BEŞKON-DER: 50 yıldır Selge Antik Kent'te kazı yapılmaması üzüntü verici

Beşkonak Köprülü Kanyon Kültür ve Dayanışma Derneği(BEŞKON-DER) Başkanı Muhammet Çayır, Selge Antik Kent'in tarihi, kültürel ve arkeolojik varlıklarının gün yüzüne çıkması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bir an önce kazı çalışması yapması gerektiğini.

Google Haberlere Abone ol
BEŞKON-DER: 50 yıldır Selge Antik Kent'te kazı yapılmaması üzüntü verici

Beşkonak Köprülü Kanyon Kültür ve Dayanışma Derneği(BEŞKON-DER) Başkanı Muhammet Çayır, Selge Antik Kent'in tarihi, kültürel ve arkeolojik varlıklarının gün yüzüne çıkması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bir an önce kazı çalışması yapması gerektiğini bildirdi.

Manavgat'ın kültür, tarih ve arkeoloji turizminde en önemli antik kentlerinin Side, Seleukeia ve Selge olduğunu belirten Çayır, Side'de 1947 yılından bu yana kazı çalışması yapılmasına karşı Zerk köyü sınırları içinde bulunan antik kentte 50 yıldır bir kazma bile vurulmasının üzüntü verici olduğunu kaydetti. Çayır, BEŞKON-DER Manavgat Şube Başkanı Ali İhsan Kılınç'la birlikte dernek binasında yaptığı basın açıklamasında Selge Antik Kent'te Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2014 yılı içinde kazı listesi alınması çağrısında bulunduğunu kaydetti.

Manavgat'ın Zerk köyü sınırları içinde bulunan Selge Antik Kent ve antik tiyatronun 2 bin yıllık haşmetiyle ayakta durduğunu belirten Çayır, "Antik kenttin bir an önce kazı listesine alınmasını istiyoruz. Side'de 67 yıldır kazı çalışması yapılırken Selge Antik Kent'in gün yüzüne çıkması için bir kazma vurulması üzüntü verici. Antik kenttin dünyada tanınması için bakanlığın kazı yapmasını istiyoruz. Selge kültür ve arkeoloji turizminde önemli bir antik kent. Antalya'nın Kaş ilçesine Kınık beldesine bağlı Xanthos Antik Kent'te 60 yıldır kazı çalışması yapılıyor. Kazı ekibi antik kentin alan planın hazırlayarak 28 yıl önce UNESCO İnsanlık Kültür Mirası listesine alındı. Xanthos Antalya'nın zaten UNESCO listesinde tek antik kenti. İkincisi neden Selge olmasın. Selge Antik Kent'te kazı çalışması yapılmasını istiyoruz. " diye konuştu.

SİT alanı içinde yer alan Zerk köyünün başka bir yere taşınmasına BEŞKON-DER olarak taşınmasına karşı olduklarını belirten Çayır, köyün başka bir alana taşınması halinde köyün tarihi, kültürel ve arkeolojik değerinin itibar kaybına uğrayacağını kaydetti.
CİHAN

Yorumlar