Bakan İslam: Temel prensibimiz, sonuçları değil, süreçleri yönetmektir

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, ailelerin karşılaştıkları sorunların bireyleri ve aile kurumun kendisini daha fazla örselememesi için devletin çok yönlü hizmetler sunmak, doğrudan aileleri hedefleyen etkin aile odaklı politikalar...

Google Haberlere Abone ol
Bakan İslam: Temel prensibimiz, sonuçları değil, süreçleri yönetmektir

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, ailelerin karşılaştıkları sorunların bireyleri ve aile kurumun kendisini daha fazla örselememesi için devletin çok yönlü hizmetler sunmak, doğrudan aileleri hedefleyen etkin aile odaklı politikalar belirlemek durumunda olduğunu söyledi. İslam, "Bakanlık olarak sosyal politika uygulama temel prensibimiz, “Sonuçları değil, süreçleri yönetmektir.” dedi.

Rixos Otel’de yapılan ‘Türkiye Aile Araştırmaları Tanıtım Toplantısı’na katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürü Ömer Bozoğlu ve davetliler katıldı. Toplantıda konuşan Bakan İslam, ailelerin iyi gelenekleri ve çözümleyici imkanlarıyla toplumun temel kurumlarından biri olduğuna inandığını ifade ederek, “Bu kurumun daha iyileştirilerek rehabilite edilerek geleceğe doğru evrilmesini ve ancak ne yazık ki günümüzde küreselleşme ve toplumsal değişim sonuçlarının toplumun çekirdeği olan aile kurumunu zayıflattığı görüşü tüm toplumlar tarafından kabul görüyor böyle bir gerçek var.” açıklamasında bulundu.

İslam, geleneksel hayatla modern hayatın karşılaşması toplumsal hayatın tüm alanında olduğu gibi ailede de ciddi değişimler, sancılar ve yeni dinamikler ortaya çıkardığını belirtti. İslam, “Bu değişim inşaları git gide yalnız yaşamı tercih ettiği yaşlı bakım evlerinin çoğaldığı, boşanmaların arttığı, evlilik oranlarının düştüğü ve çocuk sahibi olma isteğinin azaldığı toplumların ortaya çıkmasına sebep oluyor.” diye konuştu.

Aile değerlerinin yaşamasında ve yeni nesillere aktararak yeniden üretilmesi için en önemli rol aileye düştüğünü kaydeden İslam, “Aile değerlerinin nesilde nesile sağlıklı bir şekilde aktarılması ve ailenin bütünsel devamlılığın sağlanması için devlete düşen ve anayasa görev olarak verilmiş bir takım sorumluluklar var.” şeklinde konuştu.

Ailelerin karşılaştıkları sorunların bireyleri ve aile kurumun kendisini daha fazla örselememesi için devletin çok yönlü hizmetler sunmak, doğrudan aileleri hedefleyen etkin aile odaklı politikalar belirlemek durumunda olduğunu söyleyen İslam, “Aile ve sosyal Politikalar bakanlığı olarak sorun çözme kabiliyeti ailenin pek çok toplumsal riski ortadan kaldırdığı kamunun sosyal hizmet ve yardım yükünü azalttığı toplumda genel olarak huzur, barış ve refahın yaygınlaşması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diye açıkladı.

Bakanlık olarak sosyal politika uygulama temel prensibini açıklayan İslam şöyle konuştu:"Sonuçları değil, süreçleri yönetmektir. Bu prensipten hareketle ailelerin ve bireylerin demokratik ve sosyo kültürel durumlarıyla aile kuruma ilişkin durumlarını tespit etmek, sorunlarını daha iyi anlamak ve yol gösterici olmak maksadıyla tasarlanan Türkiye aile yapısı araştırmaları bakanlığımız tarafından 5 yıldır tekrarlanan bir çalışma.”

“TÜRKİYE’DEKİ AİLE YAPISINI DERİNLEMESİNE ANALİZ EDEN TOPLAM DOKUZ MAKALEDEN OLUŞUYOR”

İslam, Türkiye’de aile yapısı araştırmaları ileri istatistik analizi çalışmasının temel amaçlarının ne olduğunu söyleyerek “Türkiye’de ki aile yapısındaki değişimi çeşitli boyutlarıyla inceleyip bu değişime aracılık eden faktörleri tartışmaktır. Çalışma aile yapısının değişimi, komşuluk akrabalık ilişkileri, yaşlılık, evlilik, doğurganlık, boşanma, ebeveyn çocuk ilişkisi, toplumsal cinsiyet rolleri ve ailede sosyal faaliyetler başlıklarında

Türkiye’deki aile yapısını derinlemesine analiz eden toplam dokuz makaleden oluşmaktadır.” dedi.

İslam, “Bazı aile ile ilgili genel yargılarımızın çok da doğru olmadığını yada bizim bu yargıları değiştirmemiz gerektiğini bu çalışma sonrasında görmüş olacağız. Bu çalışma ilgili bu kadar ipucu vererek ben sözlerimi tamamlıyım.” ifadesinde bulundu.

CİHAN

Yorumlar