Bölgenin, tek sportif tırmanma duvarı Çukurova Üniversitesi’nde

Çukurova Üniversitesi’nde, uluslararası standartlara sahip bir tırmanma duvarı bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Bölgenin, tek sportif tırmanma duvarı Çukurova Üniversitesi’nde

Çukurova Üniversitesi’nde, uluslararası standartlara sahip bir tırmanma duvarı bulunuyor. Adana’da çok bilinmese de bu devasa duvar, kaya tırmanışı yapmak isteyenler için bulunmaz bir nimet.

Çukurova Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu (BESYO) Öğretim Görevlisi Süleyman Vardal ve yüksek lisans öğrencisi Çağlar Bıldırcın’ın birlikte eğitim verdiği bu spor dalı, Adana’da sadece Çukurova Üniversitesi’nde bulunuyor.

Konuyla ilgili bilgi veren BESYO Öğretim Görevlisi Süleyman Vardal, düşünülenin aksine, alınan güvenlik önlemleri sayesinde düşme ve yaralanma riskinin minimum olduğunu söyledi.
Kaya tırmanışının sadece kas gücü değil, aynı zamanda hızlı ve doğru karar verebilen bir zihin gerektirdiğine dikkat çeken Vardal, vücuttaki tüm kasları çalıştıran bir spor olan kaya tırmanışının, aynı zamanda çok iyi bir kondisyon gerektirdiğini bildirdi.

Çukurova Üniversitesi içinde bulunan ve öğrenci, akademisyen ile idari personeller tarafından kullanılan duvarlar, 10,5 - 12 metre yüksekliğe sahip ve temel olarak üç farklı yüzeyden oluşuyor. Düz olan yüzeyde hız yarışları gerçekleştirilirken, negatif açıların bulunduğu daha zorlu yüzeyde lider tırmanışı denilen tırmanış türü yapılıyor.

Süleyman Vardal sportif tırmanma duvarlarıyla ilgili şu teknik bilgileri verdi: “Duvar, 3 bölümden oluşuyor. Birinci bölüm olan hız duvarı, 3 metre genişliğe, 10,5 metre yüksekliğe sahip. Lider tırmanış olarak adlandırdığımız duvarın genişliği 5, uzunluğu 12 metre. Bu duvarın eğimi ise yüzde 48 civarında. Üçüncü duvar ise kısa tırmanma duvarı olması sebebiyle, bu spora yeni başlayanlar için en elverişli olanı."
CİHAN

Yorumlar