Bu haberleri Cihan farkıyla öğrendiniz

Doğru, güvenilir ve hızlı habercilik anlayışla Türkiye'nin her noktasında ve dünyanın önemli merkezlerinde gelişmelerin nabzını tutan Cihan Haber Ajansı (Cihan), 2013 yılında yine çarpıcı haberlere imza attı.

Google Haberlere Abone ol
Bu haberleri Cihan farkıyla öğrendiniz

Doğru, güvenilir ve hızlı habercilik anlayışla Türkiye'nin her noktasında ve dünyanın önemli merkezlerinde gelişmelerin nabzını tutan Cihan Haber Ajansı (Cihan), 2013 yılında yine çarpıcı haberlere imza attı. Haber, video ve fotoğraflarıyla dünyanın dört bir yanındaki olaylara ayna tutan Cihan; gün yüzüne çıkardığı önemli bilgiler, özel çalışmalar, gündem oluşturan dosyalarla dikkatleri üzerine çekti. Kaliteli içeriğiyle tercih edilen bir haber kaynağı oldu.

İşte gündeme oturan haberlerimizden bazıları:

İSMAİL GÜNEŞ'İN SON SÖZLERİ
Cihan, merhum BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve arkadaşlarının hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin çarpıcı bilgileri gündeme getirmeye 2013'te de devam etti. Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte 6 kişinin bindiği helikopter düştükten sonra uzun süre hayatta kalan İHA Muhabiri İsmail Güneş'in 112 Acil Servis ile yaptığı, son telefon görüşmesinin ses kaydına Cihan ulaştı. 34 saniye süren telefon görüşmesinin ses kaydında İsmail Güneş, 'ölmek üzereyim' diyor. 112 Acil Servis'ten yardım isteyen İsmail Güneş'in 155 Polis İmdat ile yaptığı tek görüşmenin ses kaydına da Cihan ulaştı. Bu kayıtta da İsmail Güneş, nerede düştüklerini bilmediğini ve helikopterin içinde olduğunu söylüyor. Ayrıca 112 Acil'in İsmail Güneş'i 20 dakika konuşturmasına rağmen yer tespiti yapılamadığı da anlaşıldı.

JETLER, HELİKOPTERİN TEPESİNDEYDİ
Cihan, Muhsin Yazıcıoğlu'nun helikopterinin düşmesiyle ilgili çarpıcı bilgilere de ulaştı. Buna göre, helikopterdeki telsiz bağlantısının seyahat sırasında olmadığı enkaz bulunduktan sonra çekilen fotoğraflarda gözler önüne serildi. Kaza ile ilgili dikkat çekici başka bir bilgi de şöyle; radar uzmanları ve pilotlardan oluşan ekibin yaptığı teknik analize göre, helikopter düşmeden 4 dk önce jetlerin Yazıcıoğlu ve arkadaşlarını taşıyan helikopterin tepesinde olduğu belirlendi.

CİHAN, MALİ'DE
Cihan Haber Ajansı, ocak ayında Fransa'nın Mali müdahalesinin dönüm noktası olan Konna şehrini görüntüledi. Cihan, sıcak çatışmalara sahne olan Konna'ya giren ilk Türk haber ajansı oldu. Cihan, ayrıca, Mali'nin kuzeyinde sıcak çatışmalara sahne olan Konna ve Diabali'den (Cebali) sonra Fransa destekli Mali ordusu tarafından kurtarılan Timbuktu'ya (Tombouctou) da girmeyi başardı.

AKİL İNSANLARIN ÖN RAPORU
PKK'nın sınır dışına çıkma sürecini topluma anlatmak için oluşturulan 63 kişilik Akil İnsanlar Heyeti'nin taslak raporuna Cihan ulaştı. 7 ayrı bölgede faaliyet gösteren gruplar, vatandaşların çözüm süreciyle ilgili en çok yönelttiği soruları, kaygıları ve talepleri raporlarına koydu.

ÖLDÜRÜLEN ABD’Lİ SARAİ SİERRA'NIN AİLESİ CİHAN'A KONUŞTU
İstanbul'da kaybolduktan 12 gün sonra cesedi bulunan New Yorklu Sarai Sierra'nın annesi, Türk halkına ve polis teşkilatına Cihan aracılığı ile teşekkür etti.

“AMACIM CUNTA GERÇEĞİNİ ANLATMAKTI”
Dünyaca ünlü yönetmen Costa Gavras (80), Cihan Medya Haber Dergisi'ne yaptığı açıklamada, 1969'da Oscar'a uzanan ve politik sinemanın kült filmi olarak gösterilen 'Z'yi (Ölümsüz), cunta gerçeğini insanlara gösterebilmek için çektiğini söyledi.

LE PEN, CİHAN'A KONUŞTU
Fransız aşırı sağ parti Milli Cephe (FN) lideri Marine Le Pen, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıktığını belirterek, "Zaten Türkler herkesin çıkmak istediği bir birliğe neden girmek istesin?" dedi. Cihan’a konuşan Le Pen, AB konusunda Türkiye'ye adil davranılmadığını da belirtti.

BOSTON'DAKİ PATLAMALARIN TÜRK TANIĞI
ABD'nin Boston şehrinde 3 kişinin ölümüne, 140 kişinin de yaralanmasına sebep olan bombalı saldırının Türk şahidi Fatma Tanış (20), yaşadığı dehşet anlarını Cihan'a anlattı.

CANLI YAYINDA BASKIN
Spor Toto Süper Lig'in bitimine iki hafta kala Galatasaray, şampiyonluğunu ilan ederken Florya Metin Oktay Tesisleri'nde takımın gelmesini bekleyen sarı - kırmızılı taraftarlar kapıları kırarak antrenman sahasına girdi. Cihan'ın canlı yayını sırasında gerçekleşen olay, gündemde uzun süre yer tuttu.

"İSMET PAŞA’NIN KAFASI YARILMADI"
1 Mayıs 1959'daki Uşak olaylarının şahidi, zamanın CHP Milletvekili Rıza Salıcı'nın oğlu İrfan Salıcı ve eşi Rabia Salıcı, İsmet İnönü'nün kafasının yarıldığı iddiasının doğru olmadığını söyledi. Türkiye'yi 27 Mayıs darbesine götüren süreçte önemli bir psikolojik eşik sayılan bu hadisenin, gazetelerde anlatıldığı gibi olmadığı ortaya çıktı. Cihan'a Salıcı ve eşi, "Paşanın kafası yarılmadı, bandajlama olmadı. Birileri gelse, tarihe tanıklık etse diye çok bekledik. Hakikatleri konuşacağım, yalan dolan yok." dedi.

‘KARA KİTAP’ KAYIP
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kurulan Darbeleri Araştırma Komisyonu'nda dikkat çekici bir ayrıntıyı Cihan ortaya çıkardı. 27 Mayıs Alt Komisyonu'nda yer alan bilgilere göre o dönem hazırlanan 'kara kitap' kayıp.

GEZİ'DEN ÇARPICI DETAYLAR
Gezi olayları, haziran ayında Türkiye ve dünya gündemine oturdu. Olaylar sırasında Cihan kameralarına yansıyan bazı görüntüler gündeme farklı bir bakış açısı getirdi. Gruplara müdahale eden TOMA'nın geri dönüşü için bariyerlerin açılmasına izin vermeyen Gümüşsuyu Askeri Hastanesi'nde görevli askerlerle polis arasında 'gaz' tartışması; gösterilerin arasında kalan polis aracındaki polislere linç girişimi; polis ve canlı yayın araçlarının göstericiler tarafından parçalanması; Ankara'da CHP Ankara Milletvekili Levent Gök'ün polise ağza alınmayacak küfrü; İzmir'de CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel'in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret eden eylemcilere para vermesi gibi görüntüler, Cihan'ın Gezi olaylarında dikkat çeken görüntülerinden bazılarıydı.

MAHALLEYE İHBAR KUTULARI
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün suçla mücadeleyi daha etkin kılmak amacıyla başlatacağı "Sırdaş Polis İhbar Noktası Projesi"ni ilk olarak Cihan duyurdu. Projeye göre, uygun görülen sokak, mahallelere yazılı ve aynı zamanda sesli ihbar kutuları yerleştirilecek.

SOMALİ BÜYÜKELÇİLİĞİ'NE SALDIRI
Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türk Büyükelçiliği'ne ait ek bina, bombalı saldırının hedefi oldu. Eş Şebab örgütü adına üstlenilen saldırıda Somali hükümetine desteği sebebiyle Türk diplomatları hedef aldığını duyurdu. Bir Türk polisin şehit olduğu olaydan hemen sonra çekilen ilk görüntüler Cihan farkıyla abonelere servis edildi.

PYD'DEN AÇIKLAMA: FEDERAL BİR YAPIYA GİDECEĞİZ
Suriye'de faaliyet gösteren Kürt silahlı grubu PYD, Suriye'deki Kürt partilerle hükümet kurma konusunda anlaştıklarını iddia etti. Türk ajansları arasında sadece Cihan'ın servis ettiği Muslim'in açıklaması uzun süre gündemdeki yerini korudu.

DARBECİDEN ÖZÜR
27 Mayıs 1960 darbesinin Milli Birlik Komitesi (MBK) üyelerinden Emenullah Çelebi, yıllar sonra darbe mağduru olanlardan Cihan aracılığı ile özür diledi. Çelebi, "Zarar gören kim varsa, benim kusurum, bir kusurum varsa herkesten özür diliyorum. Nasıl kabul ediyorlarsa beni öyle kabul etsinler." dedi.

SİGARA İÇMEMEK İÇİN BAŞINI KAFESE KİLİTLİYOR
Kütahyalı 42 yaşındaki İbrahim Yücel (42), bakır tellerle yaptığı kafesi başına geçirerek sigara tiryakiliğinden kurtulmaya çalıştı. Cihan'ın özel görüntüleri Türkiye'de olduğu gibi dünya gündeminde de kısa sürede yayıldı. Bazı yabancı kanallar Yücel'in ilginç taktiğine programlarına yer verdi.

BAŞBAKANLIKTA HAREKETLİ SAATLER
Başbakanlık binası girişinde kendisine canlı bomba süsü veren bir kişi etkisiz hale getirilerek gözaltına alındı. Cihan aboneleri, olayın ilk görüntülerini izleyicilerine kısa sürede sunma imkanı buldu.

ÖZAL'IN 'KILINA' BİLE DOKUNMAMIŞLAR!
Türkiye'nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın şüpheli ölümüne istinaden gerçekleştirilen feth-i kabir işleminin ardından yapılan otopside yaşanan skandalları Cihan ortaya çıkardı. Özal'ın 19 yıl sonra kabrinin açılmasıyla vücudundan çok miktarda 'kıl' çıkmış olmasına rağmen, Adli Tıp Kurumu'nun inceleme yapmadığı ortaya çıktı. Otopsi sonucundaki 'zehir var ama zehirlenme yok' tespiti kamuoyunda çok tartışılmıştı. Ayrıca, Turgut Özal'ın kafasının, mezardaki suyun ölçümleri sırasında bedeninden ayrılmış olabileceği bilgisi de Cihan'ın duyurduğu dikkat çekici bilgiler arasındaydı.

SELANİK YENİ CAMİ'DE 90 YIL SONRAKİ İLK BAYRAM NAMAZI
Yunanistan'ın ikinci büyük kenti Selanik'te 90 yıl sonra ilk kez bir Osmanlı camisinde kılınan sabah ve Ramazan Bayramı namazına katılım olmadı. Tarihi Yeni Cami'de (Hamidiye-1902) bayram namazı 'imam krizi' gölgesinde kılınırken, İskeçe atanmış müftülüğü tarafından gönderilen imam, müezzin ve bir Türk turist olmak üzere toplam üç kişi saf tuttu. Bu anlar, Cihan kameralarına yansıdı.

GÖĞSÜNDEN GİREN MERMİYİ ÖKSÜREREK ÇIKARDI
Cihan'ın ortaya çıkardığı ve tıp tarihine geçen olay da Pendik'te yaşandı. Ayrı yaşadığı eşi tarafından tek el ateş edilerek yaralanan 39 yaşındaki Nuran Aktaş, göğsünden giren mermi çekirdeğini öksürerek çıkardı. Cihan'a konuşan Nuran Aktaş, "Göğsümden giren mermi ağzıma geldi, öksürerek çıkardım. Önce boncuk sandım." dedi.

DENİZDE CAN PAZARI CİHAN KAMERASINDA
Riva açıklarında karaya oturan kum çıkarma gemisindeki mürettebat kurtarılırken can pazarı yaşandı. Mürettebattan biri kurtarma çalışmaları sırasında suya düştü. Uzun süre dalgalarla boğuşan şahıs, Kıyı Emniyeti ekiplerince kurtarıldı. Olay anından Cihan muhabiri yaşananları saniye saniye kaydetmeyi başardı.

FİLİPİNLER’DE YÜREK YAKAN GÖZYAŞLARI
Filipinler'i vuran süper tayfunun ardından Cihan ekipleri olay yerindeydi. Gözyaşları içinde tahliyeyi bekleyenler, yaralılar ve yakınlarını arayanların acı ve gözyaşları Cihan Haber Ajansı aracılığı ile dünyanın gözleri önüne serildi.

KEDİ GİBİ HIRSIZ
Küçükçekmece'de hırsızlık için girdiği evde fark edilen bir hırsızın 4. kattan atlayarak kaçması saniye saniye kaydedildi. Cihan’ın servis ettiği görüntülerde hırsızın atladıktan sonra hiçbir şey olmamış gibi kaçması yer alıyor.

BELGESEL TADINDA TEMATİK GÖRÜNTÜLER
Cihan ekiplerinin belgesel kurguyla hazırladığı, tematik haber ve görüntüler de televizyon kanallarının ilgi gösterdiği çalışmalar arasında yer aldı. "Sazlıkta hasat zamanı; Doğu'nun siyah incisi: Raman; Kozadan kumaşa ipeğin hikayesi; Issız istasyonların yalnız bekçileri; "Çiçekler titremeye başlarsa trenin geldiğini anlıyorum"; Bir başkadır Issık’ta gün batımı; Yer çekimine meydan okuyan ayaklar; Coen kardeşler duymasın, burada ihtiyarlara yer var!; Şahin Özer: Sanatçılarıma şöhret psikolojisi dersi verdiriyorum; Boğaz’ın yüzen nostaljisi vapurlar zamana direniyor" başlıklı tematik çalışmalar ilgiyle takip edildi.



CİHAN

Yorumlar