Bedensel engelliler engelleri yüzerek aşıyor

Manisa’da yaşayan bedensel engelliler, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün kapalı yüzme havuzunda engelleri aşıyor.

Google Haberlere Abone ol
Bedensel engelliler engelleri yüzerek aşıyor

Manisa’da yaşayan bedensel engelliler, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün kapalı yüzme havuzunda engelleri aşıyor. Bedensel engelli 31 kişi, müdürlüğün faaliyetleri sayesinde hem spor yapıyor hem de sosyalleşiyor. Engelli aracıyla evlerinden alınan ve tecrübeli antrenörler eşliğinde eğitim alan vatandaşlar arasından performans sporcuları da yetişiyor. Bunlardan Sefa Yurtkölesi, Efecan Ötnü ve Deniz Ünsal, Türkiye şampiyonlarında Manisa’yı başarıyla temsil ediyor.

Bedensel engelli sporculardan Ünsal, geçen yıllarda yapılan Türkiye şampiyonlarında üç madalya kazandı. Hedefinin Türkiye şampiyonluğu olduğunu belirten Ünsal, “Kendi çabamla Türkiye birincisi olacağım. Burada çok mutluyum, onun için yarışmaların güzel olmasını bekliyorum.” dedi. Yurtkölesi de azmiyle herkese örnek olmaya devam ediyor. Manisa Anadolu Teknik Lisesi Bilgisayar Bölümü 3. sınıf öğrencisi olan Sefa, iki yıldır profesyonel olarak yüzüyor. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün eğitimlerine katılan Sefa, iki yılın sonunda yedi Türkiye şampiyonluğu kazandı. Yüzmenin kendisi için bir yaşam biçimi haline geldiğini belirterek, “Yüzmeye yedi yaşında başladım fakat korkularımdan dolayı ilerleyememiştim. Normal, dik bir şekilde yüzüyordum. Suya atlayamıyordum. Liseye başladıktan sonra Beden Eğitimi öğretmenim sayesinde engelli antrenörüm Şule Şenyoğurtçu Dalyan ile tanıştım. Şule Hoca, başarılı olacağımı söyledi. Başladık fakat bir korku vardı. Bırakacağım dedim fakat beni ikna ettiler. Kısa sürede kendimi iyice geliştirdim ve Türkiye şampiyonasına katıldım. Orada dört kulvarda yarıştım, dört altın madalya aldım. Yine geçen eylül ayında Türkiye şampiyonası olmuştu. Orada da üç kulvarda yarıştım ve uluslararası başarı elde edip milli takıma davet edildim.” şeklinde konuştu.

Antrenör Dalyan ise yüzme sporunun engelliler için büyük bir önem arz ettiğini söyledi: “Bütün engel gruplarında yüzmenin çok büyük bir katkısı var. Rehabilitasyon açısından katkı sağlıyor. Aileler bu durumdan çok memnun. Biz onlara özgürlük de sağlıyoruz, suyun içinde özgür oluyorlar. Burası onların sadece yüzmeyi öğrendikleri bir yer değil, hayatlarını değiştirdikleri bir yer.”

Manisa Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Murat Özmekik de engelli vatandaşların yüzme, okçuluk, golbol, tekvando ve judo gibi çeşitli branşlarda spor yaptığını söyledi. Özmekik, “Engelli olmak hiçbir bireyin tercihi değildir fakat kişinin her türlü engeli aşması, birçok alanda başarılara imza atması, engelinden değil de yaptığı işlerden söz ettirmesi ise bir tercihtir. Engelli bireylere acımak yerine, yaşama karşı gösterdikleri üstün çaba ve örnek alınacak insanlar olduklarını bütün topluma göstermemiz gerekiyor. Bizim il müdürlüğü olarak bu konuda yapabileceğimiz en güzel şey, onların yeteneklerini ortaya çıkarmak, başarılarını alkışlamaktır.” dedi. CİHAN

Yorumlar