Bandırma Vapuru için kent konseyi başkanından destek çağrısı

Bandırma Kent Konseyi Başkanı Selim Panç, Bandırma Vapuru'nun ilçede aslına uygun bir örneğinin inşa edilmesinin, Bandırma'nın 'marka şehir' olması yolundaki ilk adım olarak görüldüğünü belirtti.Bandırma Kent Konseyi Başkanı Panç,...

Google Haberlere Abone ol
Bandırma Vapuru için kent konseyi başkanından destek çağrısı

Bandırma Kent Konseyi Başkanı Selim Panç, Bandırma Vapuru'nun ilçede aslına uygun bir örneğinin inşa edilmesinin, Bandırma'nın 'marka şehir' olması yolundaki ilk adım olarak görüldüğünü belirtti.

Bandırma Kent Konseyi Başkanı Panç, milli mücadelenin başlangıcında büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını İstanbul'dan Samsun'a taşıyan Bandırma Vapuru'nun, ilçede aslına uygun bir örneğinin yapılmasını içeren proje için desteğe ihtiyaç duyduklarını bildirdi. Karada yapılacak eserin 150 ton sacdan oluşacağı bilgisini veren Panç, "Vapur, 11 ayda bitirilecek ve yaklaşık 1 milyon liraya mal olacak. Bunun sadece Kent Konseyi'nin kaynaklarıyla yapılabilmesi mümkün değil. Bu projenin hayata geçirilebilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Bandırma Belediyesi, ilçedeki sivil toplum örgütlerinin de desteklerine ihtiyacımız var." ifadesini kullandı.

BANDIRMA VAPURU

Bandırma vapuru, İskoçya'nın Glasgow kentinde Mac. Intyre Paisley-Huston and Cardett tersanesinde, 1878 yılında 21 sıra numarası ile 279 grostonluk yolcu ve yük vapuru olarak inşa edildi. Geminin ilk sahibi Dussey and Robinson şirketi, gemiyi Torocaderto adı altında 5 yıl çalıştırdı. 1883 yılında Yunanistan'daki H. Psicha Preus firmasına satıldı. Kymi adını alarak, geminin Londra'da olan kaydı Pire Limanı'na alındı. 1890 yılında H. Psicha Preus firması gemiyi başka bir Yunanlı firma olan Cap. Andereadis firmasına sattı, 12 Aralık 1891 tarihinde kaza sonucu gemi battı, aynı yıl içersinde yüzdürülüp Kıymı adı ile İstanbul Rama Derasimo firmasına satılarak, İstanbul Limanı'na kaydedildi.

Bandırma vapuru, 1894 yılında o zamanki Deniz Yolları İşletmesi anlamına gelen İdare-i Mahsusa'ya nakledilmiş ve Türk bayrağı çekilerek, adı Panderma olarak değiştirilmişti. Marmara Denizi kıyılarında Tekirdağ, Mürefte, Şarköy, Karabiga, Erdek arasında yük ve yolcu seferleri yaptı. İdare-i Mahsusa'nın statü değiştirerek 28 Ekim 1910 yılında Osmanlı Seyrüsefain İdaresi (Osmanlı Denizcilik İşletmesi) olunca geminin adı Bandırma olarak değiştirilerek posta vapuru haline getirildi.

Gemi, 19 Mayıs 1919 tarihinde Atatürk ve silah arkadaşlarını Samsun'a getirdikten sonra yine posta hizmetlerine devam etti. 1924 yılında Türkiye Seyrüsefain İdaresi tarafından hizmet dışı bırakılan Bandırma Vapuru, 1925 yılında Bozmacı İlhami isimli Türk armatöre satıldı, aynı armatör tarafından 4 ay içinde hurda olarak parçalandı.

CİHAN

Yorumlar