Birinci nesil gurbetçilerin bakım sorunlarına sigortalara çözüm buluyor

Almanya’daki birinci neslin yaşlanması ile birlikte yeni sorunlar da ortaya çıkıyor.

Google Haberlere Abone ol
Birinci nesil gurbetçilerin bakım sorunlarına sigortalara çözüm buluyor

Almanya’daki birinci neslin yaşlanması ile birlikte yeni sorunlar da ortaya çıkıyor. Yaşlılığın getirdiği hastalıkların yanı sıra düşkünlük, demans ve alzheimer gibi bakıma muhtaç hale getiren hastalıklar ise artık sıradan hastalıklar olmaya başladı.

Bakım sigortaları, bakıma muhtaç hastalara geniş imkanlar sunuyor. Bu imkanlardan istifade edebilmek için önce bakım sigortalarının broşürlerinden ve konuyla ilgili hazırlanmış internet sitelerinden sahip olunan haklar öğrenilebiliyor.

Sigortanın hastaya sunduğu imkanların genişliği bakım decesine göre değiştiği için yapılması gereken ilk şey, Tıbbi Bakım Hizmeti’ni davet ederek bakım derecesinin belirlemek.

Uzmanlar bu konuda gerçeğe daha yakın bir sonuç çıkabilmesi için en az on gün olmak üzere hastanın kendi başına giyinmesi, yemek yemesi, uyku düzeni, günlük ihtiyaçlarını giderebilme durumu, tavır ve davranışlarının yazıldığı bir günlüğün bilirkişinin önüne konulmasının faydasına vurgu yapıyor.

Hastanın yürüme engelli olması durumunda merdivene hasta asansörü takılması, banyonun hastanın kullanabileceği şekilde yeniden tadilattan geçirilmesi, belirli saatlerde eve hasta bakıcının gelmesi gibi imkanların tamamının bakım derecesine göre belirlendiği ifade ediliyor.

Bakım derecesinin yanlışlığına inanan hasta yakınları bir ay olan itiraz süresine dikkat ederek itiraz etme hakkına sahip. Tüketici dernekleri itirazın kabul edilmemesi durumunda sosyal mahkemelerde hak aranmasını tavsiye ediyor. Hastanın imkanlarına uygun olarak bakım sigortası avukat masrafını karşıladığı gibi mahkemelerinde masraflardan feragat etme durumları olduğu vurgulanıyor. CİHAN

Yorumlar