Bakanlar, Ermenek'te Tapu Dağıtımı Töreninde Protesto Edildi

Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde 18 madencinin ailesine verilecek evlerin tapu dağıtım törenine gelen Taner Yıldız ve Lütfi Elvan madenci eşleri tarafından protesto edildi.

Google Haberlere Abone ol
Bakanlar, Ermenek'te Tapu Dağıtımı Töreninde Protesto Edildi

Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde geçen sene 28 Ekim günü, terk edilen ocağa dolan suyun yanındaki ocağı basmasıyla yaşamını yitiren 18 madencinin ailesine verilecek evlerin tapuları dağıtıldı. Törene gelen Enerji ve Tabii Kaynaklara Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, konuşmak için kürsüye çıktıklarında partililer sebebi ile slogan atılması ve alkışlanması üzerine, ölen madencilerin eşleri reaksiyon gösterdi.

Ermenek'in Pamuklu Köyü'nde, Has Şekerler Madencilik Şirketi'ne ilişkin linyit ocağını, eski ocakta biriken suyun basması sonucunda 34 işçiden 18'i mahsur kaldı. Facianın arkasından başlayan kurtarma çalışmaları 38 gün sürdü. Bu çalışmalar kapsamında 18 işçinin cesetleri ayrıcalıklı senelerde ulaşılarak ocaktan çıkartıldı.

TOBB, MADENCİ AİLELERİNE EV HEDİYE ETTİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), ölen 18 madencinin ailesine ev armağan etti. 17'si Ermenek'te, 1'i Zonguldak'ta tahsil edilen evlerin tapu dağıtım töreni bugün Ermenek'te Ahmet Keleşoğlu Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Tapu dağıtım törenine Enerji ve Tabii Kaynaklara Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ölen madencilerin aileleri ve davetliler katıldı. Ölen madencilerin aileleri salonda sol bölümde, davetliler de sağ bölümde oturtuldu.

'HELAL KAZANÇLARI İÇİN ÖLDÜLER'

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, madencilerin helal kazançlarının arkasında koşarken öldüklerini söyledi. Hisarcıklıoğlu, 'Acıyı yaşayan bilir ve elbette hiç bir şey acıyı hafifletmez. Bizler de geride kalanların, yalnız olmadıklarını bilmelerini istiyoruz. İşçilerimizin emaneti bulunan çocukların, sahipsiz olmadıklarını bilmelerini istiyoruz. Bu evleri kendilerine verirken onların hayatını kolaylaştıracak adımları atma gayreti içindeyiz' dedi.

BAKANA DESTEK SLOGANINA MADENCİ EŞLERİNDEN TEPKİ

Törene gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, konuşmasını yapmak için kürsüye çıktığı sırada davetliler arasındaki AK Partililer, 'Türkiye seninle gurur duyuyor' sloganı atmaya başladı. Bunun üstüne ölen madencilerden Mehmet Tokat'ın benzeri Zeynep Tokat, oturduğu yerden ayağa kalkıp, 'Neyle gurur duyuyorsunuz? Bizim acımız var. Canlarımız gitti. Ne demek gurur duyuyorsunuz' diyerek reaksiyon gösterdi.

'AKLIMI YİTİRECEĞİM'

Bu sırada babasının cenaze törenine yırtık ayakkabıyla gelmesi geniş yankı uyandıran ölen madenci Tezcan Gökçe'nin benzeri Ayşe Gökçe de tezahüratta bulunanlara katı reaksiyon gösterdi. Ayşe Gökçe, 'Ne verdiniz de gurur duyuyorsunuz siz? Bize bir şey verdiğiniz yok. Biz bir şey istemiyoruz' dedi. Gökçe, sakinleştirmek arzulayan bakanların korumalarına da, 'Benim iki acım var. Sakin olamam ben. İki yiğidimi yitirdim ben. Aklımı yitireceğim' dedi.

'NEYİN GURURUNU DUYUYORSUNUZ?'

Tekrar yerinden kalkan Zeynep Tokat, slogan atan partililerin yanına yaklaşıp, 'Neyle gurur duyuyorsunuz siz? Bizim çektiğimiz acıyı biliyor musunuz? Neyle gurur duyuyorsunuz?' diyerek tepkisi gösterip kalabalığın arasından geçip salonu terk etti. Zeynep Tokat, salonun dışında bekleyenlere de 'Sizin yüzünüzden bunlar başımıza geldi. Bir Soma yasası çıkardınız başımıza. Neyin gururunu duyuyorsunuz. Bize Cumhurbaşkanı, Başbakan ne yaptı? Gelip başsağlığında dahi bulunmadılar' dedi.

'İKİ YİĞİDİMİ YİTİRDİM'

Salonda tepkisi sürdüren Ayşe Gökçe de sakinleştirilmek için sivil polisler sebebi ile salon dışına çıkartıldı. Gökçe, kendisine eşlik eden emniyet müdürü ve amirine 'Hiçbir katkı gözümde yok. İki yiğidimi yitirdim' dedi.

Bu sırada salonu terk eden Zeynep Tokat yine salona girmek istedi. Ancak polisler izin vermeyip sakinleştirmeye çalıştı. Tepkiler devam ederken Bakan Yıldız, konuşmasını sürdürdü.

BAKAN ELVAN'A DA MADENCİ EŞİNDEN TEPKİ

Bakan Taner Yıldız'ın arkasından Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan kürsüye çıktı. Konuşması esnasında Bakan Elvan'ın, alkışlanması üstüne ölen madenci İsmail Gürses'in benzeri Havva Gürses, 7.5 maaş bebeğini gösterip, yetim kaldığını belirterek, 'Bu çocuk babasız kaldı. Dünyayı verseniz hiç bir şey olmaz' diyerek salonu terk etti. Konuşmasını sürdüren Bakan Elvan da, şunları söyledi: 'Burada ağlayan ve üzüntü içerisinde bulunan kardeşlerimiz anlıyorum. Kolay değil. Ocağa ateş düştüğü anda oradaki hissiyatı anlamak basit değil. Onun içerisinde bu kardeşlerimizi normal görelim. O ocakta lakin hissedebilirsiniz o acıyı. Yemeğini yerken, yatarken, çocuğuyla bütünleşirken lakin o acıyı hissedebilirsiniz. O nedenden bu kardeşlerimizi kucaklamamız lazım. O nedenden bu kardeşlerimizin çığlıklarını kusur görmemek lazım. Yoksa bu kardeşlerimiz fena niyetinden bunları söylemiyorlar. Bir benzeri kaybetmek basit mı? O acıyı yaşayan bilir. O sebeple bu kardeşlerimizi lütfen burada bulunan her bir kardeşimiz hoş görmeli. Bu kardeşlerimizi kucaklayacağız ve kucaklamaya da sonuna kadar devam edeceğiz. '

Bu sırada bir madenci yakını da 'Söz veriyor musunuz?' diye Bakan Elvan'a sordu. Elvan'da yanlarında olacağına söz verdi. Konuşmaların arkasından Rifat Hisarcıklıoğlu, sembolik şekilde bir tapuyu Bakan Elvan'a teslim etti.

'İŞSİZ KALAN İŞÇİLERDEN TEPKİ'

Programın arkasından törenin yapıldığı Kültür Merkezi önünde ise maden faciasının arkasından yapılan denetimler sonucunda üretimi durdurulan başka ocaklarda çalışan takribî 50 işçi, 4 aydır işsiz kaldıklarını ifade etmek için 'Verilen sözlerin hiçbirisi tutulmadı' yazılı pankart açtı.

Tepkilerini dile işaret eden işçilerin elindeki dövizler alınıp, kültür merkezinin bahçesine aldı. İçlerinden 5 temsilci, 3'üncü katta dinlenen 2 bakanla görüştürüldü.

Bakan Elvan ve Yıldız, daha sonra Ermenek'ten ayrıldı.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar