Boşanmış babalar çocuklarını görebilmek için hazineye 22 milyon lira ödedi

Boşanma vak'alarında çocukların anne veya baba hasreti yürek burkuyor. Yasa gereği, velayeti anneye verilen çocukları görmek isteyen babalar her defasında 318 lira olmak üzere ayda iki kez görüşmeye karşılık 636 lirayı icra müdürlüklerine...

Google Haberlere Abone ol
Boşanmış babalar çocuklarını görebilmek için hazineye 22 milyon lira ödedi

Boşanma vak'alarında çocukların anne veya baba hasreti yürek burkuyor. Yasa gereği, velayeti anneye verilen çocukları görmek isteyen babalar her defasında 318 lira olmak üzere ayda iki kez görüşmeye karşılık 636 lirayı icra müdürlüklerine yatırmak zorunda. Mağdur Babalar Derneği yöneticileri uygulamaya, "Velayeti annesine verilmiş ve çocuğu ile kişisel ilişki kurmuş babaların kendi çocuklarını icra ile para karşılığı görüştürülmesinin derhal kaldırılmasını talep ediyoruz." şeklinde tepki gösteriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; geçtiğimiz sene boşanan çiftlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 1,6 artarak 125 bin 305 olarak kayıtlara geçti. Boşanma olaylarında en çok çocuklar mağdur oluyor. Velayeti annelere verilen çocuklarını görmek isteyen babalar büyük zorluklar yaşıyor. Mağdur Babalar Derneği verilerine göre; eşinden ayrılan babalar evlatlarını görebilmek için icra müdürlüklerine 22 milyon lira yatırıyor. Sadece Bursa'da 56 baba, velayeti boşandıkları eşlerinde bulunan çocuklarını ayda iki defa olmak üzere 636 lira ödeyerek görebiliyor. Mahkeme kararı olmasına rağmen bazı eşler, boşandıkları eşlerine çocuklarını göstermemekte direnince devreye ‘icrayla görüşme’ uygulaması giriyor. İcra Müdürlüğü’ne giden baba, ilk iş olarak 318 lira harç bedeli yatırıyor. Eşlerinden boşanan babalar çocuklarının icra yoluyla ayda iki defa görebiliyor ve bunun karşılığında 636 lira ödemek zorunda kalınıyor. Sonra da polis ve icra memuruyla pedagog eşliğinde çocuklarının anneleriyle yaşadığı eve gidiyor. Hazırlanan haciz tutanağında, “Borçlu: Anne, Alacaklı: Baba, Borç Miktarı: Çocuk Teslimi" ibaresi ise dikkat çekiyor.

Mağdur Babalar Derneği Kurucu Üyesi, Yüksek Makine Mühendisi Murat Ercan, kadın, çocuk ve hayvan haklarından sonra bugüne kadar hiç sorgulanmayan yasalar önünde bir çok insani hakları yok edilen babaların haklarını talep ettiklerini söyledi. Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Murat Ercan şunları kaydetti: "Yıllarca süren kadın hakları mücadelesinde yargı önünde biz babaların hakları maalesef unutulmuştur. Hükümet, çocuk ticaretine son vermelidir. Velayeti annesine verilmiş ve çocuğu ile kişisel ilişki kurmuş babaların kendi çocuklarını icra ile para karşılığı görüştürülmesinin derhal kaldırılmasını talep ediyoruz. Hükümet; çocuk ticareti yapmakta ve bu yolla yılda 22 milyon lira para kazanmaktadır. TBMM çatısı altındaki komisyon toplantılarında 2013 yılının Şubat ve Mart aylarında defalarca dile getirdiğimiz halde ve komisyonun bütün üyeleri bize hak verdiği halde bugün meclise dahi getirilememiştir. Kadından korkan bir hükümet söz konusudur. Korkunun nedeni kadınların vereceği oy kaygısıdır."

BİRÇOK BABA EVLADINI GÖRMEK İÇİN İCRAYA PARA YATIRIYOR

Mağdur Babalar Derneği verilerine göre Türkiye’de binlerce baba, evladını görebilmek için icra müdürlüklerine para yatırıyor. Balıkesir’de ikamet eden Osman T., İzmit’in Gebze ilçesinde yaşayan Serdar A., İzmir’de Muhammet Ö., İstanbul’da Erol D., Ankara’da Veysel O., Giresun’da Emrah E. icraya para ödeyerek evlatlarını gören babalardan sadece birkaçı.

Devletin, mağdur babalardan maddi menfaat sağlayıp insanlık suçu işlediğini öne süren Murat Ercan, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı mahkeme kararlarına uymamaktadır. Eski bakan Fatma Şahin, velayeti bana verilen evladım T. Ercan’ı babasına teslim etmemek için aylarca kimsesiz ve suça sürüklenen çocukların da kaldığı yetiştirme yurdunda kalmasını sağlayarak çocuk istismarı yapmıştır. Çocuğu yıllarca babasına göstermeyen anne İ.Ş.’den velayeti alan baba çocuğunu icra ile almaya gittiğinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı baba hakkında 6 ay uzaklaştırma kararı alarak çocuğu kimsesizler yurdunda istismar etmiştir. Fatma Şahin’in talimatı ile çocuk T. Ercan’ın velayeti annesi İ.Ş.’ye verilene kadar çocuğu kimsesizler yurdunda tecrit etmiştir ve çocuğu babası ile hiç görüştürmemiştir. AKP hükümetinin bu bakanlığı sadece kadın, çocuk ve yaşlılar söz konusu olunca hizmet vermekte olup, babalar hakkında bugüne kadar hiçbir şekilde derneğimizle işbirliği yapmamış, sadece bizi oyalayarak zaman kazanmışlardır." diye konuştu.

Nafaka uygulamasında da sıkıntılar olduğunu anlatan Ercan şöyle devam etti: "İstanbul’da C.K. isimli babamız işten ve evinden atıldıktan sonra nafaka ödeyemediği için Maltepe Cezaevi’ne atılmıştır. Cezaevinden çıktığında kalacak yeri olmadığından derneğimizde yer yatağında 2 ay kalmıştır. Bu süre içinde çocuğunu icra parası olmadığından görememiştir."

TÜİk verilerine göre, son üç yılda 330 binin üzerinde boşanma vakasının gerçekleştiğini belirten Murat Ercan, tespitlerine göre en az 100 bin babanın harç ödeyerek çocuğunu görebildiğini öne sürdü.

NAFAKA UYGULAMASINDA DA SIKINTILAR VAR

Uygulamayı değerlendiren Bursa Barosu Avukatlarından Fatih Şener, "İcra yoluyla yapılan çocuk teslimlerinde maalesef bir harç alınıyor. Başka bir sıkıntı da nafaka ödemelerinin uzamasında yaşanılıyor. Ödemeyi icra yoluyla almak isteyen nafakayı hakeden taraf, aylık 100 lira ve üzerindeki nafakalar için yüzde 2 oranında cezaevi harcı ile yüzde 4,55 oranında tahsil harcını ödemek zorunda kalıyor." dedi. CİHAN

Yorumlar