Bursa heyeti Balkan temaslarını tamamladı

"Balkanlarla Sürekli İşbirliği ve Temas"projesinin Hırvatistan ve Bosna-Hersek bölgesi etabı tamamlandı.

Google Haberlere Abone ol
Bursa heyeti Balkan temaslarını tamamladı

"Balkanlarla Sürekli İşbirliği ve Temas"projesinin Hırvatistan ve Bosna-Hersek bölgesi etabı tamamlandı. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteklediği, geçen nisan ayında başlayan proje kapsamında yürütme kurulu, beşinci temas programını ilk olarak Hırvatistan ve Bosna-Hersek’te uyguladı. Hırvatistan’ın başşehri Zagreb ve Rijeka’da incelemelerde bulunup sivil toplum temsilcileri, siyasi ve diplomatik çevrelerle görüşerek, işbirliği zemininin gelişmesi adına adımlar attılar. Daha sonra Bosna-Hersek’in kuzeyindeki Bihaç bölgesinde temaslarda bulunan yürütme kurulu, burada da medya ve sivil toplum kuruluşlarıyla çeşitli toplantılar yaptı. Bihaç ve çevresinde ne tür projeler yürütülmesi gerektiği hakkında ayrıntılı çalışmalar yapan kurul, bu ülkenin tamamına yönelik kapsamlı bir stratejik plan da hazırlıyor.

Balkanlar’da detaylı bir saha araştırması yapmayı ve proje havuzu oluşturmayı hedefleyen, iki yıl sürmesi beklenen proje kapsamında bölgeye yönelik çalışma yapan ve yapmayı planlayan bütün kişi ve kurumlara yönelik bir veritabanı oluşturuyor. Balkan ülkelerinin tamamı ve Müslüman toplulukların yaşadığı Güneydoğu Avrupa ülkelerini kapsayan projenin ilk kısmı tamamlandığında Balkan diasporasının yaşadığı ülkelerde de bölgeye yönelik istişareler yapmayı planlayan yürütme kurulu, önümüzdeki aylarda Bulgaristan, Yunanistan, Romanya ve Slovenya’yı ziyaret ederek, temas programlarının birinci kısmını tamamlamayı hedefliyor.

Proje Yürütme Kurulu Başkanı Cihangir İşbilir, yaptığı açıklamada amaçlarını şöyle anlattı: “Enerjimizi ve kaynaklarımızı, daha adil ve gerçekçi harcamak zorundayız. Beklentilerin farkında olmalı ve buna göre kapasitemizi arttırmalı, stratejik planlarımızı yapmalıyız. 100 yıl önce koptuğumuz ve ‘Elveda Rumeli’ diyerek büyük acılarla ayrıldığımız Balkanlar’a, şimdi ‘Merhaba Rumeli’ diyerek ama akılcı ve iyi düşünülmüş çalışmalarla geri dönüyoruz. Bunun için bu projeyi gerçekleştiriyoruz. Projeye destek olan başta Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe olmak üzere tüm kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum.” Yürütme Kurulu Üyesi Ali Sait Adiloğlu da çalışmanın sonunda ilgili kişi ve kurumlarla raporları paylaşacaklarını ifade etti. CİHAN

Yorumlar