“Bit, pire 6-7 ilaca direnç kazandı, bilinçli mücadele yapılmalı”

Türk Veteriner Hekimler Birliği Sakarya Bölgesi Veteriner Odası Başkanı Mustafa Yıldız, bit, pire salgını başladığını, bilinçsiz mücadele sebebiyle bu haşaratın 6-7 ilaca karsı direnç kazandığını söyledi. Yıldız, yaptığı açıklamada,...

Google Haberlere Abone ol
“Bit, pire 6-7 ilaca direnç kazandı, bilinçli mücadele yapılmalı”

Türk Veteriner Hekimler Birliği Sakarya Bölgesi Veteriner Odası Başkanı Mustafa Yıldız, bit, pire salgını başladığını, bilinçsiz mücadele sebebiyle bu haşaratın 6-7 ilaca karsı direnç kazandığını söyledi.

Yıldız, yaptığı açıklamada, sıcak ve nemli havada bit ve pirelerin yoğun şekilde ürediğini belirterek, mücadelenin bilinçli yapılması gerektiğini vurguladı. Yıldız, “ Kedi, köpek gibi evcil hayvanların barındığı ortamlar, sığır, koyun, keçi ahırları ile tavuk kümesleri düzenli şekilde ilaçlanmalı ve temiz tutulmalıdır. Bit, pire salgını hem hayvanları oldukça rahatsız ediyor. Alerjilere sebep oluyor ve hayvanın strese girmesine yol açıyor. Bu da az da olsa et, süt verimini düşürüyor." uyarısında bulundu.

Son yıllarda yapılan bilinçsiz ilaçlama sebebiyle bu küçük haşaratın piyasada bulunan 6-7 ilaca direnç sağladığının altını çizen Yıldız, açıklamasını şöyle sürdürdü: “İlaçlama zamanında ve yerinde yapılırsa etkili olur. Çevreyi gelişigüzel ilaçlamak, sık sık ilaç kullanmak, bu ilaçlara karşı direnç kazanılmasına neden oluyor. Etkin mücadele yapılması için öncelikle bit ve pirenin üremesini engellemek gerekir. Bunun içinde evcil hayvanlarımızın ve ahırlarımızın temiz tutulması şart.”

Bit ve pirenin hayvandan insanlara da geçtiğini, kaşıntı ve alerjilere sebep olduğunu dile getiren Yıldız, ‘Pire için yorgan yakmak’ tabirini hatırlatarak şöyle konuştu: “Pire bulunan bir evde uyumak neredeyse imkansızdır. Çok rahatsız edicidir ve kaşınmaktan kendinizi alamazsınız. Kaşıntıdan cildinizde de yaralar oluşur ve bu da enfeksiyona açık hale gelirsiniz. Sinir bozucudur. Bu sebeple ‘pire için yorgan yakmak’ tabiri beklide buradan geliyor. Bu haşaratla zamanında ve yerinde mücadele etmemek zararı büyütür. Bir pire için bir yorgan gider.”

CİHAN

Yorumlar