BAKA'nın girişimcilik kursuna katılan engelli veya yakınları sertifika aldı

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteğiyle engelli veya ailelerine uygulamalı girişimcilik eğitimi verdi.

Google Haberlere Abone ol
BAKA'nın girişimcilik kursuna katılan engelli veya yakınları sertifika aldı

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteğiyle engelli veya ailelerine uygulamalı girişimcilik eğitimi verdi.

    BAKA ile KOSGEB protokolü sonrası 2011’de başlayan Antalya, Burdur ve Isparta’da sürdürülen uygulamalı girişimcilik eğitimlerine bir yenisi eklendi. BAKA, Batı Akdeniz’de ilk kez Burdur’un Bucak ilçesinde engelliler ve engelli ailelerine yönelik uygulamalı girişimcilik eğitimi gerçekleştirdi. Eğitime, engelli veya engelli ailesinden oluşan kafeterya, dikiş atölyesi, tuhafiye gibi işyeri açmayı planlayan 25 girişimci adayı katıldı. Eğitimi başarıyla bitiren girişimci adayları, engelli ve engelli aileleri için destek oranı yüzde 70’den 80’e çıkarılan KOSGEB’in işletme kuruluş desteği, kuruluş dönemi makine, teçhizat ve ofis donanım ile işletme giderleri olmak üzere 30 bin liralık karşılıksız desteklerinden yararlanabilecek. Kursu başarıyla bitirenler için Mehmet Cadıl Anadolu Öğretmen Lisesi’nde sertifika töreni düzenlendi.

    Törende konuşan Kaymakam Mehmet Akçay, “Türkiye’ye örnek olacak bir proje. Kaymakamlık olarak bize düşen varsa her zaman göreve hazırız. İşlerini kuran engelli ve engelli yakınımız olursa bizi çok sevindirecektir.” dedi.

    Engelli ve engelli yakınlarına yönelik girişimcilik eğitimi projesinin örnek olabileceğini vurgulayan BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin de, “Bu eğitim programı, engelli ve engelli yakınlarının kendi işini kurması, kendi kazanması ve işçi çalıştıracak istihdam sağlayan işyeri sahibi olmasının önünü açacak. Biz bunu Türkiye’nin her yerinde uygulansın diye bakanlığımıza model olarak sunmak istiyoruz. Uygulansın ki insanlarımız devletin teşviği ve desteğiyle kendi işyerini açabilsin. Kimseye muhtaç olmadan kendi işini kursunlar, bu hususu çok önemsiyoruz.” diye konuştu.

    KOSGEB Burdur Hizmet Müdürlüğü’nün 2 yıldır sürdürdüğü faaliyetlerinde 100’e yakın yeni girişimciye destek olduğunu belirten Müdür Vekili Lütfullah Bakır ise 200’ye yakın firmaya da Ar-Ge çalışmalarında genel destek sağladığını söyledi.

    Bucak Engelliler Derneği Başkanı Mehmet Öztop ise “Kursiyerlerin istihdam ve işyeri edinmesi amacıyla toplum içinde biz de varız diyebilmeleri için böyle biz kursu düzenlemeyi öngördük. Sağolsunlar, başta BAKA ve KOSGEB olmak üzere kurumlarımızın katkılarıyla girişimcilik kursu açıldı. Biz engelli ve engelli ailelerinin işyeri açmada önündeki engelleri de kursla aşacağımıza inanıyoruz.” dedi.

    MAKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Hüseyin Dalğar’dan uygulamalı girişimcilik eğitimi alan kursiyerlere başarı belgelerini Kaymakam Mehmet Akçay, Genel Sekreter Tuncay Engin, Belediye Başkanı Ramazan Ayaz, dernek başkanı Mehmet Öztop ile BAKA ve KOSGEB uzmanları verdi.

    Sertifika töreni sonrası Kaymakam Mehmet Akçay, Genel Sekreter Tuncay Engin ve Belediye Başkanı Ramazan Ayaz, BAKA ve KOSGEB uzmanları, girişimcilik eğitimini başarıyla tamamlayan engelli yakını olan Hüseyin Gençöz’ün açtığı işyerini ziyaret etti. Bucak’a özgü salep ile soğuk sıcak içecek grubu ile kahvaltı verdiklerini söyleyen Hüseyin Gençöz, BAKA’nın eğitiminin ardından KOSGEB desteğiyle işyerini açtığını şu an için 4 kişilik istihdam sağladığını kaydetti. CİHAN

Yorumlar