Bakanlık müjdeyi verdi! Ücretsiz dönem başlıyor

Sağlık Bakanlığı, 2011 yılında dağıtılan 300 bin ilacın tükenmesi üzerine ücretsiz temin uygulamasını yeniden başlattı.

Google Haberlere Abone ol
Bakanlık müjdeyi verdi! Ücretsiz dönem başlıyor

Sağlık Bakanlığının 2011 yılında  gerçekleştirdiği sigarayı bırakma ilaçlarının karşılıksız verilmesi uygulamasına  yeniden başlandı. Sigaradan kurtulmak dileyen bir tiryakinin takribî 600 lirası, devletin sağladığı bu destekle cebinde kalıyor. 
 
Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzman  Dr. İbrahim Ocak, yaptığı izahatda, sağlık Bakanlığının sigarayı  bırakmak dileyen şahısların kullanımı amacıyla 2011'de yurt genelinde 300 bin ilacı illere dağıttığını hatırlattı. 

İLAÇLAR BU SEFER HASTANELERE VERİLMEDİ
 
Hastanelerde bunların bittiğini lakin taleplerin sürdüğünü, ilaçları  veremedikleri için tyükselişmalar olduğunu belirten Ocak, şöyle devam etti: 
 

"Kullanmadığı ilaçları çekmecelerinden getirenler, komşularına  verenler bile oldu. Daha sonra bu bir çalıştayda değerlendirildi. Kamuoyundan  gelen istek ve uzun değerlendirmeler sonrasında ilaçların tekrar karşılıksız şekilde  illere dağıtılması kararı alındı. Uygulamaya Şubat ayı sonu nedeni ile tekrar  başlandı. Bu sefer ilaçlar bizlere yani hastanelere verilmedi. mesela bu ilaçlar  Bursa'da Osmangazi Toplum Sağlığı Merkezi'nde bulunuyor. Önceki bu şeklinde  bilgisayardan tayin etme yapılmıyor. Sigara Bırakma Polikliniğinde çalışan arkadaşlar,  hastanın hangi ilacı kullanımı gerektiğine veya ilaçsız bırakmasına hastayla  ortak karar vermesinin peşinden lüzumlu müdahaleyi yapıyor." 
 
ÖNCE BAĞIMLILIK DERECESİ ÖLÇÜLÜYOR
 
Polikliniklerin işleyişi konusu için bilgi verici Ocak, insanın müracaat  sonrası fagerström nikotin bağımlılık testi yapılarak bağımlılık derecesinin  ölçüldüğünü anlattı. 
 
Bu derecelendirmede, 0-3 değerin hafif, 3-7'nin orta, 7-10'un ağır  bağımlı sayıldığına yer veren Ocak, "Hastanın hayat tarzı ve başka hastalıklarına  göre iki sigara bırakma ilacından bir tanesini yazıyoruz" dedi. 
 
Ocak, şahıs uzun yol TIR şoförü veya kesici aygıt kullanmak mecburiyetinde bulunan bir mesleğe sahipse tedavi sürecinde daha özenli ve dikkatli davrandıklarını  bildirdi.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar