Bu binada çöpler kaynağında ayrışacak, yıllık 80 bin lira gelir sağlanacak

Nilüfer ilçesinde 20 bin metrekare üzerinde 3 blok ve 222 daireden oluşan Biaport Projesi'nde yer alan Çöp Şutu (kaynağında geri dönüşüm) sistemi ile dairelerden atılan çöpler ayrıştırılarak geri dönüşüme tabi tutulacak.

Google Haberlere Abone ol
Bu binada çöpler kaynağında ayrışacak, yıllık 80 bin lira gelir sağlanacak

Nilüfer ilçesinde 20 bin metrekare üzerinde 3 blok ve 222 daireden oluşan Biaport Projesi'nde yer alan Çöp Şutu (kaynağında geri dönüşüm) sistemi ile dairelerden atılan çöpler ayrıştırılarak geri dönüşüme tabi tutulacak. Sistem ile birlikte her binada yıllık 80 bin lira gelir sağlanacak. Projeyi hayata geçiren Özçeliksan Yönetim Kurulu Başkanı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in ağabeyi Osman Çelik, maliyetinin 80 milyon lirayı bulan projeye iltimas geçildiği iddialarını yalanladı.

Özlüce’de yapımı devam eden ve ekim ayında tamamlanması hedeflenen Biaport Projesi, 230 ile 600 metrekare arasında değişen 2+1, 3+1, ve 5+1 dubleks daireden oluşuyor. 20’nci kattaki yüzme havuzlu dairelerde dikkat çeken projede yüzme havuzları, tenis kortu, spa merkezi, spor tesisleri, sosyal yaşam alanları, gökyüzü terasları bulunuyor. Tamamlanma aşamasına gelen ilk blokta düzenlediği basın toplantısında gazetecilere açıklamalarda bulunan Özçeliksan Yönetim Kurulu Başkanı Çelik, "Biaport Bursa'da belki de ilkleri barındıran bir projemiz. Türkiye'de ilk defa bina içinde çöp şutu var. Bu alan ile birlikte ev atıklarından geri dönüşüm sağlayabiliyoruz. 14'üncü katta sosyal yaşam merkezimiz bulunuyor. Projemizde 20'nci katta yüzme havuzu var. Evlerimizin çevresi camlardan şeffaf olarak yapıldı. Tavan yüksekliği 3 metre üstünde olması da ferah bir ortam sağlıyor. 20 katlı ve 3 bloktan olan rezidansımızı inşa ediyoruz. Bu tür projeler İstanbul'da var ve Bursa'da bunun öncülerinden birisiyiz. Projede yer alan konutların yüzde 60'ını sattık. 2+1 dairelerin fiyatı 395 bin TL ile 420 bin TL, 3+1 daireler de 575 bin TL ile 675 bin TL, havuzlu dairelerin ise 1 milyon 500 bin lira ile 1 milyon 700 bin TL arasında satılıyor." diye konuştu.

"ARTAN FAİZ ORANLARI SATIŞLARI AZALTTI, KENTSEL DÖNÜŞÜMDE YÜKSEK KATLARA İZİN VERİLMELİ"

İnşaat sektörünü de değerlendiren Osman Çelik, 2013 yılını iyi bir noktada tamamlayan sektörün 2014'te daha iyi noktalara gelmesi için umutlu olduklarını dile getirdi. Belediyelerin A plas projelere önem vermesi gerektiğini vurgulayan Çelik, "Konut açığı var. Nüfus artışı var ama her şeyden önce projeye önem vermeliyiz, A plus projelere önem vermeliyiz. Yaşadığımız kentleri güzelleştirmek için projeye önem vermeliyiz. Kentsel Dönüşüm Yasası da çıktı ama yüksek katlarla ilgili halen sorunlar var. Kentsel Dönüşüm Yasası ile devlet bunun önünü epey açtı ama yine de bazı yerlerde kat yüksekliği sorun haline getiriliyor. Bence kat yüksekliği sorun olmamalı. Çünkü zemini boşaltıp, yaşadığımız şehri dikey büyütmemiz gerekiyor. Gecekondular zaten zemini yeterince işgal ediyor. Ambulansın geçeceği sokak yok. Dolayısıyla benim düşüncem belli oranlarda kat yüksekliğini vermeliyiz, otoparkları çoğaltmalıyız, yeşil binaları artırmalıyız. Faiz oranlarının artmasıyla birlikte satışlar azaldı. Bankalarla da görüştüğümüzde kredi kullanım oranlarının düştüğünü söylüyorlar." şeklinde konuştu.

"TORPİL BEKLENTİSİ İÇERİSİNDE OLMADIM"

Bir gazetecinin, “Biaport projesinde özel iltimas yapıldığı yönündeki iddialar var. Diğer kat yüksekliklerine baktığınızda burası çok farklı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in ağabeyi olduğunuz için iltimas oldu mu?” sorusunu cevaplandıran Osman Çelik, şunları söyledi:

“Hayır, biz öyle bir beklentimiz olmadı. Burayı merak edenler Nilüfer Belediyesi'nin imar planlarına bakarlar. 2006 yılındaki planlarda zaten neler yapılabileceği belirlidir. 20 bin metrekare üzerinde olan arazilerde istediği kadar yüksek binalar yapabilir insanlar. İstediğiniz kadar yüksek binalar yapabilirsiniz metrekareniz yettiği müddetçe. Böyle bir torpil beklentisi içinde hiç olmadım, olmam da. Bursa'ya ne güzel şeyler kazandırırsak, kendimizi mutlu hissederiz. Her şey para, rant değildir. Böyle bir eser bıraktıysam ne mutlu bana."

"ÇÖPLERDEN YILDA 80 BİN LİRA KAZANDIRACAK"

Türkiye’de ilk kez projede uygulanan Çöp Şutu hakkında bilgi veren Habibe Turfan da sistemle birlikte yıllık 80 bin liralık kazanç sağlandığını söyledi. Turfan, şöyle devam etti: “Kaynağında geri dönüşüm sistemi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından mecburi hale getirildi. Kaynağında ayrıştır; çöpü evinde direkt attığınız anda çöpü farklı alanlarda biriktiren ve bunu direkt geri dönüşüm sistemlerine gönderen bir sistemdir. Siz evden dışarı çıkmıyorsunuz, mutfakta veya koridorda bulunan sisteme çöpünüzü atıyorsunuz, çöp konteynerlarında birikiyor. Dört farklı tuş koyduk. Birincisinde evsel atık, kağıt ve plastik, metal ve cam olarak dört ayrı kısım oluşturduk. Attığınız evsel atık, aşağıda birikiyor. Kızartma yağı dökme yeri de var. Bir litre kızartma yağı 1 milyon metreküp suyu kirletiyor. Kızartma yağlarını biriktirerek yeniden ekonomiye kazandırmış oluyoruz. Biaport bunu ilk kez uyguluyor. Her binada olması zorunluluk haline getirildi. Kaynaştır firması olarak, bunu biz tasarladık. Tasarımından üretimine kadar Türkiye’de yapıldı. Dünyada buna benzer asansör sistemler var, farklı çöp kovalarına ayırıp gönderiyorsunuz, ancak kaynağında ayrıştırma ilk kez uygulanıyor.”


CİHAN

Yorumlar