Bakanlık, yeniden görülen kızamığa karşı mücadele başlattı

Sağlık Bakanlığı, 2010 yılında aşılama ile kontrol altına aldığı kızamık hastalığı için, Suriye'deki iç savaşa bağlı göçle birlikte ek aşılama çalışması başlattı.

Google Haberlere Abone ol
Bakanlık, yeniden görülen kızamığa karşı mücadele başlattı

Sağlık Bakanlığı, 2010 yılında aşılama ile kontrol altına aldığı kızamık hastalığı için, Suriye'deki iç savaşa bağlı göçle birlikte ek aşılama çalışması başlattı. Savaşa bağlı göçle birlikte 2011 yılında itibaren Türkiye'de, 111 çocukta kızamık vakası görüldü. Bakanlık, yurt dışından gelen hastalığa karşı 2012 ve 2013 yılında itibaren ülke genelinde 9-11 aylık bebekler ile 48-66 aylık çocuklara ek kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı yapıyor.
Bakanlık, bu yaş gruplarında bebek ve çocuğu bulunan aileleri uyarak mutlaka KKK aşısı yaptırmaları belirtiyor. Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ), dünyada her yıl 2 milyon 500 bin çocuğun önlenebilir hastalıklara bağlı aşılaması yapılmadığı için hayatlarını kaydettiğini açıkladı.

Antalya İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, 22-27 Nisan Dünya Aşı Günü kutlama etkinliklerini bu yıl Manavgat'ta yaptı. Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan kutlama etkinliğinde Antalya İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Ayşe Çakır Çelik, il ve ülke genelinde yapılan aşılama çalışması hakkında bilgi verdi. Bebeklerin ölümcül ve sakat bırakan hastalıklardan korumak ve onları sağlıklı bir gelecek sunabilmenin için en emin yolun aşılama olduğunu belirten Dr. Çelik, ülkede Genişletilmiş Bağışıklama Programı(GBP) kapsamında aşılama çalışmasının Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz yapıldığını söyledi.
Ülkede 1998 yılından itibaren düzenli aşılamaya bağlı çocuk felçi hastalığının görülmediğini anlatan Çelik, bakanlığın, kızamık hastalığını da yok etmek içinde Kızamık Eliminasyon Programı başlatıldığını ve 2003-2005 yıllarında 9 ay-14 yaş gurubundaki 18 milyon 216 bin çocuk ve bebeğe ek kızamık aşısı yapıldığını dile getirdi.

Bu yıllarda ülkede 30 binin üzerinde kızamık vakasının görüldüğünü vurgulayan Çelik, programla ülkede 2008,2009 ve 2010 yıllarında yerli kızamık vakasının görülmediğini kaydetti. Çelik, aşılama çalışmasıyla ilgili şu bilgileri verdi: "Ülkemizde 2011 yılından itibaren yurt dışından gelenlere bağlı 111 kızamık vakası görüldü. Yurt dışından gelen vakalar nedeniyle ülkemizde 2012 ve 2013 yıllarında ender kızamık vakaları görülmektedir. Komşumuz Suriye'deki savaş bizleri de dolaylı olarak etkilemektedir. Bu nedenle ülkemizde misafir olarak bulunan Suriye, Mısır ve Suudi Arabsitan diğer ülkelerden gelen vatandaşlara 'polio' aşısı uygulaması kampanyası yürütmekteyiz. Bu kampanya ülkemizde Güney Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki şehirleirmizde dışarıdan gelen vatandaşlarla birlikte ülkemiz vatandaşlarının çocuklarını da uygulanmaktadır. Diğer şehirlerde ise tarama yapılarak yabancı uyruklu vatandaşların çocuklarına ulaşıp aşılaması yapılmaktadır."

Bir aşının koruyucu etki gösterebilmesi için uygun yaşlarda ve uygun aralıklarla yapılmasının şart olduğunun altını çizen Çelik, aşıların çocuklara hastalıklara yakalanma riskinin en yüsek olduğu dönemlerden önce yapılmasına da dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
Çelik, ülkede her 100 çocuktan 97'sinin Aşı Takvimi'ne göre aşılamasının yapıldığını ve Türkiye'nin bu bağlamda dünyada 'yüksek aşılama hızı' ülkeleri arasında yer aldığını kaydetti.
GBP, kapsamında boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tüberküloz, poliomyelit, hebatit B, Hemofilus influenzo b'ye bağlı hastalıklar ile streptokoksu pnomoniya bağlı inzaziv pnömokakal hastalıklar korunmaya yönelik aşılaması yapıldığını aktaran Çelik, aşınında; hastalık yağma yeteneğinde olan virüs, bakteri ve mikropların hastalık yapma özelliğinden arındırılarak yada bazı mikropların salgıladığı toksinlerin ortadan kaldırılmasında geliştirilen biyolojik bir madde olduğunu söyledi.
Bebek ve çocuklar yanı sıra 65 yaş üzeri kişilere de pnönomi gribal enfeksiyon hastalıklardan korumak amaçlı aşılama yaptıklarını hatırlatan Çelik, her yıl aşılamaya bağlı 50 bin çocuğun hastalığa bağlı ölümden kurtarıldığını sözlerine ekledi.
Manavgat Toplum Sağlığı Merkezi(TSM) Sorumlu Hekimi Dr. Tevfik Yoldan, Manavgat'ın aşılama çalışmasında başarısının yüzde 100 olduğunu söyledi. CİHAN

Yorumlar