‘Biber gazı geçici körlüğe neden olabilir’

Biber gazı geçici körlüğe neden olabiliyor. İstanbul Bir İnci Göz Hastanesi Kornea ve Refraktif Cerrahı Dr.

Google Haberlere Abone ol
‘Biber gazı geçici körlüğe neden olabilir’

Biber gazı geçici körlüğe neden olabiliyor. İstanbul Bir İnci Göz Hastanesi Kornea ve Refraktif Cerrahı Dr. Faik Oruçoğlu, gazdan etkilenenlerin 15 ila 30 dakika körlükle karşı karşıya kalacağını vurguluyor.



Biber gazının aktif etken maddesi oleoresincapsisum adı verilen kırmızı acı biberden elde edilen bir yağ. Bu yağ sentetik olarak da üretilebiliyor. Biber gazı spreyi karşı tarafın etkisiz hale getirilmesi ve kontrol altına alınması amacıyla kullanılıyor. Deri, müközmembranlar ve gözlerde hemen etki yapıyor. Sprey içinde bulunan capsaicinoidler, müközmembranlardainflamasyona neden oluyor. Sinir uçlarını uyararak deride şiddetli yanma hissi, gözde yaşarma ve yanmaya sebebiyet veriyor. Korku ve dezoryantasyon oluşturuyor. Gözlerde ağrı, göz kaslarının istemsiz kasılması, batma ve yanma, gözyaşı salgısında artış, geçici körlük, seyrek olarak korneada aşınma görülüyor. Göz dışında burunda yanma, burun akıntısı, öksürme, boğulma hissi, deri ile temasta kızarıklık, bül oluşumu ile karşılaşılıyor. Ayrıca hastalarda geçici panik hali, hareket kontrol kaybı ve geçici körlük gözlenebiliyor. Biber gazının etkisi ağrı duyusundan bağımsız. Bu nedenle ilaç bağımlılığı ve alkole bağlı sarhoşluk gibi durumlarda da etkili. Belirtiler, maruziyetten sonra saniyeler içinde başlıyor ve 15-60 dakika içinde ağır ağır yok oluyor. Daha önemli olarak kornea duyusu 10. dakikada belirgin olarak gücünü yitiriyor, 1 saat sonra ise kısmi olarak geri geliyor. Çocuklar biber gazından daha çok etkileniyor. Literatürde biber gazına bağlı konjonktiva delinmesi, kornea aşınması ve ülseri vakaları bildiriliyor.

Faik Oruçoğlu, biber gazına maruz kalındığında yapılması gerekenleri şöyle anlatıyor:

“Biber gazı yiyen birey ilk olarak sakinleştirilmeli, biber gazının sıkıldığı ortamdan çıkarılmalı, rahat nefes alabileceği bir ortama taşınmalı, solunum stabilizasyonu sağlanmalıdır. Giysileri çıkarılmalıdır. Gözler hemen ve bol suyla yıkanarak kimyasal madde uzaklaştırılmalıdır. Gözde rahatsızlık hissinin devamı şeklinde göz muayenesi önemlidir. Ağrının giderilmesi için içinlokalanesteziklerin uygulanması gerekebilir. Eğer korneada aşınma ve epitel açılması olmuş ise bunun tedavisi ve yakın takibi sağlanmalıdır. Gözde meydana gelen hasarın derecesine bağlı olarak kornea epitelinin iyileşme süresi birkaç gün ile haftalar arasında değişebilir. Maruz kalan gözde kontakt lens var ise hemen uzaklaştırılmalı ve aynı lenslerin tekrar kullanımı önlenmelidir. “


CİHAN

Yorumlar