Bakan Müezzinoğlu: Geleneksel tıp, modern tıbba karşı bir seçenek gibi sunuluyor

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, tamamlayıcı tıp uygulamaları konusunda bakanlık olarak destek çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Müezzinoğlu: Geleneksel tıp, modern tıbba karşı bir seçenek gibi sunuluyor

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, tamamlayıcı tıp uygulamaları konusunda bakanlık olarak destek çalışmaları yaptıklarını söyledi. Konunun güvenlik boyutunun da önemli olduğunun altını çizen Müezzinoğlu, "Korunma yöntemi olarak bitkisel tedavilere, şifalı sulara, inanç merkezli tedavi yöntemlerine kontrolsüz şekilde ilgi duyduğunu göstermektedir. Bu yöntemler ne yazık ki konunun uzmanı olmayan kişilerin kontrolünde modern tıp uygulamalarına karşı bir seçenek gibi sunulmaktadır." dedi.

Bakan Müezzinoğlu, İstanbul'da düzenlenen 'geleneksel tamamlayıcı ve alternatif tıbba uluslararası yaklaşım' konulu konferansa katıldı. Dünyanın farklı bölgelerinden gelen sağlık sektörü temsilcileri ve konunun uzmanlarının da katıldığı toplantıda Dünya Sağlık Örgütü'nden temsilciler de hazır bulundu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Müezzinoğlu, zaman zaman modern tıbbın geleneksel tıp uygulamalarına karşı olumsuz tavır sergilediğini belirterek, geleneksel uygulamaların modern tıbbın ihmal ettiği alanları doldurduğunu kaydetti. Müezziinoğlu, "Modern tıp uzun bir dönem geleneksel tıp uygulamalarına mesafeli durmuştur. Halbuki tamamlayıcı tıp uygulamaları modern tıbbın insanın ihmal ettiği veya ilgilenme sahası dışında tuttuğu alanlarda insan sağlığı açısından önemli bir boşluğu doldurmuştur." dedi.

Geleneksel tıp yöntemlerini vatandaşlarla buluşturmak için çalıştıklarını ancak bu konuda güvenlik konusunda da hassasiyet gösterdiklerini belirten Müezzinoğlu, "Yaşadığımız coğrafyada sadece Türkiye'ye özel 4 bin çeşit endemik bitki türüne sahibiz. Toplamda 12 bin çeşit bitki türü dünya coğrafyasında bulunmaktadır. Bu da kanıta dayalı geleneksel tıp yöntemlerinden olan fitoterapinin insanların hizmetine sunulması açısından önemli bir zenginliktir. Geleneksel tıp uygulamalarını sağlık sistemi içinde tanımla ve insanların kullanımlarına güvenli şekilde sunulması için ciddi çalışmalar yapıyoruz. Geleneksel tıp uygulamaları dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de ilgi görmekte ve gelişimi her geçen gün artmaktadır. Ancak geleneksel tıp yöntemlerini güvenli şekilde insanların istifadesine sunmak bugün için üzerinde durulması gereken önemli bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Araştırmalar, toplumun hastalıklardan korunmak, korunma yöntemi olarak bitkisel tedavilere, şifalı sulara, inanç merkezli tedavi yöntemlerine kontrolsüz şekilde ilgi duyduğunu göstermektedir. Bu yöntemler ne yazık ki konunun uzmanı olmayan kişilerin kontrolünde modern tıp uygulamalarına karşı bir seçenek gibi sunulmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Müezzinoğlu, ayrıca bakanlık olarak geleneksel tıp uygulamaları konusunda destekleyici çalışmalar içinde olduklarını belirterek üniversitelerin konuyla ilgili yapacakları araştırmalar ve kurulacak enstitülere destek sağlayacaklarını da sözlerine ekledi.


CİHAN

Yorumlar