Başbakan Erdoğan, Almanya'ya gitti

Başbakan Erdoğan, Alman mevkidaşı Angela Merkel’in davetlisi olarak 2 günlük resmi ziyaret için Almanya’ya gitti.

Google Haberlere Abone ol
Başbakan Erdoğan, Almanya'ya gitti

Başbakan Erdoğan, Alman mevkidaşı Angela Merkel’in davetlisi olarak 2 günlük resmi ziyaret için Almanya’ya gitti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya ziyareti öncesinde Atatürk Havalimanı’nda açıklamalarda bulundu. “AB üyeliği konusunda güçlü irademiz devam ediyor.” diyen Başbakan Erdoğan, “Müzakere sürecinde ülkemizin önüne çıkarılan ve AB müktesebatında bulunmayan engel ve şartlar var. Bunların aşılması noktasında adil müzakerelere atıf yapan Alman meslektaşlarımızdan destek beklediğimizi söyleyeceğiz. Geri kabul anlaşmasını imzaladık. Vize muafiyeti meselesini de Alman dostlarımızın katkısıyla aşmayı istiyoruz.” dedi.

Başbakan Erdoğan, “Almanya tarafından ülkemizde konuşlandırılan Patriot bataryalarının ve Alman birliklerinin görev sürelerinin uzatılması konusundaki memnuniyetimizi de bildireceğim. Ülkenin önde gelen düşünce kuruluşlarında konferanslarımız olacak. Ziyaretimiz emsalsiz nitelik taşıyan Türk-Alman ilişkilerinin geliştirilmesine katkıda bulunacağına inanıyorum.” diye konuştu.

Berlin’de mevkidaşı Angela Merkel ile görüşme yapacağını anlatan Erdoğan, “Bir çalışma yemeğimiz olacak. Bunun ardından yine Sosyal Demokrat Partinin lideri Gabriel ile bir görüşmemiz olacak. Ayrıca Almanya dışişleri Bakanı ile yine bir görüşmemiz olacak. Bunların dışında Almanya’daki vatandaşlarımızla yarın akşam geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleştireceğiz. Bu akşam da yine Hollanda’dan gelecek bir grup değişik siyasi partilere mensup milletvekilleriyle görüşmelerimiz söz konusu.” dedi.

Türkiye’nin Almanya ile köklü bir dostluk ve tarihi bulunduğuna dikkat çeken Başbakan Erdoğan, “Bir çok alanda yakın işbirliği içindeyiz. Üç milyonu aşkın soydaşımız Almanya’da yaşıyor. Bunların da yaklaşık 1 milyona yakını Alman vatandaşı. Geçtiğimiz yıl iki ülke Dışişleri Bakanları eş başkanlığında, 2014 yılı Türk Alman bilim yılı ilan edildi. Bu ziyaretim ülkelerimiz arasındaki ikili ilişkilerin, çok yönlü ve kapsamlı ilişkilerin her alanda ileriye götürülmesine yönelik büyük bir önem arz ediyor. Şu anda Almanya Federal Parlamentosunda 11 Türk bulunuyor. Bu tabi önemli bir gelişme. Kabinede ise ilk kez Türkiye kökenli bir devlet bakanı yer alıyor.” ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Almanya’daki yerleşik Türklerin sahip olduğu firmaların sayısı 80 bine yaklaşmıştır. Yıllık cirosu 40 milyar avrodur. Çalıştırdıkları personel sayısı 400 bine ulaşmıştır. Merkel ile Türk toplumunun sorunları ve beklentileri konusunda görüş alışverişinde bulunmayı düşünüyorum. Ortak projeler üretmelerine, Türk ve Alman gençlerinin bilim adamlarıyla sanatçılar arasındaki etkileşimin artmasına önem veriyoruz. Son yıllardaki bu kriz ortamına rağmen Türkiye ile Almanya arasındaki iktisadi istikrar bozulmamıştır. Ticaret hacmimiz artıyor. İş adamlarımız arasında gün geçtikçe yeni ticari ortaklıklar kuruluyor. Vize muafiyeti meselesini de en kısa zamanda aşmayı arzuluyoruz. Bölgesel ve uluslararası konularda da görüş alışverişinde bulunacağım.”

Başbakan Erdoğan ve beraberindeki heyeti taşıyan Ana uçağı saat 16.10’da Atatürk Havalimanı’ndan kalkış yaptı. Başbakan Erdoğan’a Almanya ziyaretinde eşi emine Erdoğan, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ve eski Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış eşlik etti.
CİHAN

Yorumlar