Bakan Ergin: Yaşanan drama kayıtsız kalınmamalı

Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, Hatay'ın Altınözü ilçesindeki Tekel Konaklama Merkezi'nde kalan Suriyelileri ziyaret etti.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Ergin: Yaşanan drama kayıtsız kalınmamalı

Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, Hatay'ın Altınözü ilçesindeki Tekel Konaklama Merkezi'nde kalan Suriyelileri ziyaret etti.

Suriyelilerle görüşen ve taleplerini dinleyen Bakan Ergin ve Muiznieks, toplantının ardından Suriyeli çocukların eğitim gördüğü mozaik, el sanatları ve müzik kurslarında öğrencilerle sohbet etti. Suriyeli öğrencilerin söylediği Türkçe ve İngilizce şarkıları dinleyen Bakan Ergin ve Muiznieks çocuklara hediyeler verdi.

Ziyaretin ardından açıklama yapan Bakan Ergin, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks’in Hatay'da insani gerekçelerle geçici olarak misafir edilen Suriyelilerin taleplerini dinlediğini ifade ederek, "Buralarda bu şartlarda geçirilen üçüncü kış. İnsanlar burada gerçekten zor şartlardalar. Sayın Muiznieks ile Suriye'deki insan hakları ihlalleri ve bu insanların yaşadığı zor şartların Avrupa Konseyi nezdinde, Avrupa Parlamentosu’nda, uluslararası platformlarda yeterince ve olduğu gibi algılanmadığını, buradaki şartların çok iyi bilinmediğini paylaştık. Bu açıdan yararlı bir ziyaret olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Bakan Ergin, biran önce komşu coğrafyada huzur ve barışın hakim olmasını dilediklerini ifade ederek, “Bunun temel şartı da insan haklarına saygılı, hukukun üstünlüğüne dayalı adil bir yönetimin iş başına gelmesidir. Temenni ediyoruz bu Suriye’de sağlanır ve evinden, toprağından, köyünden, bahçesinden kopup buralara sığınmak zorunda kalan bu insanlar, kadınlar, çocuklar biran önce kendi topraklarına giderek can emniyetinin olduğu bir ortamda yaşama zemini bulabilirler, bunu arzu ediyoruz. “ diye konuştu.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks’e göstermiş olduğu duyarlılıktan dolayı teşekkür eden Bakan Ergin, “Avrupa Konseyi’nin, bu konularda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin temel felsefesini sadece Avrupa coğrafyasında değil dünyanın değişik yerlerinde de yaşama-yaşatma iradesini daha da güçlendireceğine inanıyorum. Burada görmüş olduklarını Konsey üyesi ülkelere ve Konsey nezdinde tüm taraflara en iyi şekilde aktaracağına inanıyorum ve teşekkür ediyorum.” dedi.

Bakan Ergin bir soru üzerine de, Suriyeli misafirler için Türkiye’nin yapmış olduğu maddi katkıların yanında gelen kısmi yardımlar olduğunu ancak bunların bütün içerisinde çok kayda değer şeyler olmadığını ifade ederek, “Türkiye bunu bu güne kadar problem etmedi. Bizim esas beklentimiz; yaşanan insanlık dramına kayıtsız kalınmamasıdır. Beklentimiz; Suriye’de yaşanan insan hakları ihlalleri, can kayıpları karşısında uluslararası toplumun daha duyarlı olması ve bu konuya yoğunlaşmasıdır.” şeklinde konuştu.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks ise daha önce Yunanistan, Danimarka, Ermenistan ve Sırbistan’a giderek orada kalan Suriyelileri gördüğünü, Suriyeli mültecilerin durumunu daha iyi anlayabilmek için Bulgaristan ve Almanya’ya da gideceğini ifade etti. Muiznieks, “Bence Türkiye’yi Avrupa Konseyi’nin diğer ülkeleri ile karşılaştırmak hiç de adilane olmaz çünkü Türkiye diğer Avrupa Konseyi üye devletlerinin toplamından 10 kat daha fazla mülteciyi kabul etti.” ifadelerini kullandı.

Uluslararası standartlara göre buradaki koşulların gayet iyi olduğunu, görüştüğü kişilerin de herhangi bir şikayet iletmediklerini ifade eden Muiznieks şunları söyledi: ”Başlarının üzerinde bir çatı var, ısınıyorlar, kıyafetleri, yiyecekleri, sağlık ve eğitim imkanları var, bunlar da en önemli şeyler. Buradaki temel sorun şu; diğer ülkeler Suriye’deki duruma ve Suriye’den kaçan insanların yaşadığı duruma gözlerini kapatıyorlar ve burada yaşanan sorunlar bu coğrafyada kalır sanıyorlar. Benim yapabileceğim şey; Avrupalı liderlere ve medya kuruluşlarına erişimim var, şimdiki görevim, burada olanları daha iyi şekilde aktarmak ve diğer Avrupa ülkelerini daha fazla şey yapmaya zorlamak. Türkiye gerçekten diğer ülkelere çok iyi örnek oluyor, diğer ülkelerin de Türkiye’nin yaptığı gibi Suriyeli mültecilere kollarını açması gerekiyor.” diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar