Basında en çok botoks, diyet ve kanser okundu

Medya Takip Ajansı Interpress'in araştırmasına göre, 2013 yılında basında, en çok diyet, kanser, şeker ve botoks haberleri yer aldı.

Google Haberlere Abone ol
Basında en çok botoks, diyet ve kanser okundu

Medya Takip Ajansı Interpress'in araştırmasına göre, 2013 yılında basında, en çok diyet, kanser, şeker ve botoks haberleri yer aldı.

Medya Takip Ajansı Interpress, ulusal, bölgesel ve yerel gazete ile dergileri tarayarak ‘2013 Sağlık Gündemi’ oluşturdu. Geride bırakacağımız 2013 yılı boyunca, yazılı basında çıkan 270 bini aşkın genel sağlık haberi tek tek incelendi.

Araştırmada, 60 binin üzerinde ‘beslenme’ konusuna ilişkin haber yayınlandığı ortaya çıktı. Beslenme konusunun içinde diyet ve obezite başlığı altında ise toplam 47 binden fazla haber yayınlandığı belirlendi.

Araştırmaya göre, başta kanser, kamp ve alzheimer hastalarının kullandığı ilaçların yer aldığı haberlerin 30 bini aşkın haberle ikinci sırada yer aldığı saptandı. Geçtiğimiz yıl ‘kanser’ konusu, lenf, kolon ve meme kanseri olmak üzere 28 bini aşan haber sayısıyla üçüncü sırada yer alırken, ‘diyabet ’ konusunun ise 25 bini aşan haberle dördüncü sırayı aldığı belirlendi. Yazılı basında ‘tansiyon’ başlığı altında yıl boyunca 15 binden fazla haber yayınlanırken, ‘kalp ve damar hastalıkları’ konusunda ise 7 bine yakın haber yayınlandığı ifade edildi.

Interpress’in yaptığı inceleme sonucunda, yazılı basında yayınlanan sağlık haberlerinde önceki yıllara göre en çok artış gösteren konuların astım, şifalı bitkiler ve botoks üzerine olduğu belirtildi. 2013 yılında astım haberlerinde bir patlama yaşanırken, bu konuyla ilgili çıkan haber sayısının 7 bini geçtiği belirlendi. Sağlık sorunlarına eski zamanlardan beri alternatif olan bitkiler üzerine her geçen yıl daha çok haber yayınlanırken, ‘şifalı bitkiler’ başlığı altında yıl boyunca çıkan haber sayısının 2 bin 500’ü geçtiği görüldü. Aynı araştırmada, yüz ve boyundaki kırışıklıkları ve çizgileri gidermek için yapılan botox haberlerindeki artış dikkat çekerken, konu hakkında 2 binden fazla haber yayınlandığı belirtildi.
CİHAN

Yorumlar