yabancı olarak Bursa’daki deneyimlerini paylaşan Amerikalı Tom Schwartz ise, Türkçe ‘Merhaba’ diyerek başladığı konuşmasında, Bursa’ya geliş sürecini anlattı. Türkiye’ye ani bir kararla geldiğini söyleyen Schwartz, iki buçuk sene önce Türkiye’deki yabancı dil merkezlerine başvuru yaptığını, Bursa’daki bir merkezin kendisini davet etmesi üzerine şehre yerleştiğini söyledi.

Fransız Sultan Gael de konuşmasına Türkçe başlayarak isminin ‘Gael’ olduğunu fakat Türkiye’de ‘Sultan’ ismini kullandığını belirtti. Bursa’da çok mutlu olduğunu dile getiren Gael, “Bursa’da öncelikle insanları seviyorum. İnsanlar çok sıcak davranıyor. Osmanlı Devleti’nin kurulduğu Bursa’nın çok büyük kültür şehri olduğunu görüyorum. Şehrin termal yönünü, Uludağ’da kayak yapmayı ve Türk yemeklerini seviyorum. Kent Konseyi’ne ve Yabancılar Çalışma Grubu’na geceyi düzenlediği için teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Kazakistanlı Gülnaz Aldibekova ise Uludağ Üniversitesi’nde doktora yaptığını, Bursa’da bir senedir bulunduğunu ve şehri çok beğendiğini anlattı. Aldibekova, Bursa’da yaşayan yabancıları buluşturan Kent Konseyi’ne teşekkür etti.

Kırgızistanlı Meerim de evlilik sebebiyle 3 senedir Bursa’da yaşadığını belirtti. Özellikle şehre yeni gelen yabancılara tavsiyelerde bulunan Meerim, aktif olmalarını, dil öğrenmelerini, yeni arkadaşlar edinmelerini önerdi. CİHAN

Yorumlar