Başbakan: Enver Paşa için söylenenleri bugün hükümetimiz için söyleyenler var

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yapımı tamamlanan eserlerin toplu açılış törenine katılmak üzere Kırklareli’ne geldi.

Google Haberlere Abone ol
Başbakan: Enver Paşa için söylenenleri bugün hükümetimiz için söyleyenler var

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yapımı tamamlanan eserlerin toplu açılış törenine katılmak üzere Kırklareli’ne geldi. Erdoğan, il merkezindeki vilayet meydanında halka hitap etti. Sözü Balkan Savaşları’na getiren Başbakan, işgal altındaki toprakları kurtarmak için harekete geçen Enver Paşa için söyleyen sözleri hatırlatarak, aynı sözlerin 100 yıl sonra kendi hükümetleri için de söylendiğini kaydetti.

Balkan Savaşları’nın 100. yıl dönümünü kutladıklarını hatırlatan Başbakan Erdoğan, “100 yıl önce bu bölge Edirne, Kırklareli, Tekirdağ maalesef çok acılar yaşadı. İşgallere ve çok büyük acılara maruz kaldı. Sadece burası değil, bizim Balkanlar'daki kardeş ülkelerimiz, kardeş şehirlerimiz, oradaki kardeşlerimiz de o dönemde çok büyük acılara şahit oldular. Çok büyük hüzünler yaşadılar. Yüzbinlerce kardeşimiz, akrabamız, Balkanlar'da yüzyıllardır yaşadıkları toprakları terk ettiler, göç ettiler. Geldiler buralara. Kardeşlerinin yurduna, anavatanlarına yerleştiler.” dedi.

Kırklareli’nde 100 yıl öncesinden maalesef miras kalmış bir zihniyeti, bir anlayışı hatırlatmak istediğini anlatan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dışarıdaki düşman kolay olandır. Ama insanın içindeki, yanındaki, yanıbaşındaki düşman… İşte o, dışarıdaki düşmandan, kardeşlerim çok daha tehlikelidir. Bunu pazar günü aslında Edirne’de söyleyeceğim, orada hatırlatacağım. Ancak Balkan Savaşları sırasındaki zihniyeti göstermesi bakımından bunu Kırklareli’nde hatırlatmakta fayda görüyorum. Acaba nedir bu? 100 yıl önce 1913 yılında Enver Paşa, işgal altındaki toprakları kurtarmak, Trakya’dan düşmanları püskürtmek, Türk şehirlerini geri almak için bir hareket düzenliyor. Edirne’ye doğru, Edirne’yi yeniden almak, yeniden Türk topraklarına dahil etmek için ilerliyor. O sırada ne diyorlar biliyor musun? Çok ibretliktir. Edirne’ye Enver gireceğine Bulgar girsin diyorlar. Bakın bu çok manidardır.”

100 yıl önce bu topraklarda “Yeter ki Enver başarılı olmasın. Yeter ki Enver kazanmasın, yeter ki Enver öne çıkmasın. Edirne’ye ne olursa olsun Kırklareli’ne, Tekirdağ’a tüm Trakya’ya ne olursa olsun Enver kaybetsin de Osmanlı dağılsın, parçalansın, yok olsun da kazanan her kim olursa olsun.” diyenlerin bulunduğunu hatırlatan Başbakan, ne yazık ki şu anda da aynen bunu söyleyenlerin, aynen bu zihniyeti sergileyenlerin, aynen bu tavrı gösterenlerin bulunduğunu ifade etti.

Başbakan Erdoğan, “Hükümet başarılı olmasın da Türkiye’ye ne olursa olsun diyenler var. Hükümet kazanmasın da millete ne olursa olsun diyenler var. Hükümetin başarı hanesine yazılmasın da Türkiye, millet kaybederse kaybetsin meselesi Türkiye olmayanlar, meselesi millet olmayanlar, kendi şahsi hırslarını, çıkarlarını, kendi şahsi rantlarını öne çıkarıp Türkiye’nin, milletin çıkarlarını ayaklarının altında çiğneyebilirler. Hükümeti eleştirmek, hükümetin kaybetmesini sağlamak, hükümete zarar vermek adına kendi ülkelerine, kendi milletine zarar vermekten çekinmeyecek kadar izanlarını yitiriyorlar.” diye konuştu.

11 yıl önce terörü bitirmek, ölümleri durdurmak, gözyaşını dindirmek için çok yoğun, çok samimi mücadele verdiklerini dile getiren Erdoğan, “Bir yandan güvenlik boyutu ile bir yandan ekonomik, sosyal demokratik boyutu ile bir yandan diplomatik boyutu ile mücadele veriyoruz. Ne gerekiyorsa meşru sınırlar içerisinde bunu yapıyoruz. Biz çözmeye uğraştıkça birileri de çözülmesin diye elinden geleni yapıyor. Böyle bir anlayış olabilir mi? Böyle bir gözü dönmüşlük olabilir mi? Hükümet kazanmasın da varsın terör devam etsin. Varsın gençler ölsün, varsın anneler ağlayıp dursun diyen bu ülkeyi seviyor olabilir mi?” diye sordu.

Konuşmasında ana muhalefete yüklenen Başbakan, “Gelin bu meseleyi birlikte çözelim dedik, gelin beraber hareket edelim dedik. Öneriniz, tavsiyeniz, projeniz varsa buyurun söyleyin dedik. Birlikte çözüme yanaşmadılar. Kapılarını kapattılar. Ortaya bir plan proje koyamadılar. Bir plan, bir proje yok.” şeklinde konuştu.




CİHAN

Yorumlar