Bir tabakta 5 ülke mutfağı

Bursa Yıldırım İMKB Kız Meslek ve Teknik Lisesi’nin Avrupa Birliği projesi kapsamında düzenlenen ‘Taste the Past (Geçmişi Tat)’ lezzet çalıştayında 5 ülkeden öğrenciler unutulmaya yüz tutmuş yemekleri yapıp beğeniye sundu. Avrupa...

Google Haberlere Abone ol
Bir tabakta 5 ülke mutfağı

Bursa Yıldırım İMKB Kız Meslek ve Teknik Lisesi’nin Avrupa Birliği projesi kapsamında düzenlenen ‘Taste the Past (Geçmişi Tat)’ lezzet çalıştayında 5 ülkeden öğrenciler unutulmaya yüz tutmuş yemekleri yapıp beğeniye sundu.

Avrupa Birliği Hayat Boyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Ortaklık Programı tarafından desteklenen Taste the Past (Geçmişi Tat) projesinin Türkiye ayağı Bursa’da gerçekleştirildi. Koordinatörlüğünü Bursa Yıldırım İMKB Kız Meslek Lisesi'nin yaptığı ve Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) ile Hayat Lokantası’nın destek verdiği projenin ortakları arasında Bulgaristan, İtalya, İngiltere ve Polonya yer alıyor. 28 Kasım 2012 ve 31 Temmuz 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilen projenin ortakları okullardan öğrenci grupları karşılıklı olarak ülke ziyaretlerinde bulunup değişik ülke tatlarını öğrenme imkanı buldu.

Bursa ayağında ise ortak 4 ülkeden gelen öğrenci grupları, kendi ülkelerinin geleneksel ve unutulmaya yüz tutmuş yemeklerini yapıp beğeniye sundu. Projenin Bursa final ve sunumuna AB Daimi Temas Noktası Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, Vali Yardımcısı Eyüp Sabri Kartal, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Mustafa Bilici ve davetliler katıldı.

Projenin hedef kitlesi olan meslek lisesi ve alan öğrencileri uzman aşçılar gözetiminde teorik ve uygulamalı olarak paylaşımda bulundu. Uygulamalarla yaşlı aşçıların tecrübelerinden faydalanılarak unutulmaya yüz tutmuş geleneksel lezzetler ortaya çıkarılmaya çalışılıyor. Her ortağın ülke bazında ayrı bütçesi bulunurken, Bursa’daki üç ortağın toplam bütçesi 41 bin Euro.

Nilüfer Belediyesi Dernekler Yerleşkesi'nde düzenlenen Bursa ayağında renkli görüntüler yaşandı. Her ülke grubu girdikleri mutfakta kendi ülkelerine has ve unutulmaya yüz tutmuş eski tatları yeniden canlandırdı. Yoğun uğraşlar sonunda bir sofrada buluşan beş ülkenin geleneksel tatları, adeta mutfaklar birliğini oluşturdu. Etli yemeklerden çorbalara, Osmanlı soğuk şurubundan salatalara, makarnadan, kıymalı yemek ve balıklara tatlılara kadar çeşit çeşit ülke mutfaklarından yemekler beğeniye sunuldu. Ülke grupları oluşturdukları geleneksel tatların etrafında son bir hatıra fotoğrafı çektikten sonra protokol üyelerinin de bulunduğu bir sofra etrafından yemeklerin tadına baktı.

AVRUPA YEMEK KÜLTÜRÜ KİTABI

Yıldırım İMKB Kız Meslek ve Teknik Lisesi yiyecek içecek hizmetleri alan öğretmeni Ayşegül Erinç, proje kapsamında eskiden yapılan ve unutulmaya yüz tutmuş yemekleri tekrar günü ışığına çıkarmayı amaçladıklarını belirtti. “Bu gün ise Türkiye finalini Bursa’da gerçekleştiriyoruz. Bundan önce de dört ülkede buna benzer faaliyetlerimiz oldu. Bu çalışma ile birçok yemeği yeniden keşfettik, gördük, çok güzel lezzetler elde ettik. Yemeklerimizi kitapçık haline getirdik. Sonrasında bütün ülke yemeklerini bir araya toplayarak Avrupa Yemek Kültürü yemek kitabını oluşturduk.” diyen Erdinç, finale dönük bir menü oluşturduklarını anlattı. Erinç, “Her ülke kendi geleneksel yemeğini yaptı ve projenin menüsü oluştu. Garnitürlerimizin hariç 5 ana yemek yapıldı. Ayrıca tatlılar, şuruplar, pürelerimiz var, Osmanlı şerbeti var, kekler bulunuyor.” dedi.

Proje kapsamında birçok yerli ve yabancı yemek öğrendiklerini anlatan öğrencilerden Buse Demir, “Bu günkü projede kayısılı, pekmezli kuzu yahni yaptık. Ben de bu proje kapsamında Polonya’da Pierogi öğrendim, onların ünlü bir yemeği. Zaten bizim Türk mutfağına da yakın mutfakları var. Bu yemekleri evimizde de uygulayabiliriz.” dedi.

İMKB Kız Meslek ve Teknik Lisesi yiyecek içecek hizmetleri bölümünden Merve Özmen de şunları söyledi: “Polonya’da da projeye katıldık. Bu gün ise tüm projelere yardımcı olarak yemekler yaptık. Kendimize yönelik kuzu yahni yaptık ve çok eğlendik.” CİHAN

Yorumlar