Buğdayda süne mücadelesi başladı

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, 2014 yılı buğdayda süne mücadelesi çalışmalarına, kıymetlendirme sürveyiyle başladı.

Google Haberlere Abone ol
Buğdayda süne mücadelesi başladı

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, 2014 yılı buğdayda süne mücadelesi çalışmalarına, kıymetlendirme sürveyiyle başladı. Çalışmaların 17 ilçede, 17 ekiple ve 90 teknik elemanla başladığını açıklayan İl Müdürü Hasan Çebi, “Süne erginleriyle kimyasal bir mücadele yapılmamaktadır. Esas zararı erginler değil, yumurtadan çıkan nimfler yapmaktadır. İlimizde süneye karşı en uygun mücadele dönemi ikinci ve üçüncü nimf dönemi olup bu da yılın toplam sıcaklık verilerine göre mayıs ayının 20’sinden sonrasına rastlamaktadır. Süne zararlısının erginlerinin kışlaktan inişleri tamamlandığı zaman erkek dişi oranının da bire bir olması demektir. Aynı zamanda yoğun bir şekilde yumurtlama dönemi olup bu dönem, yumurta parazitlerinin uçuş zamanıdır.” dedi.

Bu dönemde süne erginine karşı yapılacak kimyevi bir mücadelenin, fayda sağlamayacağı gibi faydalı böcekleri öldürüp doğal dengeyi bozduğunu anlatan Çebi, “İlimizde süne mücadelesi arazi çalışmaları bütün ilçelerimizde devam etmekte olup süneye karşı kimyasal mücadeleye karar verildiği zaman bu süreç, çiftçilerimize ilan ve afişlerle duyurulmaktadır. Zaman zaman bazı un fabrikaları ve tohum şirketleri, çiftçilere sünenin erginine karşı kimyasal mücadele yapılması konusunda duyurular yapmaktadır. Bu şekilde çiftçiyi yanıltıcı duyurular yapmak yasaktır ve bugünlerde yapılacak olan kimyasal mücadelenin hiçbir faydası olmadığı gibi zararı da mevcuttur.” şeklinde konuştu. İl ve ilçe müdürlüklerinden gelmeyen ilaçlama duyurularına çiftçilerin itibar etmemesi gerektiğinin altını çizen Hasan Çebi, “Arazi çalışmaları sonucu süneye karşı kimyasal bir mücadele gerekiyorsa il ve ilçe müdürlüklerimiz tarafından köylerde mutlaka duyurulacaktır. Çiftçilerimizin, kendilerini yanıltacak mücadele ilanlarını, bağlı bulundukları ilçe müdürlüklerine giderek mutlaka ihbar etmeleri gerekmektedir.” dedi. CİHAN

Yorumlar