Berlin Göç ve Uyum Araştırma Merkezi kuruldu

Almanya’da uyum ve göç alanında bilimsel araştırmalar yürüten merkezlere bir yenisi eklendi.

Google Haberlere Abone ol


Berlin Göç ve Uyum Araştırma Merkezi kuruldu

Almanya’da uyum ve göç alanında bilimsel araştırmalar yürüten merkezlere bir yenisi eklendi. Hertie Vakfı’nın uyum ve göç alanında araştırma merkezi açmaya yönelik yarışmasını Humboldt Üniversitesi kazanınca üniversitenin bünyesinde, Almanya Futbol Federasyonu (DFB), Federal İş Ajansı (BfA) ve Federal Göç, Mülteci ve Uyumdan Sorumlu Bakanı’nın işbirliğiyle Berlin Göç ve Uyum Araştırma Merkezi (BIM) kuruldu.

BIM Danışma Kurulu Başkanı ise Federal Uyum Bakanı Aydan Özoğuz. Merkezin açılışında konuşan Özoğuz, “Uyum ve göç süreci kompleks ve bu süreçle ilgili yeterli bilgiye sahip değiliz. Doğru siyasi kararlar verebilmek için eğitim, istihdam piyasası, sağlık ve spor alanını buluşturan bilgilere ihtiyacımız var.” dedi. Bakan Özoğuz bu araştırma merkezini diğerlerinden ayırt eden unsurun bu olduğunu belirtti.

Humboldt Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Jan-Hendrik Olbertz de BIM’nin bu özelliğine dikkat çekti. Almanya gibi uyum ve göçü gündeme getiren topluluklara sahip ülkeler için disiplinleri buluşturan araştırmaların çok önemli olduğunu vurgulayan Olbertz, araştırma merkezinin çeşitliliğe olan yaklaşımı öğrenmeye katkı sağlayacağını belirtti.

BIM Başkanı Prof. Dr. Sebastian Braun ise Humboldt Üniversitesi’ndeki değişik alanları buluşturarak uyum ve göç sürecindeki karmaşık toplumsal gerçekleri yorumlama imkanına sahip olacaklarını söyledi. Toplumdaki önyargı ve yanlış bilgilerin de bu şekilde ortadan kaldırılabileceğini dile getiren Braun, Prof.Dr. Wolfgang Kaschuba’nın TÜDESB eğitim kurumları üzerine araştırma yaptığını, bunun sonucunda da bu kurumun iddia edildiği gibi Kur’an kursu yeri değil eğitim kurumu olduğunu ortaya koyduğunu dile getirdi.

GÖÇMENLER OLMASAYDI HER HAFTA 80 BİN MAÇ OLMAZDI

DFB Başkanı Wolfgang Niersbach da göçmenlerle Alman futbolunun yüzünün değiştiğine dikkat çekti. Niersbach, “Bundesliga kurulduğunda üç göçmen top koşturuyordu. Şimdi ise Almanya’da sahalarda top koşturanların yüzde 40'ı göçmen” diyerek, futbol sahalarının toplumu yansıttığını vurguladı. DFB’nin 6,8 milyon üyesinin yüzde 20′sinin göçmen olduğuna da dikkat çeken DFB Başkanı, “Göçmenler olmasaydı her hafta 80 bin maçın yapılması mümkün olamayacaktı.” dedi.

Entegrasyon ve Göçün Temel Meseleleri Dairesi Müdürü Prof. Dr. Gökçe Yurdakul, BIM ile artık bir problem olmaktan çıkıp toplumun bir parçası haline gelen göçün araştırılmasını güçlendirmek istediklerini söyledi. Göçle bağlantılı değişimin dinamikleri, değer, norm ve sürtüşme noktalarının sorgulanmasının toplumsal birlikteliğin temel meselelerini de ilgilendirdiğini belirten Yurdakul, göç toplumu derken bahsedilenin de bu olduğunu dile getirdi.

Göçmenlerle ilgili araştırmalarda sağlık da önemli bir alanı teşkil ediyor. Programa katılan Göç, Psikolojik ve Bedensel Sağlık ve Sağlık Teşviki Dairesi Başkanı Prof. Dr. Andreas Heinz, göçmenlerin psikolojik problemleri olduğunda sağlık sisteminden yararlanmakta zorlandıklarını söyledi. Heinz, bunda sağlık sisteminde problemi anlatmak için gerekli olan kültür ve dil aracılarının finanse edilmesindeki eksikliklerin yanı sıra ayrımcılık tecrübelerinin de etkili olduğunu dile getirdi.

Berlin Göç ve Uyum Araştırma Merkezi’ne uyum alanında 14 yıldır çalışmaları olan Hertie Vakfı, 1,8 milyon Euro ile merkeze destek çıkarken, DFB ‘Futbol ve Uyum’ alanında araştırma yapılması için 400 bin Euro’luk kaynak sağlayacak. BfA ise elindeki personel ve bilgi bankası ile destek çıkacak. CİHAN

Yorumlar