"Barajlara bakım yapılmazsa binlerce vatandaş ölüm tehlikesiyle karşı karşıya"

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker, Türkiye’deki barajların bakımı yapılmazsa bir kapak patladığında o bölgedeki bütün zirai ürünlerin gideceğini belirterek, Soma’da olduğu gibi 301 vatandaşın değil, o bölgede...

Google Haberlere Abone ol
"Barajlara bakım yapılmazsa binlerce vatandaş ölüm tehlikesiyle karşı karşıya"

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker, Türkiye’deki barajların bakımı yapılmazsa bir kapak patladığında o bölgedeki bütün zirai ürünlerin gideceğini belirterek, Soma’da olduğu gibi 301 vatandaşın değil, o bölgede binlerce kişinin ölüm tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

Türkiye Ziraatçılar Derneği'nin (TZD) Ankara Gür Kent Otel’deki 65. kuruluş yıl dönümü etkinliğine katılan Masum Türker, yaptığı konuşmada, özelleştirmelerle ilgili eleştirilerde bulundu. Özelleştirmede kirala-işlet-günü gelince devret sistemi ile barajların bakımının yapılmadığına dikkat çeken Türker, Türkiye’nin Soma olayına benzer bir olayla karşı karşıya kaldığını söyledi.

Türkiye’yi bekleyen en büyük tehlikenin, hasar görecek kesimin ziraat kesimi olacağına işaret eden Türker, şöyle devam etti: "Şu anda özelleştirilen kirala-işlet-günü gelince devret ile ilgili barajların bakımı yapılmıyor tıpkı Soma gibi. Çünkü adam diyor ki 10 yıl sonra bu barajı devredeceğim, bu barajlara bakım yapılmadığı zaman tıpkı Soma’daki gibi aniden bir kapak patladığı zaman o bölgedeki bütün zirai ürünlerimiz gidecek, o bölgede yaşayan, Soma’da olduğu gibi 300 vatandaşımız değil, binlerce vatandaşımız ölüm tehlikesi ile karşı karşıya, oradaki hayvanlar kaçamayacak. Özelleştirdiniz, adam buranın sahibi değil, 5-10 yıl sonra iade edecek, size yapılması gereken yatırımı, bakımı yapmıyor."

"ELEKTRİK ÜRETİCİLERİ BU BARAJLARIN BAKIMINI YAPSINLAR"

Elektrik üreticilerinin özelleştirme ile sorumlu oldukları barajların bakımını yapmadıkları zaman, Türkiye için büyük kayıp olacağını dile getiren Türker, "Bakın ben aynı görüşü burada, katıldığım gibi bir organizasyonda dile getirdim, köprüleri ihale etmişlerdi, köprüler bakımsız kalırsa ne olacak sorusunu kamuoyuna açtık, apar topar bu yansıdı. Fikri söyleyeceksiniz, beğeniyorsanız ilgili yere iletin. Başbakan bakın ihaleyi iptal etti çünkü büyük risk. Bakımıyla ilgili köprüleri siz nasıl olsa seneye devredeceğim, 10 yıl sonra bitecek derseniz, karım yüksek olsun derseniz o zaman o köprüler çökerse, bırakın o köprüdeki araçları, bu ülkede yollara güven sona erer. İnsanlara bu tehlikeyi anlatın, bu barajlar meselesi ihale edildiği zaman kimse çıkıp demezki yarın bu bölgedeki ziraat mahsulü ne olacak, topraklar ne olacak ve çıkıp oradaki insanlarla hayvanların hayatını sormaz.’’ ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar