Bankaların hakkında eğitim verdiği dolandırıcı yakalandı

İzmir'de bankaların personeline özel eğitim verilmesine sebep olan 28 yaşındaki dolandırıcı O.

Google Haberlere Abone ol
Bankaların hakkında eğitim verdiği dolandırıcı yakalandı

İzmir'de bankaların personeline özel eğitim verilmesine sebep olan 28 yaşındaki dolandırıcı O.İ., Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalandı. İkna yöntemiyle özellikle bankaların çağrı merkezlerinden profesörlerin bilgilerini ele geçirerek hesaplarını boşaltan zanlının böyle 100’den fazla vukuatı bulunduğu, hastalığı sebebiyle verilen rapor sayesinde de cezaevinde kalmadığı öğrenildi.

Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, iki profesörün şikayeti üzerine çalışma başlattı. Eşkal doğrultusunda kamera kayıtlarını da incelemeye alan ekipler, ilik kanseri olduğu iddiasıyla Kocaeli'ndeki bir hastaneden heyet raporu alan ve Türkiye genelinde şu ana kadar 120 olaya karıştığı saptanan O.İ.’den şüphelenip takibe başladı. Araştırmada, iki bankayı yaklaşık 4,5 milyon TL dolandıran O.İ.’nin, hakkındaki 27 yıllık kesinleşmiş hapis cezasını çekerken ilik kanseri sebebiyle verilen heyet raporuyla tahliye edildiği belirlendi. Cezasının geri kalan kısmı da ertelenen O.İ.’nin, geçen ağustos ayında cezaevinden çıktığı saptandı. Ekipler, zanlıyı dört aylık çalışmanın ardından İzmir'deki beş yıldızlı bir otelin işadamlarına tahsis edilen özel bir odasında yakalayarak gözaltına aldı. Odada savcılık izniyle yapılan aramada, O.İ.'ye ait valizde yapılan özel bir bölüme gizlenmiş 10 bin euro ve 10 bin lira ile birisi ünlü bir Yahudi işadamına ait olmak üzere iki adet sahte kimlik, üzerinde ise 6 bin 100 lira ele geçirildi. Zanlının kullandığı dört cep telefonu ve bir tablet bilgisayara da el koyuldu.

Balçova ve Narlıdere ilçelerinde oturan söz konusu iki profesörün hesaplarından 93 bin lira dolandıran zanlının, bunu ilginç bir yöntemle yaptığı ifade edildi. İkna kabiliyetini çok iyi kullandığı belirtilen O.İ.'nin, hesap bilgilerine ulaştığı profesörü taklit ederek Balçova'daki bir kuyumcuya telefon edip, "Şu an ameliyattayım, hiç müsait değilim. Senin hesabına para aktarıyorum. Bu parayı euroya çevirerek acil bana getir." dediği, olaydan haberi olmayan kuyumcunun da güven duyduğu ve profesör sandığı kişiye bir kişi aracılığıyla gönderdiği parayı alan bir taksinin içinde bekleyen zanlının, parayı taksici aracılığıyla aldıktan sonra kayıplara karıştığı iddia edildi. Zanlının, ikna kabiliyetini kullanmak suretiyle daha önce de Ankara Üniversitesi'nin döner sermaye hesabından 2 milyon lira çaldığı, İstanbul'da ise ilik kanseri konusunda uzman bir profesörü 140 bin lira dolandırdığı iddia edildi.

Sorgusunda susma hakkını kullanan O.İ., işlemlerinin ardından sevk edildiği adliyede, raporları sayesinde adli kontrolle serbest bırakıldı ancak İstanbul'da bir bankanın 2 milyon TL dolandırılmasıyla ilgili arandığı için İstanbul Emniyeti'ne teslim edildi. Çağrı merkezlerinden elde edilen telefon kayıtlarındaki ikna yöntemiyle polisleri şaşırtan O.İ.’nin bankaların korkulu rüyası olduğu, tuzağına düşülmemesi için personele yöntemleri hakkında eğitimler verildiği öğrenildi. Elindeki raporla çoğu kez serbest kalmayı başardığı, hastalığının gerçek olup olmadığının belirlenmesi için de Sağlık Bakanlığı’yla görüşmelerin devam ettiği belirtildi. CİHAN

Yorumlar