Başkonsolos Şen: 'Türkçeyi nasılsa öğrenirler' diyerek hata yaptık

Berlin Türk Cemaati’nin ‘Türkçe Yılı’ kapsamında düzenlediği etkinliğe katılan Berlin Başkonsolosu Başar Şen, Türk toplumu adına samimi bir özeleştiride bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Başkonsolos Şen: 'Türkçeyi nasılsa öğrenirler' diyerek hata yaptık

Berlin Türk Cemaati’nin ‘Türkçe Yılı’ kapsamında düzenlediği etkinliğe katılan Berlin Başkonsolosu Başar Şen, Türk toplumu adına samimi bir özeleştiride bulundu. Türk akademisyenlerin ebeveynlere yıllardır “Çocuklarınıza Almanca öğretin, Türkçeyi nasılsa öğrenirler.” tavsiyesinde bulunduğunu, kendisinin de bu tavsiyeyi yaptığını anlatan Şen “Geçen zaman içinde bunun doğru olmadığını gördük.” dedi.

Berlin Başkonsolosu Başar Şen, dil eğitiminde anlayış değişikliğine gidilmesi gerektiğini söyledi. 2014 yılını ‘Türkçe Yılı’ ilan eden Berlin Türk Cemaati’nin düzenlediği anadilin önemini konu edinen bir toplantıda özeleştiride bulunan başkonsolos şöyle konuştu: “Şimdiye kadar yapılan bir hata var. Almanya’da yüksekokullarda okumuş insanların da yaptığı bir hatadır bu. Bu hatayı zamanında ben de yaptım. İnsanlara çocuklarınıza Almanca öğretin, Türkçeyi nasıl olsa öğrenirler dedik.Aile içinde Türkçe konuşuluyor,nasılsa öğrenirler dedik ama geçen zaman içinde bunların yeterli olmadığını gördük. Bu çok açık.”

"MASAL OKUYACAK AĞABEYLER, ABLALAR LAZIM"

Başkonsolos Şen, anadilin önemi üzerine ebeveynlerin aydınlatılması gerektiğini vurguladı. Başkonsolosluk olarak gönüllü eğitim elçileri sistemi oluşturmayı hedeflediklerini belirten başkonsolos,“Toplum olarak sosyal konularda boşvermişliğimiz var. Gönüllü eğitim çalışmasına başlamamız gerekiyor. Bizim yuvalarda çocuklara Türkçe masal okuyacak ‘masal ablaları’na, ‘masal ağabeyleri’ne ihtiyacımız var.” dedi.

Bir yılı aşkındır Berlin’de görev yapan Başkonsolos Şen, “Buraya geldiğimden beri eğitim üzerinde çok durdum. Bunun iki ayağı olduğuna inanıyorum. Birisi çocuklarımızın Alman okullarında başarılı olmaları, ki bunun için iyi Almanca bilmeleri gerekiyor, ikincisi ise kökenlerini unutmamaları için iyi bir Türkçe eğitimine tabi tutulmalarıdır. Bu ikisini birbirinden ayırmamız mümkün değil.” diye konuştu. Başkonsolos, bunun sağlanabilmesi için de iki dilli anaokullarına, iki dilde eğitim veren Avrupa Okulları’na (EuropaSchule) ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Köln’de yapılan Koala adlı uzun süreli bir araştırmaya da değinen Berlin Başkonsolosu, araştırmada alfabeyi aynı sınıfta, iki dilde öğrenen çocukların okul hayatlarında daha başarılı olduklarının ve iki dili de eşit şekilde geliştirdiklerinin saptandığını anlattı. Şen, “El birliği ile hem iki dilli eğitim veren anaokulu ve okul sayısını arttırmalıyız hem de bunları Almanlardan talep etmeliyiz.” şeklinde konuştu.

"SİZİN DİLİNİZ KIYMETLİ, UNUTTURMAYIN!"

Berlin Eğitim Ataşesi Mustafa Çokyiğit de anadilin önemini tarihten ve bilimcilerin özlü sözlerinden aldığı örneklerle anlattı. Berlin Türk Cemaati’nin Türkçe Yılı Projesi’nin koordinatörü ve yönetim kurulu üyesi Fatih Tanrıverdi ise toplantıda başkonsolosluk ile diğer sivil toplum kuruluşlarını projeye dahil olmaya çağırdı. Berlin Türk Cemaati’nden Bekir Yılmaz da “Böyle giderse Türkçe bir-iki nesil sonra burada unutulacak. Biz kendi imkanlarımız dahilinde bir köşesinden tutalım dedik. Bu uzun vadeli bir çalışma. Bir yerlerden başlanması gerekiyordu. İnsanlarımıza özgüven aşılamak istiyoruz. 'Sizin diliniz kıymetli, unutturmayın!' diye sesleniyoruz.” dedi.

Türkçe Yılı çerçevesinde, tarihi henüz belirlenmeyen ikinci etkinlik Berlin Hür Üniversitesi ile ortaklaşa gerçekleştirilecek ve anadilin önemi bilimsel bakış açısıyla anlatılacak. CİHAN

Yorumlar