Bilinçsiz kaplıca tedavisine dikkat

Gediz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Bozan, bilinçsiz kaplıca tedavileri konusunda uyardı.

Google Haberlere Abone ol
Bilinçsiz kaplıca tedavisine dikkat

Gediz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Bozan, bilinçsiz kaplıca tedavileri konusunda uyardı. Eş dost tavsiyesiyle kaplıcaya gidenlerin büyük risk altında olduğuna dikkat çekerek, “Doktora danışmadan termal sularla şifa aramak, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kronik rahatsızlığı bulunanlarla yaşlılar özellikle dikkat etmeli.” dedi.

Kaplıcalardaki tehlikeye işaret eden Yrd. Doç. Dr. Bozan, bazılarının şifa bulmak, bazılarının da güzelleşmek için termal sulardan ve çamurlardan bilinçsizce faydalandığını söyledi. “İyileşmek ya da ağrılarınızdan kurtulmak isterken sağlığınız daha da bozulabilir.” uyarısında bulunan Bozan, şu bilgileri verdi: “Çeşitli mineraller ve gazlar içeren sıcak kaplıca suları, doktor önerisiyle ve fizyoterapist kontrolünde uygulandığında ancak romatizmal hastalıklar, dejeneratif eklem hastalıkları (kireçlenmeler), bel ve boyun ağrıları ile ortopedik, nörolojik hastalıklarda faydalı olabilir. Bu yararın uzun sürmesi için de kaplıca tedavisinden sonra fizyoterapist tarafından planlanan egzersiz programının uygulanması gerekir.”

'ÖLÜMCÜL BİLE OLABİLİR'

Yrd. Doç. Dr. Özgür Bozan, kulaktan kulağa yayılan bilgilerle kaplıcalara gidilmesi halinde birçok rahatsızlıkla karşı karşıya kalınabileceğini, hattî hayati risklerin bile ortaya çıkabileceğini vurguladı. Ağır kalp damar, akciğer, böbrek ve karaciğer hastalıkları olanlar, akut enfeksiyon geçirenler, organ yetmezliği çekenler, kanser, şeker ve yüksek tansiyon hastalarıyla yaşlıların, doktora danışmadan kaplıca tedavisi görmemesi gerektiğinin altını çizdi. CİHAN

Yorumlar