Bakan Yılmaz: İş Sağlığı ve Güvenliği sadece bir masraf olarak görülmemeli

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bingöl'de Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) açılışını gerçekleştirdi. Açılış konuşmasında Soma'da yaşanılan faciaya da değinen Bakan Yılmaz, iş sağlığı ve güvenliğine dikkat...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yılmaz: İş Sağlığı ve Güvenliği sadece bir masraf olarak görülmemeli

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bingöl'de Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) açılışını gerçekleştirdi. Açılış konuşmasında Soma'da yaşanılan faciaya da değinen Bakan Yılmaz, iş sağlığı ve güvenliğine dikkat çekti.

Bingöl'de MÜSİAD temsilciliği açılışına katılan Bakan Yılmaz, hükümetin son 10-12 yılda Doğu ve Güneydoğu'ya yaptığı yatırımlardan bahsetti. Kalkınmanın sadece devlet ve hükümet eliyle olmayacağını belirten Bakan Yılmaz, '' Özel sektör ayağı olmadan kalkınma her zaman yarım kalmaya mahkumdur. Kamu yatırımlarını mutlaka özel yatırımlarla bütünleştirmemiz gerekiyor. Türkiye geneline baktığımız zaman toplam yatırımların yüzde 80'e yakını aslında özel yatırımlar, kamunun yatırımları ise yüzde 20'nin biraz üzerindedir. Dolayısıyla doğuda, güneydoğuda girişimciliği geliştirmemiz, özel sektörün yatırımlarını artırmamız temel bir öncelik bizim için.'' ifadelerini kullandı.

İş adamı örgütlerinin yapacağı çalışmaları önemsediğini vurgulayan Bakan Yılmaz, ''Türkiye genelinde yurt dışında bağlantılı yapacağı çalışmalarla bu kurumlarımızın, iş adamlarımızın daha profesyonel daha kurumsal bir şekilde geleceğe hazırlanması Bingölümüzde özel yatırımların artması, kalitesinin ve miktarların artması hepimizin ortak temennisidir.'' dedi.

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ise dernekleri hakkında bilgi verdi. Olpak, ''Bugün hamd olsun Bingöl'de de temsil edilmeye başlayan MÜSİAD, yurt içinde 76 noktada, yurt dışında 55 ülkede 146 noktada temsil ediliyor. Sadece hatırlatmak adına ifade etmek isterim ki MÜSİAD kurulalı 24 yıl oldu. Önümüzdeki yıl kısmetse 25'inci yılımızı kutlayacağız. Dile kolay 25 yıl, yani çeyrek asır. Bu süre içinde birçok şey yaşadık. Birçok badirelerden ve zorluklardan geçtik. Hamd olsun hem milletimiz hem de MÜSİAD olarak bu badireleri atlattık ve buradan güçlü bir yapıyı ortaya çıkarttık. Bugün MÜSİAD olarak üye sayımız 7 bin 500 kişiye ulaştı. 1990 yılında bu çatıyı 12 girişimci iş adamı kurmuştu. Hem bu kuruluşu yapanlara hem de kurumumuzun bu günlere gelmesinde gönlünü ve emeğini ortaya koyanlara teşekkür ediyorum.'' diye konuştu.

Konuşmalardan sonra MÜSİAD'ın düzenlemiş olduğu Bingöl gala programında ise Bakan Yılmaz, Soma'da yaşanan faciaya değindi. Soma'da hayatını kaybeden işçilerin ailelerine başsağlığı dileğinde bulunan Bakan Yılmaz, yaşanan hadiseden her kesimin ders çıkarması gerektiğini vurguladı.

''Bir daha böyle felaketlerin yaşanmaması adına neler yapılması gerekiyorsa hep birlikte bu çabayı göstermemiz lazım.'' diyen Bakan Yılmaz, ''Ortak acımızı ortak çabaya göstermemiz lazım. Nasıl ki Van depreminde bütün ülke olarak acıyı yaşadıysak Soma'da da doğusuyla batısıyla kuzeyiyle güneyiyle bu acıyı hissettik. İnşallah millet olarak da tekrar böyle acıların yaşanmaması için de gereğini hep birlikte yapacağız.'' dedi.

Soma'yla ilgili adli ve idari soruşturmaların başladığını hatırlatan Bakan Yılmaz, ''Meclisimizde bütün partilerimizin katkısıyla bir araştırma komisyonu oluşturuldu. İlgili kurumlarımız bakanlıklarımız dünya örneklerine de bakarak teknik düzeyde bir takım çalışmalar yürütüyorlar. Bütün bunların katkısıyla inşallah bu alanda daha net adımlar atacağız inşallah hep birlikte.'' diye konuştu.

Mevzuat düzenlemelerinin yeterli olmadığını belirten Bakan Yılmaz, ''Mevzuatın hayata geçirilmesinde mutlaka bir zihniyet değişimine de ihtiyaç var. Kurumsal altyapılarıyla eğitimiyle ve bakış açısıyla bir değişime ihtiyaç var.'' dedi.

İş sağlığı ve güvenliğinin sadece bir masraf kalemi olarak görülmemesi gerektiğini ifade eden Bakan Yılmaz, şöyle devam etti: ''Aslında insana yatırım işletmelerin geleceğine yatırım olarak algılanmalı. Her yıl iş kazalarından dolayı uğradığımız insani ve ekonomik kayıpları dikkate aldığınız zaman buraya yapılan yatırım aslında çok anlamlı bir yatırımdır. Bunu bir yatırım olarak algılamamız lazım. Maalesef yeterince yatırım yapılmamasının sonuçlarını ülkemizde işletmelerimiz de yaşıyor. Burada farklı bir bakış açısı gerektiğini farklı bir zihniyetle yaklaşmamız gerektiğini özellikle vurgulamak istiyorum. Özellikle de kendi medeniyetimize baktığımız zaman tarihimize geçmişimize baktığımız zaman iş ahlakına baktığımız zaman insanı odağa alan bir yaklaşımın bütün tarihimize hakim olduğunu görüyoruz. Bunun işte 21. yüzyılda şartlarında en güzel şekilde hayata geçirilmesi için hep birlikte gayret sarf etmemiz gerektiğini bir kez daha ifade etmek istiyorum.'' CİHAN

Yorumlar