Bartın TSO Meclis Başkanı Çelen: Sünnet esaslı ticaret başarıyı getirir

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Halil Çelen, genç iş adamlarına ticaretle ilgili bir kısım esasları mutlaka bilmeleri gerektiği tavsiyesinde bulundu. Çelen, "Borçlanmalarda, az da olsa çok da olsa yazma, zaten Kur'ân emridir....

Google Haberlere Abone ol
Bartın TSO Meclis Başkanı Çelen: Sünnet esaslı ticaret başarıyı getirir

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Halil Çelen, genç iş adamlarına ticaretle ilgili bir kısım esasları mutlaka bilmeleri gerektiği tavsiyesinde bulundu. Çelen, "Borçlanmalarda, az da olsa çok da olsa yazma, zaten Kur'ân emridir. Alışverişi yaparak borçlandığınız zaman, o borcunuzu gün, ay gibi belirlilik ifade eden ve bilinmezliği ortadan kaldıracak şekilde yazınız buyuruyor Allah.” dedi.

Bartın Aktif İşadamları Derneği (BAKİAD) Genç Komisyonu’nun düzenli olarak gerçekleştirdiği ayın konuğu programının bu ayki davetlisi Mizan Ticaret Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı ve Bartın TSO Meclis Başkanı Halil Çelen oldu. Genç BAKİAD Komisyonu tarafından Işıklar Pide Kebap Salonu'nda düzenlenen Tecrübe Paylaşım Toplantısı kahvaltı programına, Genç BAKİAD Komisyonu Başkanı Yunus Çiftçi ile birlikte genç girişimci iş adamları katıldı.

Konya Yüksek İslam Enstitüsü mezunu ve asıl mesleğinin öğretmenlik olduğunu, ancak çocuk yaşlarda ticarete olan merakı üzerine 35 yıldan beri ticaretle uğraştığını ifade eden 60 yaşındaki Bartın TSO Meclis Başkanı Halil Çelen, Genç BAKİAD Komisyonu üyelerine iş hayatı tecrübelerini anlatarak bazı tavsiyelerde bulundu.

Mü'min ve Müslüman olan herkesin, daima meselelerinin İslâm'a göre olanını bilmekle, bilmiyorsa arayıp bulmak ve onu tercih etmek ve onu hayata geçirmekle mükellef olduğunu ifade eden İşadamı Halil Çelen, “Medenî hayatın her meselesinde kendimize has bir değerimiz, bir tarzımız, bir şeklimiz olacaktır. Ticaretle ilgili bir kısım esasların mutlaka bilinmesi gerekmektedir. Âlimlerimiz, Hz. Peygamber'imizin (sas) ciddî alışverişleri yazıp, üzerinde anlaşılan şartları kaydettiğini gösteren rivâyetlerden hareketle, bunun uyulması gereken bir edep olduğunu belirtirler. Borçlanmalarda, az da olsa çok da olsa yazma, zaten Kur'ân emridir. Alışverişi yaparak borçlandığınız zaman, o borcunuzu gün, ay gibi belirlilik ifade eden ve bilinmezliği ortadan kaldıracak şekilde yazınız buyuruyor Allah. ”

"ORTAKLIĞIN SÖZLEŞMESİ OLMALI"

Her şeyin yazılı hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Çelen, “İyi niyetle başlayan ortaklıklarda kardeş olsun, arkadaş olsun, ‘bana bundan zarar gelmez’ demeyip kurallarınızı, sözleşmenizi ortaya koyun. Bugün dostça başlanan birlikteliklerin yarın arzu edilmeyen sonuçlar doğurmasını istemiyorsanız olmazsa olmaz kaidelerden ödün vermeyin. Ortaklıklarda ise ayrılıklar kırmadan, dökmeden olmalıdır. Yanlış bir ortaklık yapıldıysa bile kırmadan dökmeden, samimiyeti zedelemeden neticelendirmek gerekir. Hayatımızın her alanında ve ticari hayatta Peygamber Efendimiz'in (sas) sünnetine göre ticaret esaslarını uygulayabilmek aslında meselelerin reçetesidir.”

"AİLE ŞİRKETLERİNDE SEVGİ SAYGI ESASTIR"

Aile şirketlerinde sevgi ve saygının önemli olduğunu ifade eden Bartın TSO Meclis Başkanı Halil Çelen, şöyle devam etti: “Aile şirketlerinde büyük küçüğü sevecek, küçük de büyüğe saygı gösterecek. Önce kendimize saygı göstereceğiz, kendisine saygı duymayana başkası da saygı duymadığı gibi itibar olmaz. İstişare ve birbirinize danışma konusunda ödün vermemelisiniz. Benlik hatadır. Ben biliyorum değil, biz biliyoruz demelidir. Bulunduğumuz yerlerde yaptığımız ticaret iş koluyla saygın, itibarlı ve aranan insan konumunda olmalıyız. Her daim dürüst, güvenilir, çalışkan ve çalışan olacağız. Allah'a, Peygamberimize (sas), kendimize, ailemize, komşu ve akrabalara, çocuklarımıza olan terbiye, ilgi, sohbet vazifelerimizi ve diğer bir kısım vazifelerimizi, ihmal etmek doğru değildir. Ailenize mutlaka zaman ayırın, aile her şeyimizdir.”

Genç BAKİAD Komisyonu üyelerinin sorularını cevaplandıran Bartın TSO Başkanı Halil Çelen, genç iş adamlarına ticari hayatlarında başarılar dileyerek, “Nasıl yaşıyorsanız öyle ölürsünüz, nasıl ölürseniz öyle dirilirsiniz” hadisleri ve ‘ne verirsen elinle o gider seninle’ atasözüyle sözlerini tamamladı.

Genç BAKİAD Komisyonu Başkanı Yunus Çiftçi de Bartın TSO Meclis Başkanı Halil Çelen’e, tecrübe paylaşımında bulunmasından dolayı teşekkür etti. Program sonunda, Numan Çelen, babasına ebru üzerine isminin yazıldığı tabloyu Genç BAKİAD Komisyonu Başkanı Yunus Çiftçi ile birlikte takdim etti.

CİHAN

Yorumlar