Bavyera, AB göçmenlerine sosyal yardımı kısacak

Avrupa Birliği (AB) üye ülke vatandaşlarının birlik üyesi zengin ülkelerin sosyal sistemine göç etmesini engellemek için yeni adımlar atılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Bavyera, AB göçmenlerine sosyal yardımı kısacak

Avrupa Birliği (AB) üye ülke vatandaşlarının birlik üyesi zengin ülkelerin sosyal sistemine göç etmesini engellemek için yeni adımlar atılıyor. İngiltere'nin ardından bu konuda bir açıklama da Almanya'dan geldi. Bavyera eyaleti Sosyal İşler Bakanı Emillia Müller, Bavyera hükümetinin herhangi bir üye ülkeden gelen yabancıların ilk üç aylık dönemlerinde ülkenin sosyal yardımlarından faydalanmasını engellenmek için AB yasalarında değişiklik yapılmasını sağlayacağını açıkladı.

Bavyera'nın bu konuda İngiltere Başbakanı David Cameron'u örnek aldığını yazan Münchener Merkur gazetesi, İngiltere'de yeni yılla birlikte AB vatandaşı göçmenlere üç ay işsizlik ve çocuk parası verilmeyeceğini hatırlattı. Ocak ayından itibaren Romanya ve Bulgaristan vatandaşları da birlik içinde sınırsız çalışma ve yerleşim hakkına kavuşacak. Ancak bu konu Almanya içinde bile tartışmalara neden oluyor.

Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde sosyal mahkeme, AB vatandaşlarının işsizlik parası, çocuk parası ve kalacak yer parası alma hakkı olduğuna hükmetmişti. Şimdi Bavyera Sosyal İşler Bakanı Müller, AB yetkililerine bir mektup yazıp, AB yasalarının yeni gelen göçmenlere üç ay boyunca yardım verilmeyecek şekilde değiştirilmesini istedi ve son bir yılda Bulgaristan ve Romanya'dan gelip yardım alan vatandaşların sayısının yüzde 35 arttığına dikkat çekti.

Bakan ayrıca, sadece devletten yardım almayan ve sağlık sigortası olan bu yabancılara süresiz oturum izni vermeyi hedefliyor. Konu hakkında açıklama yapan Yeşiller Partisi Bavyera Avrupa Sözcüsü Christine Kamm, bakanın bu çıkışının ciddiye alınmaması gerektiğini söyledi ve onun bu şekilde halk arasına fakir göçü korkusu yaydığını iddia etti. CİHAN

Yorumlar