Bunaltıcı hava İzmir'i etkisi altına aldı

Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Yurt genelinde artan hava sıcaklığı, İzmir’de bugün 38 dereceye kadar yükseldi. Bunalan vatandaşlar zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmıyor, dışarıda olanlar da kendilerini ağaç...

Google Haberlere Abone ol
Bunaltıcı hava İzmir'i etkisi altına aldı

Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Yurt genelinde artan hava sıcaklığı, İzmir’de bugün 38 dereceye kadar yükseldi. Bunalan vatandaşlar zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmıyor, dışarıda olanlar da kendilerini ağaç gölgelerine veya deniz kenarlarına atıyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre hava sıcaklığı, yurt genelinde 3 ile 5 derece artarak mevsim normallerinin üzerinde seyredecek. Meteoroloji yetkilileri, güneş çarpması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Sıcak havalarda yaşanabilecek rahatsızlıkları değerlendiren Dr. Ülkümen Rodoplu ise 12 yaş altındakilerle 65 yaş ve üzerindekilerin, hamilelerin, şeker ve kalp hastalığı olanların, kronik hastalıklarla mücadele edenlerin güneşe maruz kalması halinde ciddi risk altında olduğunu söyledi. Güneşe maruz kalmanın sıvı kaybına yol açtığını belirterek, “Güneşin ışıklarının direkt altında çalışanlarda da bu sıvı kaybı riski oluyor. Örneğin nöbet tutan askerler, güneş altında emeğiyle çalışan işçiler, tarım işçileri, belediye işçileri vb. çok daha risk altında. Sıvı kaybına bağlı bazı nörolojik sorunlar olabilir. Baş dönmesi, baş ağrısı, bulantıyla başlayan ve bilinç kaybına kadar, bayılmaya kadar giden sorunlar yaşanabilir.” dedi.

NE YAPMALI?

Dr. Rodoplu, güneşin olumsuz yanlarından korunmak için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: “Günde en az 1,5 litre su tüketilmeli. Güneş ışığının direkt geldiği saat 10.00 ile 16.00 arasında, olabildiğince esintili ve gölge olan yerlerde kalınmalı. Korunmak amacıyla açık renkli giysiler ve şapka takılmalı. Mutlaka sıvı almaya devam edilmeli. Özellikle yaşlı insanlar, susuzluğu hissedemeyebiliyor. O nedenle çok kolay, susuzluğa bağlı sıvı kaybı ve buna bağlı sorunlarla karşılaşabiliyorlar. Vatandaşlarımız, mahallelerinde yaşayan yaşlıları, anne babalarını, hasta olan yaşlıları mutlaka bugünlerde kontrol etsinler. Evlerine giderek ziyaret etsinler.” CİHAN

Yorumlar