BDP'li Zümrüt: AKP ile paralel hareket eden seçim kurulları itirazı kabul etmedi

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır’da çalındığını iddia ettiği oylar için yürüyüş düzenledi.

Google Haberlere Abone ol
BDP'li Zümrüt: AKP ile paralel hareket eden seçim kurulları itirazı kabul etmedi

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır’da çalındığını iddia ettiği oylar için yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte konuşan BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, “BDP olarak kazandığımız Ağrı, Ceylanpınar, Birecik, Kozluk, Hasankeyf, Kurtalan, Ahlat, Kağızman, Gevaş, Dağpınar, Tatvan, Norşin vb. birçok yerde açıkça hile yapılmış, oylarımız çalınmış, yakılmış, yırtılmış ve kaybedilmiştir. BDP olarak sunduğumuz somut bilgi ve belgelere rağmen AKP ile paralel hareket eden il ve ilçe seçim kurulları, itirazlarımızın hiç birini kabul etmemiştir.” dedi.

BDP Diyarbakır İl Başkanlığı, seçimde yaşandığını iddia ettiği usulsüzlük ve oyların çalındığı iddiasıyla yürüyüş düzenledi, yaşananları protesto etti. Bağlar ilçesindeki Dörtyol semtinde bir araya gelen BDP’liler, Ofis semtindeki Konukevi önüne kadar yürüdü. Yürüyüşün en önünde, 'Halkın iradesine saygı, sandık ve oy gaspı savaşa götürür' pankartı yer aldı. Yürüyüşe katılanlar ise 'Barış hileyle olmaz', 'Halka zulüm yandaşa gülüm', 'Müzakere hırsızlıkla olmaz' yazılı dövizlerin yanı sıra PKK bayrakları ve Öcalan fotoğraflarını taşıdı.

Yürüyüşün sonunda bir açıklama yapan BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, 30 Mart yerel seçimleri üzerinden 6 gün geçmesine rağmen seçim sonuçlarının hala netleştirilemediğini belirterek, “Şimdiye kadar Türkiye seçim tarihinde görülmemiş bir kaos sürmektedir. Bu uygulamaların en büyük nedeni, 'Özgür Kimlikle Özgür Geleceğe' sloganıyla sandığa giden Kürt halkı, seçimini demokratik, özgür bir inşa için yapmasıdır. Seçimi bir referandum olarak gören Kürt halkı, iradesini ‘Demokratik Özerkliğin’ inşasından yana kullandı. Devlet partilerine karşı tek başına yarışan HDP-BDP’nin elde ettiği başarıdan korkan, bu başarıyı hazmedemeyen AKP hükümeti ve AKP ile parelel hareket eden ulusalcı ve faşist oluşumlar Kürt halkının özgür iradesine karşı tek cephe oldular. Bu partiler blokuyla birlikte hareket eden il ve ilçe seçim kurulları, halkımızın ortaya çıkan özgür iradesini sandıklarda boğmak istemektedirler.“ diye konuştu.

"BELEDİYELERİ HİLEYLE ALMAK İSTİYORLAR"

Kazandıkları belediyelere AKP, CHP ve MHP’nin yaptığı itirazların seçim kurullarınca defalarca kabul ederek oylar yeniden sayıldığını anlatan Zümrüt, “BDP olarak kazandığımız Ağrı, Ceylanpınar, Birecik, Kozluk, Hasankeyf, Kurtalan, Ahlat, Kağızman, Gevaş, Dağpınar, Tatvan, Norşin vb. birçok yerde açıkça hile yapılmış, oylarımız çalınmış, yakılmış, yırtılmış ve kaybedilmiştir. BDP olarak sunduğumuz somut bilgi ve belgelere rağmen AKP ile paralel hareket eden il ve ilçe seçim kurulları, itirazlarımızın hiç birini kabul etmemiştir. Ağrı’da 15 kez oylar sayılmasına rağmen istedikleri sonucu alamadıkları için seçimi iptal edip yeniden seçim kararı almışlardır. Başta Ağrı olmak üzere partimizin belediye kazandığı birçok il, ilçe ve belde önce hırsızlıkla ele geçirilmeye çalışılmış, bunda başarılı olmayınca da asker ve polis sevkiyatlarıyla fiili bir işgal harekâtı başlatılmıştır. Halkın iradesini hiçe sayan anti demokratik zihniyet sahipleri Kürdistan şehir ve sokaklarını savaş alanına dönüştürmüştür. Bu zihniyetin paralel unsurları olan El Nusra ve benzeri çete gurupları, başta Ceylanpınar olmak üzere açıktan sokağa inerek terör estirmektedirler. AKP hükümeti, bu kirli anti demokratik ittifaklarla sadece Kuzey Kürdistan'da sandığa yansıyan halkımızın iradesini boğmakla yetinmemekte; aynı zamanda başta Ceylanpınar olmak üzere sınır bölgesinde olan il ve ilçelerimizi El Nusra çetelerinin üssü haline getirerek, Rojava Devrimini boğmaya çalışmaktadır. Bu açıkça, Kürt halk iradesine karşı yeni bir savaş hazırlığı ve kararlılığıdır. AKP, mevcut devlet hukukuna bile uymamakta, tam bir keyfilikle hareket etmektedir. Kürt halkının iradesi hiçe sayılmaktadır. Yapılan bu müdahalelerle gasp edilen belediyelerin hiçbir meşruiyeti yoktur. Bu yönetimleri tanımıyoruz. Bu yönetimler işgalcidir, gaspçıdır. Demokratik yöntemlerle kazanamadıkları belediyeleri, zor ve hile yoluyla almak istemektedirler.” ifadelerini kullandı.

AYDOĞAN: AKP HÜKÜMETİ OSLO’DAKİ MASAYI DEVİRİP SAVAŞ İLAN ETTİ

BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ise Başbakan Erdoğan’ın, Azerbaycan ziyaretinden önce yaptığı açıklamada, çözüm sürecinin yasal güvenceye alınamayacağını ifade ettiğini belirtti. Aydoğan, şöyle dedi: “Sayın Öcalan ‘diğer siyasi tutuklulardan ayrı bir yere konulacak bir kişi değildir’ dedi. Bu halkın önderliğini liderini tanımamaktır. Dikkate almamaktır. Biz burada seçimlerden hemen sonra AKP hükümetine seslenmek isteriz ki 2009 ve 2011 yılında denediniz, 2011 yine Kürt halkı çözüme ve barışa oy vermişti. Oslo’da müzakere ve barış görüşmeleri devam ediyordu. AKP hükümeti 2011 yılında çözüm ve barış sürecinin 2011 Haziran seçimlerinden sonra önüne açacağına Oslo’daki masayı devirerek Kürt halkına savaş ilan etti.”


CİHAN

Yorumlar