Başkan Güngör, tarımda ilaç kullanımının azaltılmasını istedi

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, tarımda kullanılan kimyasal ilaçların hem toprağa hem de ürünlere zarar verdiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Başkan Güngör, tarımda ilaç kullanımının azaltılmasını istedi

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, tarımda kullanılan kimyasal ilaçların hem toprağa hem de ürünlere zarar verdiğini söyledi.

Güngör, “Zaten tarım ve ilçe müdürlükleri ürünlerden numune alarak kontrollerini yapıyor. Kimyasal oranı yüksek çıkan ürünlerin sahiplerine ağır yaptırımlar uygulanmakla birlikte savcılığa suç duyurusunda bile bulunulabiliyor.” uyarısını yaptı. “Biz Çarşamba olarak tarımda sezonluk ürün yetiştirdiğimiz için topraklarımızın kirli olduğuna inanmıyorum. Üreticimiz toprakta erken çözülecek ilaçlar kullanmaya başladı. Yetiştirilen ürüne göre kullanılan ilaçlar farklılık gösteriyor.” diyen Güngör, şöyle devam etti: “Daha çok erken çözülen ve ürünün üzerinde kalıntı bırakmayan ilaçlar tercih ediyor. Üreticilerimize tarımda ilaç kullanımını mümkün olduğunca en aza düşürmelerini tavsiye ediyoruz. ''

“FINDIK DIŞINDA İHRAÇ ÜRÜNÜMÜZ YOK”

Verimliliği ile tanınan Çarşamba ovasından şu an fındığın dışında ihraç edilen ürün olmadığını vurgulayan İsmail Güngör, “Çarşamba olarak bölgede tarımda en az ilaç kullanan ilçeyiz. Bundan dolayı topraklarımızın kirli olduğuna inanmıyorum. Çarşamba'da vatandaşlarımız üreticilerimizin ürettiği ürünleri rahatlıkla tüketebilirler. Bu konuda Çarşamba çiftçisi bilinçlendi. Hangi toprakta ne tür ilaç kullanacağına yapılan tahliller sonucu karar veriyor. 2013 yılında 4 binin üzerinde tahlil yaptık. Mart ayındaki tohumu mayıs ayında ekerseniz istediğiniz randımanı alamazsınız. Bu yüzden bilinçli tohum ekimi gerekiyor. Hangi tohumun hangi ayda kullanılacağını üreticilerin tarım danışmanlarından öğrenmesi gerekiyor. Şu anda satılan tohumların tamamı sertifikalı olarak satılıyor. Vatandaş kendi tohumunu ekmeye çalışırsa kaybetmiş olur. Üreticilerimize sertifikalı tohum kullanmalarını öneriyoruz.'' şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar