Bodrum Kalesi'ndeki 600 yıllık topların boyandığı iddiası

Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan tarihî Bodrum Kalesi'ndeki Sualtı Arkeoloji Müzesi girişindeki surlar ve 600 yıllık Osmanlı toplarının, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı Türk Konseyi 4. Zirvesi için ilçeye gelmesinden önce...

Google Haberlere Abone ol
Bodrum Kalesi'ndeki 600 yıllık topların boyandığı iddiası

Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan tarihî Bodrum Kalesi'ndeki Sualtı Arkeoloji Müzesi girişindeki surlar ve 600 yıllık Osmanlı toplarının, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı Türk Konseyi 4. Zirvesi için ilçeye gelmesinden önce müze müdürünün talimatıyla boyandığı idia edildi.

4 ve 5 Haziran 2014 tarihlerinde yapılan zirveye katılan Cumhurbaşkanı Gül'ün gelişinden önce Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde tarihî yapıların tahrip edildiği ileri sürüldü. Zirve kapsamında, müzenin bulunduğu Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği'nde düzenlenen Cumhurbaşkanı Gül'ün de misafir devlet başkanlarıyla katılması beklenen ancak yağmur sebebiyle katılamadıkları konser için müzede bazı düzenlemeler yapıldı. Müze Müdürü Emel Özkan'ın talimatıyla üç hafta önce tarihî kalenin girişindeki surların plastik boya, 600 yıllık toplarınsa yağlı boyayla boyandığı ortaya çıktı.

Isparta Müze Müdürü Mustafa Akaslan ve tarihçi Nihal Demir, dört gün inceleme yaptıkları Müze Müdürü Özkan ile burada görevli üç arkeoloğun ifadelerine başvurdu. İki müfettişin, raporlarını hazırlamak için müzeden ayrıldığı öğrenildi. Türkiye'nin ilk arkeologlarından Oğuz Alpözen, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül gelecek diye kaleye iki gün boyunca ziyaretçi alınmadığını belirterek, “Kale kenarına vatandaş yanaşamadı. Cumhurbaşkanı Gül ziyaret edecek diye bilime, tarihe aykırı olarak toplar ve sur duvarları plastik ve yağlı boyayla boyanıp tarihe makyaj yapıldı." dedi.

Muğla Kültür ve Turizm İl Müdürü Veli Çelik ise müzede temizlik yapıldığı belirterek, “Paslanan 600 yıllık Osmanlı toplarının temizliği yapıldı. Boyama söz konusu değil.” şeklinde konuştu.

Bodrum Kalesi'ni cumhurbaşkanlıkları döneminde Kenan Evren beş, Süleyman Demirel bir defa ziyaret etmişti. CİHAN

Yorumlar