Beden Eğitimi öğretmeni öğrencilerden semazen grubu kurdu

Manisa Kız İmam Hatip Lisesi'nin Beden Eğitimi öğretmeni Özlem Şahin Erdener, öğrencilerden semazen grubu kurdu.

Google Haberlere Abone ol
Beden Eğitimi öğretmeni öğrencilerden semazen grubu kurdu

Manisa Kız İmam Hatip Lisesi'nin Beden Eğitimi öğretmeni Özlem Şahin Erdener, öğrencilerden semazen grubu kurdu. Ortaokul bölümündeki 30 öğrencinin yer aldığı grup, Manisa ve diğer çeşitli illerde gösteriler yapıyor.

Öğretmen Erdener, üç yıl önce başladığı sema merakı sayesinde semazen eğitimcisi oldu. Kadroyu kurarak eğittiği öğrencilerle Dursun Ali Erzincanlı ve Sedat Uçan gibi ünlü ilahi sanatçılarının seslendirdiği besteler eşliğinde semazen gösterisi yapıyor. Öğrencilerin bu işe yeteneği olduğunu ve severek yaptıklarını belirten Özlem Şahin Erdener, “16 Mayıs’ta Yalova’da gerçekleşecek olan '99 Gün 99 Gece' sema etkinliğine katılacağız. Gökçedere’deki Mehmet Rasim Mutlu Kültür Merkezi’nde, 71 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilecek olan etkinlikte, sonradan Müslüman olmuş kişilerin yer almasının yanısıra sema ve müzik, 24 saat boyunca bir an bile durmadan çalınacak.” dedi.

Manisa Semazenler Derneği Başkanı Musa Akçay’ın da öğrenciler üzerinde büyük emeği bulunduğunu vurgulayarak, “Mevlevilik deyince ilk akla gelen sema, lugatte işitmek manasındadır. Terim olarak, musiki nağmelerini dinlerken vecde gelip hareket etmek, kendinden geçip dönmektir. Hz. Mevlana zamanında belli bir nizama bağlı kalmaksızın, dini ve tasavvufi bir coşkunluk vesilesiyle icra edilen sema, sonradan Sultan Veled ve Ulu Arif Çelebi zamanından başlayarak Pir Adil Çelebi zamanına kadar tam bir disiplin içine alınmış, sıkı bir nizama bağlanmış, icrası öğrenilir ve öğretilir olmuştur. Sema, sembolik olarak kainatın oluşumunu, insanın âlemde dirilişini, Yüce Yaratıcı'ya olan aşkla harekete geçişini ve kulluğunu idrak edip insan–ı kâmile doğru yönelişini ifade eder. Sema eden canlara, semazen denilmiştir. Mevlevilikte dönmek tabiri yoktur. Mevleviler sema eder. Her tarikatın, zikir ederken (Allah'ı anarken) kendilerine özgü burhanları vardır, Mevleviliğin de burhanı semadır.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar