Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, Somali'de barış rüzgarları estirdi

Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, şanlı Türk bayrağını Somali'de dalgalandırdı. Donanma, son dönemde yaşana terör saldırıları ile gündeme gelen Somali'de barış rüzgarları estirdi.Afrika turu kapsamında 17 Mart’ta Gölcük’ten yola...

Google Haberlere Abone ol
Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, Somali'de barış rüzgarları estirdi

Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, şanlı Türk bayrağını Somali'de dalgalandırdı. Donanma, son dönemde yaşana terör saldırıları ile gündeme gelen Somali'de barış rüzgarları estirdi.

Afrika turu kapsamında 17 Mart’ta Gölcük’ten yola çıkan ve Afrika'da 21 ülkeyi ziyaret eden Barbaros Türk Deniz Görev Grubu gemileri 22’nci liman ziyaretini Somali’ye yaptı. Türk Deniz Kuvvetlerinin dünyada görünürlüğünün artırılması, sadece sayılı donanmaların icra edebildiği ana üsten uzakta uzun süreli harekat yapma kabiliyetinin geliştirilmesi, Afrika ülkeleri ile ikili ilişkilerin güçlendirilmesi ve yeni ilişkilerin tesis edilmesi, Afrika ülkelerinin deniz güvenliği alanındaki kapasite artırımına destek sağlanması maksadıyla oluşturulan Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, amiral gemisi TCG Gediz Fırkateyni ile 102 günlük seyrin 80’inci gününde Somali’nin Mogadişu Limanı'nda Türk bayrağını dalgalandırdı.

5 Haziran 2014 günü sabah saatlerinde Mogadişu Limanı'na yanaşan TCG Gediz Fırkateyni’ni T.C. Mogadişu Büyükelçisi Dr. Cemalettin Kani Torun, T.C. Mogadişu Askeri Ataşesi Deniz Kurmay Albay Asım Olcay Karadayı ve Somali Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Madey Muraey Sheıkh karşıladı.

Karşılamayı müteakip Barbaros Türk Deniz Görev Grubu Komutanı Tuğamiral Ali Murat Dede ve beraberindeki heyet Somali Genelkurmay Başkanı Tuğgeneral Dahir Adan Elmı ve Somali Savunma Bakanı Mohamed Sheikh Hassan Hamud’a makam ziyaretinde bulundu. Makam ziyaretlerinden sonra T.C. Mogadişu Büyükelçiliği'ni de ziyaret eden heyet için alınan güvenlik tedbirlerinin üst seviyede olduğu görüldü.

Ziyaretlerin ardından Somali Cumhurbaşkanı Hassan Sheikh Mohamudi, Somali Başbakanı Abdıweıı Sheikh Ahmed, Somali Başbakan Yardımcısı, Somali Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarının da aralarında bulunduğu 13 kişilik Somali heyeti, T.C. Mogadişu Büyükelçisi ev sahipliğinde TCG Gediz Fırkateyni’nde öğle yemeğinde ağırlandı. Öğle yemeğinin ardından gemiye gezen heyet, geminin imkan ve kabiliyetlerini hayranlıkla dinledi.

Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, liman ziyareti esnasında T.C. Sağlık Bakanlığı koordinesinde Somali’ye gönderilen 702 koli ilaç yardımı ile, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve TİKA tarafından gönderilen gıda ve tekerlikli sandalye yardımlarını ve çocuklar için gönderilen oyuncakları ihtiyaç sahiplerine iletilmek üzere Türk Kızılayı'na teslim etti.

Somali Cumhurbaşkanı Hassan Sheikh Mohamudı gemiden ayrılmadan önce TCG Gediz Fırkateyni'nin helikopter platformunda kalabalık bir basın topluluğuna T.C. Mogadişu Büyükelçisi ile birlikte bir basın açıklaması yaptı. Somali Cumhurbaşkanı Türk Fırkateyni'nde yaptığı basın açıklamasında, Türkiye Cumhuriyeti'nin Somali’de bulunmasından ve yaptığı yardımlardan dolayı duyduğu memnuniyeti belirterek Türk Deniz Kuvvetleri'nin Barbaros Türk Deniz Görev Grubu ile Somali’de bulunmasından son derece mutlu olduğunu ifade etti. Barbaros Türk Deniz Görev Grubu ile kendilerine ulaştırılan yardımların Somali halkını çok sevindireceğini de ifade eden Somali Cumhurbaşkanı, Türk Deniz Kuvvetleri'nin bu sularda dalgalandırdığı bayrak kendimizi daha güvende hissetmemizi sağlıyor diyerek, kardeş ülke Türkiye’ye teşekkür etti. T.C. Mogadişu Büyükelçisi Torun ise Türkiye ve Somali arasındaki güçlü bağa dikkat çekerek Türkiye’nin her zaman kardeş ülke Somali’nin yanında olacağını ifade etti.

Barbaros Türk Deniz Görev Grubu Komutanı Tuğamiral Ali Murat Dede yaptığı açıklamada, "Barbaros Türk Deniz Görev Grubu olarak yaptığımız bu tarihi Somali Liman ziyaretimizin halklarımız ve iki dost ülkenin deniz kuvvetleri arasındaki bağların daha da güçlenmesine katkı sağlamasını ve burada icra ettiğimiz faaliyetlerin Türkiye’den Somali’ye çok güçlü bir dostluk mesajı vermesini temenni ediyorum." dedi.

Faaliyetlerin tamamlanmasının ardından aynı gün öğleden sonra Mogadişı Limanı'ndan ayrılan Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, 4 gemisi ile birlikte Aden Körfezi’nde 'deniz haydutluğu ile mücadele faaliyetlerine devam ediyor. Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, Cibuti ve Sudan liman ziyaretlerinin ardından 27 Haziran 2014 tarihinde yurda dönecek ve Gölcük’te yapılacak törenle uzun süredir ailesinden ayrı olan personel ailelerine kavuşacak.

CİHAN

Yorumlar