Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Baydaş, Demirtaş'ı Yalanladı

Rektör Prof. Dr. Baydaş, Demirtaş'ın Bingöl Üniversitesi'nde yönetim baskısı olduğu yönündeki izahatlarının asılsız olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Baydaş, Demirtaş'ı Yalanladı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, Bingöl Üniversitesi'nde İdare baskısı bulunduğu gerekçesiyle birtakım öğrencilerin başlattığı grevin devam ettiğini ve yönetimin bu öğrenciler üstünde baskı kurduğu yönündeki izahatlarına, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, cevap verdi. İddiaların uydurma olduğunu savunan Prof. Dr. Baydaş, kardeşi Prof. Dr. Burhanettin Baydaş'ın da rektör yardımcısı olmadığını söyledi.

'KAMUOYU YANILTILIYOR'

Bingöl Üniversitesi Konferans Salonu'nda matbuat toplantısı düzenleyen Rektör Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın dün gündeme getirdiği konuları yanıtladı. Üniversitede rektörün öğrencilere baskı yaptığı ve tahkikat açtığı ile haksız cezalar verdiği konusunu değerlendiren Prof. Dr. Baydaş, üniversiteyle ilgili tek taraflı ve hata haberlerle kamuoyunun yanıltıldığını söyledi.

'BURASI KÜRDİSTAN'DIR, BURADA BATILI ÖĞRENCİ İSTEMİYORUZ'

Kamuoyuna izahat yapma gereği duyduklarını belirten Rektör Prof. Dr. Baydaş, daha sonra üniversitede meydana gelen olayları, tarihleriyle ortak şöyle sıraladı:

16.12.2014 ve 25.12.2014 tarihleri içinde üniversitemizde bir küme talebe Ali Arı adındaki öğrencimizi değişik görüşte bulunduğu için darp ederek, hem kendisine hem de aracına ciddi zararlar vermişlerdir. Parmağında Osmanlı arması bulunan yüzük taktığı için tıpkı küme öğrenci, bu öğrencimizi darp ederek, 'Burası Kürdistan'dır, burada batılı talebe istemiyoruz' demişlerdir.

'AMFİYE GİREREK HOCAYA TEHDİTLER SAVURDULAR'

Yine tıpkı küme öğrencilerden oluşan bir küme öğrenci, 18.12.2014 tarihinde ikinci öğretim dersinin yapıldığı bir amfiye girerek, dersin hocasına tehditler savurarak içeride bulunan öğrencilere, 'Burası Kürdistan'dır. Batılı öğrenciler! Bundan sonra olacaklardan mesul değiliz' şeklinde tehditler savurarak, terör örgütü lehine propaganda yapmışlardır. Öğrenciyi darp ve gasp ettikten sonra, eğitim binası önünde eğitiminin devam ettiği bir anda, iki saat boyunca 150 benlik bir grup, 'Kürdistan faşizme mezar olacak' şeklinde olmak üzere, değişik şekillerde hukuki olmayan slogan atmışlardır. Bu zaman bünyesinde sınıflarda eğitim ve öğretim yapılamamış, hem hocalardan, hem de öğrencilerden yazılı ve sözlü huzursuzluklar gelmiştir.

15 ÖĞRENCİYE UZAKLAŞTIRMA, 50 ÖĞRENCİYE İSE KINAMA CEZASI

Bütün bu olaylarla ilgili olarak, 12 insandan oluşan 3'er benlik gruplar biçiminde 4 komisyon oluşturulmuş, tahkikat açılmış, soruşturmalar sonucunda oldukça çok vakaya gelen 15 talebe değişik sürelerde olmak üzere geçici şekilde uzaklaştırma cezaları almış, 50 talebe de kınama cezası almıştır.

Uzaklaştırma cezası alan öğrencilerden 3'ü tutuklu, başka ciddi bölümü da tutuksuz olmak üzere tıpkı suçlardan adli yargıda yargılanmaları devam etmektedir.

DEMİRTAŞ'I YALANLADI

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın dün TBMM'de küme toplantısında kendisine ve üniversiteye yönelik izahatlarını da cevap veren Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, iddia edildiği benzeri kardeşi Prof. Dr Burhanettin Başdaş'ın rektör yardımcısı olmadığını açıkladı. Rektör Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, Demirtaş'ın iddialarını yalanlayarak şöyle devam etti:

'Üniversitemizin web sitesine bakıldığında, kadrolu 3 rektör Yardımcısı vardır, bunlar içinde Prof. Dr. Burhanettin Baydaş'ın bulunmadığı görülecektir. Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Mehmet Çiftci, Prof. Dr. Ekrem Atalan ve Prof. Dr. Nurullah Saraçoğlu'dur. Ayrıca gazete aboneliği ile alakalı şekilde da üniversitemizin hiç bir milli matbuat aboneliği olmadığı, yalnızca mahalli gazete aboneliği vardır. Basın izahatsı oluşturan öğrencilere tahkikat açıldığı iddiası; Üniversitemiz yerleşkesinde matbuat izahatsı yaptığından ötürü hiç bir öğrencimize tahkikat açılmamıştır. Üniversitemizde Kürdoloji Bölümü olmamakla beraberinde Doğu Dilleri ve Edebiyatı adı altında Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü bulunmaktadır. Ayrıca Yaşayan Diller Enstitüsü bulunmaktadır. Zazalar Kürt değil iddiası; Herkesin bu konu ile alakalı müstakil biçimde kendisini anlatım etme yetkisi ve özgürlüğü vardır. Bunu eleştirmesini doğru bulmuyoruz.'

'KENDİ MALI GİBİ KULLANDIĞI ÜNİVERSİTEDE ÖĞRENCİLERE KAN KUSTURUYOR' DEMİŞTİ

Salı günü HDP küme toplantısında konuşan Selahattin Demirtaş'ın hedefinde Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof.Dr Gıyasettin Baydaş vardı. Rektör Baydaş'ı öğrencilere zulüm etmekle suçlayan Demirtaş, şöyle konuştu: 'Kendi mülkü benzeri kullandığı bir üniversitede öğrencilere kan kusturuyor. Emniyet 24 saat üniversitenin içinde. Bu öğrenciler rektörülüğün zulmüne karşı matbuat izahatsı yaptığında derhal tahkikat açıyor. Öğrenciler bundan böyle soluk alamaz bir duruma geldiler. İşte 8 gündür açlık grevindeler. Bu öğrenciler hasım mıdır? Düşman hukukuna mı tabidir? Derhal Milli Eğitim bakanından, YÖK başkanından cevap bekliyoruz. Bu öğrenciler sizin köleniz mi?'

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar