Bursa’da 137 kişiye emeklilik sürprizi

SGK Bursa İl Müdürü Ahmet Metin, ‘Beyaz Zarf’ projesi kapsamında gerçekleştirdikleri dosya taramaları sonucu, emekli olduğundan haberi olmayan 137 kişiye mektup göndererek emeklilik müjdesi verdiklerini söyledi. SGK Haftası nedeniyle Dobruca...

Google Haberlere Abone ol
Bursa’da 137 kişiye emeklilik sürprizi

SGK Bursa İl Müdürü Ahmet Metin, ‘Beyaz Zarf’ projesi kapsamında gerçekleştirdikleri dosya taramaları sonucu, emekli olduğundan haberi olmayan 137 kişiye mektup göndererek emeklilik müjdesi verdiklerini söyledi.

SGK Haftası nedeniyle Dobruca Tesisleri’nde basın toplantısı düzenleyen Ahmet Metin, kutlamalar ve projeler hakkında bilgi verdi. TÜİK verilerine göre Bursalıların SGK’dan yüzde 76.5 oranında memnun olduğunu belirten Metin, amaçlarının bu rakamı yüzde 90’lara çıkarmak olduğunu ifade etti.

137 KİŞİYE MEKTUPLA EMEKLİLİK MÜJDESİ VERİLDİ

‘Dış paydaş toplantıları’, ‘Yazılım’ ve ‘e-mevzuat projeleri’ ile devam eden ‘Beyaz Zarf’ projesi hakkında bilgi veren Metin, özellikle Beyaz Zarf projesinin önemine dikkat çekti. Bu projeyi ‘Beklemeden Emeklilik’ şeklinde tanımlayan Metin, şunları verileri paylaştı: "Gürsü ilçesini 1 Ocak 2014 yılında pilot seçmiştik. 6 ay içinde burada toplam 5 bin 4B sigortalımızın dosyası tarandı. Hiç haberi olmayan, emekli olacağını bile aklından geçirmeyen 32 vatandaşımıza ulaştık. Diğer SGM’lerimizde, Nilüfer ve Osmangazi hariç, 1 Nisan’da uygulamaya başladı. Buralarda da 53 bin 760 dosya tarandı. Bunların içinde 105 tane 4B sigortalımıza ulaştık. Toplamda 6 ay içinde 137 vatandaşımıza ulaşıp, emeli olduğundan haberi olmayan vatandaşımızı emekli yaptık. Biz varlığımızla anlam ifade etmek istiyoruz. Devletin sıcak yüzünü göstermek istiyoruz."

"TAHSİLAT ORANI YÜZDE 20 ARTTI, BURSA’NIN GELİRLERİ GİDERLERİNDEN FAZLA"

Bursa’nın 2 milyon 740 bin 970 olduğunu ve bunların yüzde 97.76’sına hizmet verdiklerini vurgulayan Metin, SGK’nın Bursa’da gelir gider dengesi bakımından artı durumda olduğunu belirtti. Metin, şöyle konuştu: “2012 yılında 2.737 milyon, 2013 ise 5.668 milyon gelirimiz var. Giderlerimiz ise 2012’de 1.160, 2013’de ise 3.376 seviyesine çıktı. Bizim Bursa ili olarak gelirimiz giderimizden fazla. Bursa işvereni ve halkı sosyal güvenliği önemsiyor. Tahsil edeceğimiz alacaklar var ama buna rağmen artı bakiyede hizmet veriyoruz. Tahsilatımız da geçen yıla göre yüzde 20 artmış durumda.”

"2013 YILINDA 2 BİN 253 SİGORTASIZ ÇALIŞAN TESPİT EDİLDİ

Kayıt dışılık konusunda önemli mesafeler aldıklarının altını çizen Metin, “2014 verilerine göre 84 bin veri gelmiş, bunlardan bin 546 sigortalı kayıt altına alınmış. 66 tane tescilsiz iş yeri kayıt altına alınmış. 101 tane de sosyal güvenlik destek primine göre çalışması gerekirken çalışmayan emeklimizin tespiti gerçekleştirilmiş. Denetmen arkadaşlar tarafından ise 2013 yılında 3 bin 124 iş yeri denetlenmiş. Bunlardan 345 tane tescilsiz iş yeri belirlenmiş. Toplam çalışan sigortalı sayısı 62 bin kişi tespit edilmiş, bunlardan tescilsizleri 2 bin 253 kişiymiş.”

“YEŞİL KARTLI SAYISI 20 BİNE DÜŞTÜ”

Metin'in Yeşil kartlılarla ilgili şu bilgileri verdi: “Bursa’da 101 bin tane yeşil kartlı var. 2012’de 46 bin 369 kişi varken, C1 dediğimiz primi devlet tarafından karşılanan, 2013’de 20 bin 98’e düştüğünü görüyoruz. Gelir testi ile bunlar ortaya çıktı. Toplamda ise genel sağlık sigortalısı 88 binden 36 bine düştü.”

SAĞLIK RAPORLARININ ÖDEMESİNDE YAŞANAN GECİKME

Bir soru üzerine sağlık raporlarının ödenmesi konusunda yaşanan gecikme konusunda değinen Metin, şunları dile getirdi: “Eğer sigortalımız, hastaneye gittiğinde, aldığı raporu elektronik ortamda alırsa, işvereni çalışamazlık bildiriminde bulunduğu andan itibaren en geç bir ay içerisinde parasını alır. Bu kadar bile sürmez. Ancak, burası önemli; Sigortalımız hastanede reçetesinin nasıl düzenlendiğini görmüyor, elektronik mi manuel mi bilmiyor. Manuel düzenlenen raporlarda, kazançlar takip eden ayın 23’ünde göründüğü için bir kere bugün de alsa takip eden ayın 23’ünü beklemek zorunda. Burada sigortalılarımızın süre konusunda yanıldığı tek nokta burası. Paralarını da bankadan TC kimlik numaraları ile birlikte alabiliyorlar.”

CİHAN

Yorumlar