Bartık: Suriyelilerle iç içe yaşıyoruz ama güvenlikle ilgili hiç kayıtları yok

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, Gaziantep'e yaşayan Suriyelilerle ilgili hazırladıkları rapor hakkında bilgi verdi.

Google Haberlere Abone ol
Bartık: Suriyelilerle iç içe yaşıyoruz ama güvenlikle ilgili hiç kayıtları yok

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, Gaziantep'e yaşayan Suriyelilerle ilgili hazırladıkları rapor hakkında bilgi verdi. Raporu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’a sunduklarını belirten Bartık, "Biz şu anda Suriyelilerle iç içe yaşıyoruz. Ama onların ne yaptıklarını bilemiyoruz. Güvenlikle ilgili hiçbir kayıtları yok. Arandığında bulunma olasılıkları yok." dedi.

Hiç kimsenin Suriyeliler sorununun bu kadar uzayacağını düşünmediğini dile getiren GTO Başkanı Eyüp Bartık, sivil toplum kuruluşları ile birlikte ortak bir rapor hazırladıklarını söyledi. 4 ana başlığı olan raporu Bakanlar Kurulu'na sunduklarını hatırlatan Bartık, raporun içeriği hakkında şu bilgileri verdi:

“4 tane ana başlık belirledik. Bunlardan en önemlisi ekonomiydi. Problemleri ortaya koyduk, ardından çözüm önerilerini ortaya koyduk. İkincisi sağlıktı. Sağlıkta özellikle ülkemizde çözülmüş problemlerin yeniden geldiğini mesela kızamık aşısını Türkiye için önemli olmamasına rağmen Suriye’den sonra olması gerektiği gerçeği ortaya çıktı. Çocuk felci çok gündemde değildi ama şu anda gündeme geldi. Eğitim konusu. Biz öncelikle Gaziantep’teki ve Türkiye’deki Suriyelilerin birazcık Türkçe öğrenmesinin doğru olacağını düşündük. Mevcut Suriyelilere bir hazırlık dönemi, bir Türkçe öğrenme dönemi yapabiliriz dedik. En önemli konu güvenlik konusu. Biz şu anda Suriyelilerle iç içe yaşıyoruz. Ama onların ne yaptıklarını bilemiyoruz. Güvenlikle ilgili hiçbir kayıtları yok. Arandığında bulunma olasılıkları yok. Şu anda kısmen bir kimlikleme var ama onun biraz daha detaylanması gerektiğini düşündük. Bu konuda da çözüm önerilerimizi verdik. Mesela araçları ile kaza yapıp kaybolma ihtimalleri vardı. Belki kaskocular zarar görecekti, belki kasko fiyatları artacaktı. Bunla ilgili onlara madem Türkiye’de dolaşıyorlar, Türkçe yazan plakalar verilmesi gerektiğini, bunun için bir trafik sigortası yapılması gerektiğini belirledik. Bizim için ekonomi en önemli bölümüydü. Birçok firmanın Suriyeli işçi çalıştırma ihtiyacı var. Bunlar için çalışma izni verilmiyor. Bizim Türk işçilerimizi bizim için önemli onları da unutmadan yüzde 10 civarında maksimum düzeyde Suriyeli çalıştırabilir raporunda çıktı.”

Genel sorunları Beşir Atalay’a aktardıklarını belirten Bartık, “Sayın bakanımız konuyu dinledi. Çözüm önerilerini masada konuştuk. Şu anda da süreci ilerletiyoruz. Nisan ayı içerisinde çözüleceğini düşünüyorum. Bizim amacımız; Suriyeliler gelebilir biz akrabayız onlarla, yıllarca iç içe yaşadık. Onlarız kapı dışı edemeyiz. Bize düşen Türkiye, Gaziantep olarak bunların rehabilite edilip Türk insanı ile uyum sağlaması. Bu bilgilerden birçok insan yoksun, konudan haberleri yok. Biz hem bunları duyurup, hem de çözüm önerilerimizle hükümetin olaya yaklaşmasını sağladık.” diye konuştu.


CİHAN

Yorumlar