Başkentlerden sadece Dresden Hıristiyan Demokratların elinde kaldı

Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki 41 şehir ve ilçede yerel seçimlerde ikinci tura gidildi. Angela Merkel'in partisi Hıristiyan Demokratik Birlik'te (CDU) Düsseldorf’ta belediye başkanlığını Sosyal Demokrat Parti'ye (SPD) kaptırması...

Google Haberlere Abone ol
Başkentlerden sadece Dresden Hıristiyan Demokratların elinde kaldı

Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki 41 şehir ve ilçede yerel seçimlerde ikinci tura gidildi. Angela Merkel'in partisi Hıristiyan Demokratik Birlik'te (CDU) Düsseldorf’ta belediye başkanlığını Sosyal Demokrat Parti'ye (SPD) kaptırması partide büyük sarsıntıya sebep oldu. Merkel’in partisi artık eyalet başkentlerinden sadece Dresden’i elinde bulunduruyor.

25 Mayıs’ta sonuçlanamayan belediye başkanlığı seçimleri dün yapılan seçimlerle sona erdi. Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletinde 25 Mayıs’ta yapılan seçimlerde toplam 41 şehir ve ilçede yeni belediye başkanının kim olacağı eyaletteki seçim sistemi sebebiyle netlik kazanmamıştı. Sisteme göre vatandaşların belediye başkanlığına aday olan kişilerden birine oy vermeleri gerekiyor. Buradan çıkan sonuçlarda ise adaylardan birinin verilen oyların yarısından fazlasını elde etmesi gerekiyor. Bu şekilde vatandaşın iradesi seçim sonuçlarına yansıtılmak isteniyor.

41 şehrin tamamında heyecanlı geçen seçimlerde gözler özellikle eyaletin başkenti Düsseldorf’taydı. Düsseldorf, Dresden ile birlikte Almanya’daki başkentler arasında CDU’nun elinde kalan tek şehirdi. Hatta Almanya’nın batısındaki başkentlerden sadece burası CDU yönetimindeydi. Buradaki ikinci tur seçimlerine hâlihazırdaki belediye başkanı Dirk Elbers (CDU), sosyal demokrat Thomas Geisel ile yarıştı. Anketlere göre pek şans tanınmayan 51 yaşındaki Thomas Geisel net bir sonuçla Düsseldorf’un yeni belediye başkanı oldu. Sosyal demokrat aday oyların yüzde 60’a yakınını elde ederken Elbers’i büyük bir hezimete uğrattı.

Seçime katılım oranı ilk turdaki gibi olmasa da beklentilerin üzerinde seyretti. İlk turda vatandaşların yüzde 49,2’si sandığa giderken, ikinci turda katılım oranı yüzde 41,6 olarak kaydedildi.

MAKAMIM NEDENİYLE DEĞİŞMEMEK İÇİN VATANDAŞLARIN DESTEĞİNİ İSTİYORUM

Seçimlerden sonra Elbers siyasete veda edeceğinin sinyallerini verirken, Geisel partililer ve Eyalet Başbakanı Hannelore Kraft ile galibiyetini kutladı. Seçimlerin ertesi günü vatandaşlar için yaptığı video kaydı üzerinden seslenen Geisel, “Bir çok insan bana seslendi ve makamımdan dolayı değişmememi söyledi. Bu tehlikenin bulunduğunu biliyorum, ancak bu konuda uyanık olacağıma dair sizlere söz veriyorum ve sizleri de bana bu konuda yardımcı olmaya davet ediyorum” dedi.

CDU’nun bu seçim mağlubiyeti, Elbers’in vatandaşlara uzak olmasıyla ilişkilendiriliyor. Elbers bunun yanı sıra özellikle Düsseldorf’un zenginliğini örnek göstererek Ruhr havzası hakkında olumsuz cümleler kurarak vatandaşların tepkisini çekmişti. Eyaletteki diğer önemli şehirlerden Dortmund’da hâlihazırdaki belediye başkanı Ulrich Sierau (SPD), CDU’lu aday Annette Littmann’ı kılpayı farkla geçmeyi başardı. SPD önemli kentlerden biri olan Mönchengladbach’ı ise kaybetti. Buradaki belediye başkanı Norbert Bude, CDU’lu aday Hans Wilhelm Reiners’den yüzde 0,9 oranında daha az oy alarak koltuğunu devretmek zorunda kaldı. CİHAN

Yorumlar